Σκρέκας στο libre: Επισφαλής οποιαδήποτε πρόβλεψη για την εξέλιξη της ενεργειακής κρίσης

 Σκρέκας στο libre: Επισφαλής οποιαδήποτε πρόβλεψη για την εξέλιξη της ενεργειακής κρίσης

«Η πολιτική της Κυβέρνησης έχει στην πρώτη γραμμή την επίτευξη του στόχου της κλιματικής ουδετερότητας, μέχρι και το 2050», δηλώνει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας στο libre.

Tονίζει ότι σύντομα θα ξεκινήσει η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε κατοικίες, επιχειρήσεις κι αγροτικές εκμεταλλεύσεις, για την εξοικονόμηση ενέργειας. Σπεύδει δε να πει ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει τα νοικοκυριά για όσο διάστημα η ενεργειακή κρίση συνεχίζεται.

Συνέντευξη

-Το 2022 υπήρξε μια χρονιά, που θα χαρακτηρίζαμε τουλάχιστον δύσκολη σε ό,τι αφορά τον τομέα της ενέργειας. Πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, είχε ήδη δημιουργηθεί αναστάτωση στις ενεργειακές αγορές με τεράστια αύξηση των τιμών. Η τάση αυτή γιγαντώθηκε, και παραμένει για τους καταναλωτές έως σήμερα. Τι προβλέπετε ότι θα συμβεί εντός του 2023;

Οι συνέπειες αυτού του πολέμου, που συνεχίζει να παράγει αστάθεια κι αβεβαιότητα και που δεν γνωρίζουμε πόσο ακόμα θα διαρκέσει, είναι δυσμενείς πρώτα από όλα για τον ουκρανικό λαό, αλλά και για την παγκόσμια και εγχώρια οικονομία.

  • Με αυτά τα δεδομένα και λαμβάνοντας υπόψιν ότι το ενεργειακό τοπίο είναι εξαιρετικά ασταθές, εύκολα κανείς αντιλαμβάνεται πως οποιαδήποτε πρόβλεψη για την εξέλιξη της διεθνούς ενεργειακής κρίσης θα ήταν ιδιαίτερα επισφαλής.

Η Κυβέρνηση μας, πιστή στις δεσμεύσεις της, από την πρώτη στιγμή δημιούργησε ένα δίχτυ ασφαλείας για την ελληνική κοινωνία, από τις επιπτώσεις της διεθνούς ενεργειακής κρίσης. Ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2021 στηρίζουμε νοικοκυριά, επιχειρήσεις και αγρότες με άμεσες επιδοτήσεις, απορροφώντας το μεγαλύτερο ποσοστό της αύξησης των εκρηκτικών τιμών ενέργειας, με το συνολικό ποσό που έχουμε διαθέσει μέχρι τώρα να αγγίζει τα 8,2 δισ. ευρώ.

Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε για όσο χρειαστεί, διατηρώντας τις τιμές ενέργειας για τους καταναλωτές, σε όσο το δυνατόν πιο προσιτά επίπεδα και διασφαλίζοντας, παράλληλα, την ενεργειακή επάρκεια για τη χώρα μας.

-Έχετε αναφερθεί στην πράσινη ενέργεια, και στη δημιουργία 250.000 φωτοβολταϊκών στέγης. Όπως έχετε εξαγγείλει το πρόγραμμα θα ξεκινήσει στις αρχές του 2023. Πόσο θα βοηθήσει τους πολίτες και κατ’ επέκταση την ελληνική οικονομία;

Τον περασμένο Σεπτέμβριο από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, εξήγγειλε το φιλόδοξο πρόγραμμα για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε κατοικίες, επιχειρήσεις κι αγροτικές εκμεταλλεύσεις.

  • Με την υλοποίηση του προγράμματος, το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές του 2023, χιλιάδες πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να καταναλώνουν δωρεάν τη δική τους «πράσινη» ενέργεια.

Η πολιτική της Κυβέρνησης έχει στην πρώτη γραμμή την επίτευξη του στόχου της κλιματικής ουδετερότητας, μέχρι και το 2050. Πρωτοβουλίες σαν αυτή, για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις στέγες το αποδεικνύουν έμπρακτα.

  • Τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις που θα συμμετάσχουν, θα παράγουν τη δική τους καθαρή ενέργεια, αξιοποιώντας το πλούσιο ηλιακό δυναμικό της χώρας μας.

Παράλληλα, θα συμψηφίζεται η ενέργεια που παράγεται με αυτήν που καταναλώνεται, μειώνοντας σημαντικά το ενεργειακό κόστος. Με αυτόν τον τρόπο ενισχύουμε την αυτοπαραγωγή, μειώνουμε το κόστος ενέργειας, αλλά και τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου ενώ ταυτόχρονα με την υλοποίηση της νέας δράσης, αναμένεται να ενισχυθεί και η ελληνική οικονομία, καθώς πρόκειται να τονωθεί ο σχετικός κατασκευαστικός κλάδος και κατά συνέπεια να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.

Σχετικά Άρθρα