Ανδρουλάκης: “Το Μαξίμου προχωρά στη “δολοφονία” χαρακτήρα Ράμμου” – “Με συκοφαντούν διαπλεκόμενα ΜΜΕ”

 Ανδρουλάκης: “Το Μαξίμου προχωρά στη “δολοφονία” χαρακτήρα Ράμμου” – “Με συκοφαντούν διαπλεκόμενα ΜΜΕ”

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, τοποθετήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης στην ειδική συνεδρίαση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με θέμα “Η διάβρωση του κράτους δικαίου στην Ελλάδα: Το σκάνδαλο των υποκλοπών και η ελευθερία των μέσων ενημέρωσης”.

Η συζήτηση έλαβε χώρα κατόπιν αιτήματος της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ δήλωσε πως ο Έλληνας πρωθυπουργός άλλαξε “δύο φορές τη νομοθεσία για να αποτρέψει τη νόμιμη ενημέρωση των στόχων”, ενώ έκανε λόγο για “δολοφονία χαρακτήρα” του Προέδρου της αρμόδιας Ανεξάρτητης Αρχής, κ. Χρήστου Ράμμου, λόγω των ερευνών για τις υποκλοπές. Σε ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα, τόνισε πως ο Τύπος στην Ελλάδα αντί να ελέγχει την εξουσία, διαπλέκεται με αυτή.

Τόνισε δε, πως το αίτημά του το φθινόπωρο ώστε να διαπιστωθεί αν ήταν αντικείμενο παρακολούθησης από την ελληνική κυβέρνηση και αν εκείνη παραβίαζε τους εθνικούς και ευρωπαϊκούς κανόνες, “έγινε αντικείμενο συκοφαντίας”. Ανέφερε πως διαπλεκόμενα media παρουσίασαν το αίτημά του ως μια προσπάθεια να προστατευτεί από “δήθεν σκάνδαλο που εμπλέκονται τρίτες χώρες”. “Όσο και να προσπαθούν με σενάρια επιστημονικής φαντασίας, που θυμίζουν QAnon και Τραμπ να λυγίσουν την αποφασιστικότητά μου να είστε σίγουροι ότι δεν θα καταφέρουν τίποτα”, είπε συγκεκριμένα ο κ. Ανδρουλάκης.

“Ο μεγαλύτερος από αυτούς τους κινδύνους είναι ο εθισμός και ο συμβιβασμός των πολιτών με την ιδέα ότι είναι ανυπεράσπιστοι απέναντι στην κακόβουλη χρήση της τεχνολογίας” συνέχισε και ζήτησε άμεσες, δραστικές και θεσμικές αλλαγές στην Ένωση.

Αναλυτικά όσα δήλωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης

“Η Δημοκρατία δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς ένα ισχυρό Κράτος Δικαίου που εγγυάται την προστασία του πολίτη του απέναντι στην κρατική αυθαιρεσία. Τα τελευταία χρόνια οι θεσμοί έχουν υποστεί σοβαρά πλήγματα, όμως η απάντηση σε αυτή τη διολίσθηση δεν μπορούν να είναι οι συμψηφισμοί μεταξύ αυτής και της προηγούμενης κυβέρνησης. Ο ελληνικός λαός αξίζει περισσότερα. Βρίσκομαι εδώ όχι μόνο ως θύμα μιας παραβίασης δικαιωμάτων, αλλά και ως πρόεδρος μιας παράταξης που δημιούργησε στην Ελλάδα τις ανεξάρτητες αρχές και διαχρονικά αγωνίστηκε για τη διαφάνεια και την κοινωνική δικαιοσύνη. Τους τελευταίους έξι μήνες μάθαμε ότι ένας στενός πυρήνας στο Μαξίμου, με πρωταγωνιστή τον ανιψιό του πρωθυπουργού, εργαλειοποιώντας την ΕΥΠ, παρακολουθούσε με το αιτιολογικό του δήθεν εθνικού κινδύνου, πέραν από εμένα, δημοσιογράφους, ευρωβουλευτές, ακόμη και εν ενεργεία υπουργό και στελέχη των ενόπλων δυνάμεων.

Μετά την αποκάλυψη, δημόσια έλεγαν ότι επιδιώκουν να έρθουν όλα στο φως, αλλά το μόνο που είδαμε ήταν σκοτάδι και προσπάθεια ενοχοποίησης των θυμάτων.

Υπονόμευσαν το έργο της Εξεταστικής Επιτροπής στην ελληνική Βουλή αποκλείοντας την κλήση κρίσιμων μαρτύρων και επιστρατεύοντας το “απόρρητο”.

Δύο φορές ο κ. Μητσοτάκης άλλαξε τη νομοθεσία για να αποτρέψει τη νόμιμη ενημέρωση των στόχων. 

Κυβερνητικά στελέχη προχώρησαν ακόμη και στην αποτρόπαια δολοφονία χαρακτήρα του Προέδρου της αρμόδιας Ανεξάρτητης Αρχής, κ. Χρήστου Ράμμου, επειδή συνέχισε τις έρευνες.

Βέβαια, πριν από κάποια χρόνια όταν ως δικαστής υπερασπιζόταν την ελευθερία του Τύπου από τις αυθαιρεσίες της προηγούμενης Κυβέρνησης, τότε ήταν καλός για τη Νέα Δημοκρατία και κακός για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αλλά όταν πορεύεσαι χωρίς αρχές και αξίες, γρήγορα αποδεικνύεται ότι δεν θες να αντιμετωπίσεις το τέρας αλλά να το μιμηθείς.

Δυστυχώς στις μέρες μας ο Τύπος αντί να ελέγχει, υποτάσσεται όλο και περισσότερο στην εκάστοτε εξουσία.

Ακόμα και το αίτημά που έχω από το φθινόπωρο ανακοινώσει και καταθέσει μαζί με έγκριτους συνταγματολόγους, ώστε να διαπιστωθεί αν η Ελληνική Κυβέρνηση όταν με παρακολουθούσε το 2021, παραβίαζε τους εθνικούς και ευρωπαϊκούς κανόνες για την ασυλία μου, σήμερα γίνεται αντικείμενο συκοφαντίας.

Παρουσιάζεται από διαπλεκόμενα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ως μία προσπάθειά μου να προστατευτώ από ένα δήθεν σκάνδαλο που εμπλέκονται τρίτες χώρες.

Όσο και να προσπαθούν με σενάρια επιστημονικής φαντασίας, που θυμίζουν QAnon και Τραμπ να λυγίσουν την αποφασιστικότητά μου να είστε σίγουροι ότι δεν θα καταφέρουν τίποτα.

Από την αρχή αυτής της υπόθεσης, πήρα όλες τις θεσμικές πρωτοβουλίες, αξιοποιώντας κάθε δυνατότητα που μου δίνει η ελληνική και ευρωπαϊκή Δικαιοσύνη. Γιατί έχουμε χρέος πάνω απ’ όλα να μπούμε εμπόδιο στις δυνάμεις, που οδήγησαν τη χώρα μας σε οικονομική απόκλιση, βάζοντας τον ελληνικό λαό σε μία δεκαετή οδυνηρή περιπέτεια. Τώρα με τις πρακτικές τους, οι ίδιες δυνάμεις οδηγούν τη χώρα σε μια θεσμική απόκλιση. 

Η ελληνική Δικαιοσύνη έχει χρέος να αποκαλύψει τους πρωταγωνιστές και όσους επιχείρησαν τη συγκάλυψη προσβάλλοντας ταυτόχρονα και το Σύνταγμα αλλά και τη νοημοσύνη των Ελλήνων πολιτών.

Σήμερα, το ζητούμενο είναι να αντιμετωπιστούν οι κίνδυνοι, που απειλούν τη φιλελεύθερη Δημοκρατία σε όλη την Ευρώπη.

Ο μεγαλύτερος από αυτούς τους κινδύνους είναι ο εθισμός και ο συμβιβασμός των πολιτών με την ιδέα ότι είναι ανυπεράσπιστοι απέναντι στην κακόβουλη χρήση της τεχνολογίας.

Ότι βρίσκονται στο έλεος της όποιας κρατικής ή ιδιωτικής υπηρεσίας έχει τη δυνατότητα να παραβιάσει το απόρρητο των επικοινωνιών και των προσωπικών δεδομένων.

Ότι είναι ουτοπικό να αξιώνει τον σεβασμό στο Σύνταγμα, τους νόμους και την προσωπικότητα των ανθρώπων. Αφήσαμε το πεδίο ελεύθερο στην επέλαση των fake news και των τερατολογιών του διαδικτύου. Ας κάνουμε ως Ένωση κάτι δραστικό και θεσμικό για να προλάβουμε τον πλήρη ευτελισμό της έννοιας του κράτους δικαίου. Εκτός και αν πιστεύουμε ότι μπορεί να υπάρξει η Ενωμένη Ευρώπη χωρίς τις εγγυήσεις του”.