Αλέξης Τσίπρας: Το κυβερνητικό πρόγραμμα που παρουσίασε στο Περιστέρι- Για ποιά μέτρα δεσμεύτηκε

 Αλέξης Τσίπρας: Το κυβερνητικό πρόγραμμα που παρουσίασε στο Περιστέρι- Για ποιά μέτρα δεσμεύτηκε

Ένα συνεκτικό και, όπως τονίζουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κοστολογημένο πρόγραμμα διακυβέρνησης παρουσίασε από την προεκλογική πρεμιέρα του στο Περιστέρι ο Αλέξης Τσίπρας, ως απάντηση στο επιχείρημα της Ν.Δ και του πρωθυπουργού ότι σηκώνει το θέμα των υποκλοπών επειδή δεν διαθέτει πρόγραμμα διακυβέρνησης.

Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε αναλυτικά στο πρώτο στάδιο της νέας διακυβέρνησης που προκρίνει ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας ότι «από τις πρώτες μέρες της προοδευτικής διακυβέρνησης να σκίσουμε τις μαύρες σελίδες που παράγουν και αναπαράγουν την αδικία και τον αυταρχισμό. Γι` αυτό και θα καταργήσουμε από τις πρώτες ημέρες όλους εκείνους τους νόμους και τις διατάξεις που βάζουν φραγμό στις ελευθερίες και τα δικαιώματα του πολίτη». Ανέλαβε μάλιστα συγκεκριμένες δεσμεύσεις. Περιγράφοντας ουσιαστικά την κατάργηση των νομων της Ν.Δ που προκάλεσαν και προκαλούν έντονη λαϊκή δυσαρέσκεια.

Όπως είπε:

  • Θα βάλουμε ένα τέρμα στο εργασιακό καθεστώς της ζούγκλας.
  • Θα βάλουμε ένα τέρμα στο πτωχευτικό καθεστώς της λεηλασίας της πρώτης κατοικίας.
  • Θα βάλουμε ένα τέρμα στην ποινική ασυλία των τραπεζικών στελεχών, στη φορολογική ασυλία των εταιριών που κερδοσκοπούν στο ρεύμα, στο πετρέλαιο και στα είδη πρώτης ανάγκης.
  • Θα βάλουμε ένα τέρμα στα εμπόδια που κλείνουν τις πόρτες των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων σε χιλιάδες νέα παιδιά, με τις βάσεις εισαγωγής.Θα βάλουμε ένα τέρμα στην πανεπιστημιακή Αστυνομία και θα κατευθύνουμε τους αστυνομικούς στις γειτονιές για να προστατεύει τους πολίτες από το οργανωμένο έγκλημα.
  • Θα βάλουμε ένα τέρμα στην περαιτέρω ιδιωτικοποίηση και διάλυση του ΕΣΥ.
  • Θα βάλουμε ένα τέρμα στην θεσμική απαξίωση των ανθρώπων του πολιτισμού και την υποβάθμιση των πτυχίων τους.
  • Θα βάλουμε ένα τέρμα στην θεσμοθέτηση της παραβίασης του απόρρητου των επικοινωνιών.
Με ξεκάθαρο σχέδιο διακυβέρνησης ο Τσίπρας
Μέτρα για την αναβάθμιση της παιδείας αλλά και την ενίσχυση των νέων ζευγαριών περιλαμβάνονταν στο πρόγραμμα που παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας  EUROKINISSI

Το κυβερνητικό πρόγραμμα

Παράλληλα όμως ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και σε όσα θα οικοδομήσει η προοδευτική διακυβέρνηση στην θέση των νόμων που θα καταργηθούν.

  • Για την ακρίβεια στην ενέργεια επισήμανε την πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ «να βάλουμε τέλος στην αισχροκέρδεια με κρατικοποίηση της ΔΕΗ, για να γίνει ξανά Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού και να ηγείται της προσπάθειας να πέσουν επιτέλους οι τιμές στο ρεύμα, με προστασία από τις αποκοπές ρεύματος των ευάλωτων καταναλωτών, με επιβολή πλαφόν στην τιμή χονδρικής και λιανικής ηλεκτρικής ενέργειας, με διατίμηση στη λιανική φυσικού αερίου και πετρελαιοειδών»
  • Για τα εργασιακά σημείωσε ότι θα υπάρξει «αύξηση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα στα 880 ευρώ, από τον πρώτο χρόνοΑύξηση των μισθών όλων των δημοσίων υπαλλήλων κατά 10 %, από τον πρώτο χρόνοΘέσπιση μηχανισμού ετήσιας τιμαριθμικής αναπροσαρμογής των μισθών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Ξεπάγωμα των τριετιών Επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας Επανίδρυση του Σώματος Επιθεώρηση Εργασίας. Επαναφορά του 8ωρου και των απλήρωτων υπερωριών.
  • Αναφορικά με τις φοροελαφρύνσεις πρότεινε «αφορολόγητο στις 10.000 ευρώ για όλους (ελεύθερους επαγγελματίες, μισθωτούς, συνταξιούχους, αγρότες, εργαζόμενους με μπλοκάκι). Μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα στο χαμηλότερο συντελεστή. Μείωση των Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα στον κατώτερο συντελεστή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος. Προστασία της πρώτης κατοικίας, της αγροτικής γης και της επαγγελματικής στέγης από πλειστηριασμούς, κανόνες στη λειτουργία των Funds αι Δημόσιο πυλώνας στο τραπεζικό σύστημα». Επίσης αναφέρθηκε στις «120 δόσεις και κούρεμα βασικής οφειλής για τα χρέη στο δημόσιο».
  • Ειδικά για τους συνταξιούχους ο Αλέξης Τσίπρας πρότεινε κατά την ομιλία του: Επιστροφή όλων των αναδρομικών τους σε 3 ετήσιες δόσεις. Επαναφορά της 13ης σύνταξης που θεσπίστηκε το ’19 και για τέσσερα συνεχόμενα χρόνια την έκοψε ο κ. Μητσοτάκης.Αύξηση των συντάξεων όπως ορίζει ο νόμος του ΣΥΡΙΖΑ. Αποκατάσταση των αδικιών που δημιουργούνται από την προσωπική διαφορά Κατάργηση της ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης
  • Ανήγγειλε επίσης μέτρα προστασίας της οικογένειας και της μητρότητας προκρινοντας την «αύξηση και μετατροπή του επιδόματος παιδιού σε επίδομα μητέρας. Και χορήγησή του στη μητέρα από τη γέννηση του παιδιού μέχρι τα 24 έτη ανεξαρτήτως σπουδών.Ειδική άδεια μητρότητας σε αυτοαπασχολούμενες, ελεύθερες επαγγελματίες και αγρότισσες.Βρεφονηπιακούς σταθμους για όλα τα παιδιά». Επίσης μέτρα για τα νέα ζευγάρια με «προσιτή κατοικία με χαμηλά ενοίκια μέσα από τη δημιουργία τράπεζας στέγης και τον έλεγχο του Airbnb και διπλασιασμό του επιδόματος ενοικίου».
  • Ειδική αναφορά έκανε στο ΕΣΥ τονίζοντας πως θα υπάρξει «άμεση πρόσληψη 5.500 μόνιμων υγειονομικών και πρόσληψη επιπλέον 10.000 σε βάθος τριετίας» όπως και «μονιμοποίηση του υγειονομικού προσωπικού που έδωσε τη μάχη της πανδημίας στην πρώτη γραμμή, με ένταξη του υγειονομικού προσωπικού στα βαρέα και ανθυγιεινά». Επίσης προτεινε την «αναδιαμόρφωση μισθολογίου με εισαγωγικό μισθό πρωτοδιοριζόμενου γιατρού τα 2.000 ευρώ και κίνητρα για την ένταξη νεών γιατρών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.
  • Ειδικά για την παιδεία ο προεδρος του ΣΥΡΙΖΣΑ τόνισε ότι θα προσληφθούν «20.000 μόνιμοι δάσκαλοι και καθηγητές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης» καθώς και ότι θα υπάρξει «διπλασιασμός της κρατικής χρηματοδότησης στα πανεπιστήμια και του αριθμού των μελών ΔΕΠ σε βάθος τετραετίας. Δωρεάν μεταπτυχιακά προγράμματα.Επαναφορά λειτουργίας των διετών Προγραμμάτων Σπουδών». Αυτά παράλληλα με την «αύξηση του αριθμού των εισακτέων στα ΑΕΙ μετά την κατάργηση της ελάχιστης βάσης και δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης στις Σχολές χαμηλής ζήτησης».
  • Επίσης ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για «αντικατάσταση του επιτελικού κράτους, που έχει γίνει ανέκδοτο, με ένα δημοκρατικό και αποτελεσματικό κράτος, με δομές αξιοκρατίας και διαφάνειας, με δραστικό περιορισμό των μετακλητών και των απ` ευθείας αναθέσεων». Επίσης για «ολική αναδιοργάνωση της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, διαφανή και δημοκρατική λειτουργία και επαναφορά της στον ιδρυτικό της σκοπό, δηλαδή την εθνική ασφάλεια όπως και «αναδιοργάνωση και κάθαρση της Ελληνικής Αστυνομίας από τους επίορκους αστυνομικούς, με στόχο να καταπολεμεί και όχι να συνεργάζεται με το έγκλημα». Εστίασε επίσης στο ότι θα υπάρξει «έλεγχος όλων των εξοπλιστικών προγραμμάτων που αποφασίστηκαν τα τρία τελευταία χρόνια».
  • Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε ειδικά για τους ανθρώπους του πολιτισμού που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις λέγοντας ότι θα θεσμοθετηθούν «συλλογικές συμβάσεις για αξιοπρεπείς μισθούς και συνθήκες εργασίας στο χώρο του πολιτισμού», όπως και «ακαδημαϊκή και επαγγελματική αναγνώριση των πτυχίων των ανώτερων καλλιτεχνικών σχολών και δημιουργία δημόσιας ανώτατης καλλιτεχνικής εκπαίδευσης».

Σχετικά Άρθρα