ΠΡΑΤΤΩ: Οι άμεσοι στόχοι του προοδευτικού – πατριωτικού κινήματος και μιας Κυβέρνησης Αναγέννησης

 ΠΡΑΤΤΩ: Οι άμεσοι στόχοι του προοδευτικού – πατριωτικού κινήματος και μιας Κυβέρνησης Αναγέννησης

Τους στόχους, οι οποίοι θα μπορούσαν να αποτελέσουν το άμεσο πρόγραμμα των πρώτων εβδομάδων μιας «Κυβέρνησης Αναγέννησης», έκανε γνωστό το ΠΡΑΤΤΩ με ανακοίνωσή του. Η Κίνηση Ιδεών και Δράσης του Νίκου Κοτζιά πρότεινε 21 στόχους.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Το ΠΡΑΤΤΩ επίμονα προωθεί και υποστηρίζει μια πολιτική ενότητας των δυνάμεων της δημοκρατικής παράταξης, της αριστεράς, του πατριωτισμού. Επανειλημμένα έχει διατυπώσει κείμενα στην κατεύθυνση της ενότητας αυτών των δυνάμεων, αλλά και διαμόρφωσης όρων κοινής δράσης με βάση τις ανάγκες του τόπου και του λαού μας.

ADVERTISEMENT

Στο παρελθόν προωθήσαμε σειρά ειδικών προτάσεων, όπως για την αγροτική οικονομία, την ενέργεια, τον έλεγχο της ΕΥΠ και την κυριαρχία του Κοινοβουλίου. Έκανε προτάσεις για συνολική συνεργασία, όπως είναι η πρόταση «Έξι προγραμματικοί άξονες» που θα μπορούσε να αποτελέσει μια βάση για την διαμόρφωση ενός κοινού σχεδίου για την Ελλάδα του 21ου αιώνα.

Σήμερα προτείνουμε μια δέσμη στόχων οι οποίοι θεωρούμε καλό να αποτελέσουν «Το Άμεσο Πρόγραμμα» των πρώτων εβδομάδων μιας Κυβέρνησης Αναγέννησης. Από την προώθησή τους θα καθοριστεί το πρώτο διάστημα και η στάση μας απέναντί της. Πρόκειται για στόχους που μπορούν και πρέπει να υλοποιηθούν εντός λίγων εβδομάδων και όπου είναι δυνατόν ολίγων ημερών, άμεσα μετά την απομάκρυνση της κυβέρνησης της ΝΔ, αρκεί να υπάρχει η βούληση και η έγκαιρη και κατάλληλη προετοιμασία.

Τα άμεσα αυτά μέτρα ασφαλώς και θα πρέπει να ενταχθούν σ΄ ένα ευρύτερο πρόγραμμα, όπως αυτό που προτείνει το ΠΡΑΤΤΩ στην προγραμματική του διακήρυξη, για Κοινωνική Δικαιοσύνη, Δημοκρατία, Βιώσιμη Ανάπτυξη και Εθνική Κυριαρχία, αλλά και ανάλογα κείμενα τα οποία προτείνουν οι άλλες δημοκρατικές, προοδευτικές, πατριωτικές δυνάμεις.

Οι άμεσοι στόχοι μιας Κυβέρνησης Αναγέννησης της Πατρίδας μπορούν να είναι οι εξής:

1. Μέτρα ενάντια στην Ακρίβεια. Περιορισμός στο ελάχιστο του ΦΠΑ, ακόμα και κατάργησή του, για επιλεγμένες τροφές και ενεργειακά προϊόντα. Μέτρα αυξημένης φορολόγησης για εφοπλιστές και ολιγαρχία.

2. Αύξηση κατώτατου μισθού και κατώτατης σύνταξης και καθιέρωση συστήματος Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής.

3. Επαναφορά της προστασίας της πρώτης κατοικίας με εισοδηματικά κριτήρια και γνωμοδότηση κοινωνικών υπηρεσιών.

4. Νέες νομοθετικές ρυθμίσεις για την προστασία της κατοικίας των λαϊκών στρωμάτων και της επαγγελματικής στέγης μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Πάγωμα του πτωχευτικού νόμου.

5. Άμεσα μέτρα αντιμετώπισης της επερχόμενης επισιτιστικής κρίσης. Στήριξη χαμηλών τιμών για ζωοτροφές και λιπάσματα.

6. Κρατικοποίηση της ΔΕΗ και επιβολή πλαφόν στην τιμή του ηλεκτρικού

7. Άμεση κατάργηση των νόμων της ΝΔ για το περιβάλλον. Θωράκιση των προστατευόμενων περιοχών Natura και αύξηση των δημόσιων επενδύσεων για αποκατάσταση οικοσυστημάτων.

8. Αναθεώρηση του ειδικού χωροταξικού σχεδίου για τις ΑΠΕ σε εθνικό επίπεδο με δημόσια διαβούλευση και με τη συμμετοχή της ΤΑ και των κινημάτων.

9. Άμεση πρόσληψη υγειονομικού και εκπαιδευτικού προσωπικού. Άμεση αύξηση των δημοσίων δαπανών για Παιδεία, Υγεία, Πολιτισμό.

10. Καθιέρωση ειδικής εισαγγελίας κατά της γυναικοκτονίας και για την προστασία ανηλίκων.

11. Άμεση και ουσιαστική στελέχωση της ανεξάρτητης αρχής επιθεώρησης εργασίας. Εντατικοποίηση των ελέγχων με πρώτιστο στόχο την πάταξη της αδήλωτης και της υποδηλωμένης εργασίας.

12. Αποκατάσταση σε όλη την κλίμακα της κυριαρχίας του Κοινοβουλίου.

13. Άμεσος έλεγχος της ΕΥΠ και όλων των μυστικών υπηρεσιών από τη Βουλή. Θεσμική υπαγωγή τους υπό ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή. Δημιουργία ειδικού θεσμού συνηγόρου για την προστασία των δικαιωμάτων του πολίτη έναντι της ΕΥΠ και ξένων και ιδιωτικών υπηρεσιών.

14. Οι Βουλευτές θα είναι αποκλειστικής απασχόλησης προς όφελος της χώρας και του εκλογικού σώματος.

15. Κατάργηση της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας και του Συμβουλίου στα ΑΕΙ. Η διοίκησή τους περνά άμεσα στην εκλεγμένη Σύγκλητο και τον εκλεγμένο Πρύτανη.

16. Διασφάλιση κράτους δικαίου – πάταξη του παρακράτους, ιδιαίτερα στους κρατικούς μηχανισμούς καταστολής.

17. Ουσιαστικός εξοπλισμός των Νησιών του Αιγαίου για την αμυντική τους θωράκιση. Σταμάτημα της αποστρατιωτικοποίησής τους.

18. Κλείσιμο όλων των κόλπων της ελληνικής επικράτειας σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο των θαλασσών.

19. Ουσιαστική εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών. Αυστηρός έλεγχος της Πρακτικής της Κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας. Ψηφίζονται από τη Βουλή τα εκκρεμή μνημόνια.

20. Επιβολή κανόνων διαφάνειας και λογοδοσίας σ’ όλο το φάσμα των μέσων ενημέρωσης. Πληρωμή των χρωστούμενων δόσεων από τα κανάλια.

21. Κατάργηση κάθε νόμου και Προεδρικού Διατάγματος που υπονομεύει την δημοκρατία και τα δικαιώματα του ελληνικού λαού».

Σχετικά Άρθρα