Τουρκία: Νέα σενάρια για τις εκλογές – Πληροφορίες ότι θα πάνε πίσω από έξι μήνες έως ένα χρόνο

 Τουρκία: Νέα σενάρια για τις εκλογές – Πληροφορίες ότι θα πάνε πίσω από έξι μήνες έως ένα χρόνο

Λίγα 24ωρα μετά τους φονικούς σεισμούς που ισοπέδωσαν δέκα επαρχίες της Τουρκίας, άρχισαν τα σενάρια για το ενδεχόμενο αναβολής των βουλευτικών και προεδρικών εκλογών, που έχουν προγραμματιστεί για τις 14 Μαΐου 2023.

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο του “Habertürk”, Fatih Altaylı, ο οποίος επικαλείται πηγές του AKP, το κυβερνών κόμμα της Τουρκίας θα προσφύγει στο Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο, προκειμένου να αναβληθούν οι εκλογές για έξι μήνες ή ακόμα και έναν χρόνο, καθώς οι σεισμοπαθείς ξεπερνούν τα 13 εκατομμύρια. 

Όπως αναφέρεται στο άρθρο, οι εκλογές θα μπορούσαν να αναβληθούν με προεδρικό διάταγμα όσο η χώρα είναι σε κατάταση έκτακτης ανάγκης. 

Ένα άλλο σενάριο, είναι να οριστεί κανονικά η ημερομηνία των εκλογών και στη συνέχεια το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο να δηλώσει ότι κατέστη ουσιαστικά αδύνατη η διεξαγωγή τους σε τέσσερις επαρχίες, καθώς και σε μέρη των άλλων έξι επαρχιών, ζητώντας έτσι την αναβολή τους.

Κάποιοι πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι θα υπάρξει μικρή αναβολή των εκλογών, με πιθανότερη ημερομηνία τη 18η Ιουνίου. Ωστόσο, μέχρι στιγμής ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κρατά κλειστά τα χάρτια του, και τόσο ο ίδιος, όσο και ανώτατα στελέχη της τουρκικής κυβέρνησης να περιορίζονται στις εξαγγελίες για τη βοήθεια των χιλιάδων σεισμοπαθών.

Σχετικά Άρθρα