Γερμανία και Πολωνία ξεκίνησαν την εκπαίδευση Ουκρανών στα Leopard

 Γερμανία και Πολωνία ξεκίνησαν την εκπαίδευση Ουκρανών στα Leopard

Γερμανία και Πολωνία έχουν αρχίσει να εκπαιδεύουν Ουκρανούς στρατιώτες στα άρματα μάχης Leopard 2, σύμφωνα με την εκπρόσωπο του γερμανικού υπουργείου Άμυνας Ναντίν Κρούγκερ που δήλωσε ότι η εκπαίδευση των Ουκρανών στρατιωτών πραγματοποιήθηκε στη Σχολή Τεθωρακισμένων στο Munster στο κρατίδιο της Κάτω Σαξονίας προσθέτοντας ότι οι στρατιώτες άρχισαν να εκπαιδεύονται από σήμερα.

Η Κρούγκερ σημείωσε ότι η εκπαίδευση θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου του έτους. Όπως είναι γνωστό η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα προμηθεύσει την Ουκρανία με 14 άρματα μάχης Leopard 2 A6.

Ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα δήλωσε ότι έχουν αρχίσει να εκπαιδεύουν τα πληρώματα των ουκρανικών τεθωρακισμένων δηλώνοντας ότι «οι γείτονές μας μάς προστατεύουν επίσης από τον ρωσικό εχθρό. Γι’ αυτό τους βοηθάμε προμηθεύοντάς τους με σύγχρονο εξοπλισμό και διδάσκοντάς τους πώς να τον χρησιμοποιούν».

Ο Πολωνός Πρόεδρος Ντούντα και ο υπουργός Άμυνας συναντήθηκαν με Πολωνούς στρατιώτες που εκπαιδεύουν τα ουκρανικά στρατεύματα στη χρήση των γερμανικών αρμάτων μάχης Leopard 2.

Τονίζοντας ότι η Ουκρανία είναι ένας σημαντικός σύμμαχος, ο Ντούντα δήλωσε ότι «πραγματοποιούμε τις συμμαχικές μας δραστηριότητες με στρατιωτική και ανθρωπιστική βοήθεια και με τη διοργάνωση εκπαιδεύσεων».

Διατηρεί ουδετερότητα η Αυστρία

Από την άλλη η Αυστρία δεν θα εκπαιδεύσει τον ουκρανικό στρατό στη χρήση αρμάτων μάχης Leopard 2, αν και είναι έτοιμη να παράσχει στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο, όπως δήλωσε η Υπουργός Άμυνας Κλαούντια Τάνερ σύμφωνα με την Kurier.

Η Τάνερ δήλωσε ότι υπάρχει «κυρίαρχη απόφαση κάθε κράτους να στηρίξει την Ουκρανία στο πλαίσιο των νόμων του».

Οι ειδικοί εξηγούν ότι με αυτόν τον τρόπο οι αυστριακοί αξιωματούχοι θέλουν να διατηρήσουν την ουδετερότητα.

Στις αρχές Φεβρουαρίου ο Αυστριακός πρόεδρος Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν επισκέφθηκε το Κίεβο και υποσχέθηκε να βοηθήσει την Ουκρανία με κάθε δυνατό τρόπο, αλλά όχι με όπλα.

Σχετικά Άρθρα