Τι σημαίνει ο χρησμός Μητσοτάκη για τις εκλογές – Τα σχέδια της κυβέρνησης για τον πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο των 600 εκατ.

 Τι σημαίνει ο χρησμός Μητσοτάκη για τις εκλογές – Τα σχέδια της κυβέρνησης για τον πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο των 600 εκατ.

Όσο πλησιάζει η ώρα της κάλπης τόσο γεμίζει το «καλάθι των παροχών» της κυβέρνησης προς τους πολίτες. Στο Μέγαρο Μαξίμου γίνονται ασκήσεις επι χάρτου για το πώς θα επιστραφεί στην κοινωνία ο πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος ύψους,  περίπου 600 εκ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι προτεραιότητες της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα και μέχρι τις εκλογές σταθμίζονται στη διασφάλιση δημοσιονομικής υπευθυνότητας, στην υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών, στην εμπροσθοβαρή αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και στην αντιμετώπιση του συσσωρευμένου ιδιωτικού χρέους.

Στόχος είναι με τα κονδύλια που θα επιστρέψει η κυβέρνηση στην κοινωνία να σταλεί το μήνυμα πως «η κυβέρνηση στέκεται δίπλα στους πολίτες» κι όχι ότι προσπαθεί μέσω προεκλογικών επιδομάτων να προσελκύσει ψηφοφόρους.

  • Χθες, ο πρωθυπουργός δήλωσε πως «κάποιες εκλογές θα γίνουν μετά το Πάσχα». Κι υπό αυτό το δεδομένο θεωρείται πιθανό η κυβέρνηση να αποφασίσει να διανείμει στους ευάλωτους πολίτες μια νέα επιταγή ακρίβειας ενόψει του Πάσχα, από τον πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο. Σήμερα ή αύριο αναμένεται να ανακοινωθεί το «καλάθι της Σαρακοστής» από το Υπουργείο Ανάπτυξης.

Παράλληλα, από αυτόν τον μήνα θα είναι φθηνότερο το ηλεκτρικό ρεύμα που θα πληρώσουν ιδιώτες και επιχειρηματίες για την κατανάλωση του μήνα  σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσαν οι ενεργειακοί πάροχοι, σε συνδυασμό με τις κρατικές επιδοτήσεις που ανακοίνωσε το υπουργείο Ενέργειας.

  • Συγκεκριμένα, οι επιδοτήσεις του Φεβρουαρίου ανέρχονται σε 40 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τα οικιακά τιμολόγια με κατανάλωση έως 500 KWh, κάτι που αφορά το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα. Την ίδια επιδότηση θα λάβουν και όσοι έχουν μηνιαία κατανάλωση πάνω από 500 KWh, υπό την προϋπόθεση ότι θα μειώσουν κατά 15% τη μέση ημερήσια κατανάλωση ενέργειας σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή.

Εντός του Φεβρουαρίου ανοίγει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων για τo Market Pass. Επιπλέον, από το τέλος του ίδιου μήνα εκτιμάται ότι θα γίνουν οι πρώτες πληρωμές οι οποίες και θα ολοκληρωθούν έξι μήνες μετά, δηλαδή τον Ιούλιο του 2023. Το Market Pass αναμένεται να επιδοτεί το 10% των μηνιαίων αγορών επί τη βάσει των 220 ευρώ που, όπως υπολόγισε η κυβέρνηση, χρειάζεται τον μήνα ένα άτομο για τα ψώνια του σούπερ μάρκετ.

  • Επίσης ξεκίνησε η λειτουργία της πλατφόρμας για την επιδότηση των δόσεων στεγαστικών δανείων ευάλωτων δανειοληπτών, προκειμένου να στηριχθούν από τις τράπεζες απέναντι στην αύξηση των επιτοκίων που πραγματοποιεί η ΕΚΤ.

Η κυβέρνηση θέλει να λάβει άλλωστε πρόσθετα μέτρα για τους συνταξιούχους, καθώς για την πλειοψηφία οι αυξήσεις στις συντάξεις από 1η Ιανουαρίου αποδείχθηκαν σχεδόν μηδαμινές λόγω της προσωπικής διαφοράς.

Σχετικά Άρθρα