ΠΡΑΤΤΩ: Πρόσκληση σε διάλογο για συνεργασίες προς τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ και το Μερα25

 ΠΡΑΤΤΩ: Πρόσκληση σε διάλογο για συνεργασίες προς τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ και το Μερα25

Ανακοίνωση ΠΡΑΤΤΩ: Πρωτοβουλία για Φόρουμ διαλόγου των δυνάμεων της κοινωνικής αλλαγής και της οικολογίας. Η κίνηση του Νίκου Κοτζιά προτείνει την διαμόρφωση κοινών θέσεων με στόχο την συνεργασία. Κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ για αθέτηση δεσμεύσεων, παρότι του αναγνωρίζει πρωτοκαθεδρία.

Η ανακοίνωση της κίνησης με επικεφαλής τον Νίκο Κοτζιά:

Το ΠΡΑΤΤΩ ήταν και παραμένει μια δύναμη ενότητας και πατριωτισμού. Σταθερά καταβάλλει προσπάθειες ανάπτυξης ευρύτερου μετώπου των δυνάμεων της προόδου και της δημοκρατίας. Απευθύνεται σε όλες τις δυνάμεις για συνεργασία και διαμόρφωση συμμαχιών.

Τα τελευταία δύο χρόνια το ΠΡΑΤΤΩ έκανε γενικές και εξειδικευμένες προτάσεις συνεργασίας των δυνάμεων της δημοκρατικής παράταξης και ιδιαίτερα της Αριστεράς. Πρότεινε ένα στρατηγικό σχέδιο συνεργασίας έξι αξόνων, για τη λύση του συνόλου των θεμάτων που μπορεί και πρέπει να προβάλλει η δημοκρατική αντιπολίτευση, αλλά και να στοχεύει στην υλοποίησή τους από δημοκρατική και αριστερή κυβέρνηση. Εξάλλου, το σύστημα της απλής αναλογικής προτρέπει και απαιτεί τις συνεργασίες των προοδευτικών δυνάμεων. Επιπρόσθετα, το ΠΡΑΤΤΩ πρότεινε προγραμματικές θέσεις ως προς τα μεγάλα και ειδικά λαϊκά και πατριωτικά προβλήματα, όπως η ακρίβεια, το ενεργειακό, η κυριαρχία του κοινοβουλίου και ο δημοκρατικός έλεγχος των μυστικών υπηρεσιών, οι αλλαγές στον τομέα της αγροτικής οικονομίας, για τα προβλήματα των Πομάκων, αλλά και των ΛΟΑΤΚΙ, για την ΑΟΖ και την Άμυνα.

Οι προοδευτικές κοινοβουλευτικές δυνάμεις της προόδου αρνήθηκαν τον διάλογο. Κάνουν λάθος. Φαίνεται να θεωρούν τη δική τους ενδυνάμωση ως τον μονόδρομο για την προώθηση μιας προοδευτικής πολιτικής. Ουσιαστικά, συμπεριφέρονται ως να επιθυμούν, αν όχι τη διάλυση, την υποταγή όλων των άλλων σε αυτές. Δεν βλέπουν ότι υπάρχει στον χώρο πολύ περισσότερος πλούτος ιδεών και κόσμος που αγωνίζεται από εκείνες. Πρόκειται για μια νοοτροπία ξένη στην ιστορία και τον δημοκρατισμό της Αριστεράς και της οικολογίας.

Πριν από έξι μήνες προτείναμε στον ΣΥΡΙΖΑ, η σαφώς ισχυρότερη δύναμη της δημοκρατικής αντιπολίτευσης, να αναλάβει πρωτοβουλία για τη δημιουργία ενός Φόρουμ των δυνάμεων της κοινωνικής αλλαγής και της οικολογίας. Φόρουμ διαλόγου, ανταλλαγής σκέψεων και προτάσεων, και όπου είναι δυνατό και θεωρείται απαραίτητο, κοινών δράσεων. Παρόλο που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μόνο θετικές εμπειρίες ως προς τη λειτουργία ενός τέτοιου ΦΟΡΟΥΜ, αφού ο Συνασπισμός με επιτυχία είχε αναλάβει πρωτοβουλία, πριν από δέκα χρόνια, για τη δημιουργία ενός ανάλογου Φόρουμ υπό τον συντονισμό του αείμνηστου Δήμου Τσακνιά.

Η δική μας άποψη είναι, ότι η ιδέα του ΦΟΡΟΥΜ, του διαλόγου ανάμεσα σε προοδευτικές δυνάμεις, η ανταλλαγή ιδεών και η αναζήτηση των καλύτερων λύσεων για μια Ελλάδα της αλλαγής παραμένει επίκαιρη και αναγκαία. Όπως αναγκαία θα ήταν και η συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ σε μια τέτοια προσπάθεια και ακόμα περισσότερο να είχε αναλάβει εκείνος τις απαραίτητες πρωτοβουλίες καθότι έχει τόσο τις δυνατότητες, όσο και τον μηχανισμό και τα μέσα προκειμένου να τη στηρίξει και να την προωθήσει.

Το ΠΡΑΤΤΩ, μετά από συζήτηση με εκπροσώπους σειράς οργανώσεων και κομμάτων της Αριστεράς και της οικολογίας, αλλά και σημαντικών προσωπικοτήτων, συμφώνησε μαζί τους στην από κοινού συγκρότηση αυτού του δημοκρατικού Φόρουμ. Να αναπτύξουμε τον διάλογο και την ανταλλαγή προτάσεων. Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να συμμετάσχει με την ευθύνη που του αναλογεί και του την αναγνωρίζουμε, όποτε το αποφασίσει, και θα χαρούμε να το κάνει. Το ίδιο ισχύει για ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και ΜΕΡΑ 25.

Η πρόσφατη ιστορία του ΣΥΡΙΖΑ έδειξε, ότι σε αντίθεση με το παρελθόν, δυσκολεύεται να συνεργάζεται με άλλους, ενώ ήταν ασυνεπής στην υλοποίησή συμφωνιών που έκανε. Δεν κράτησε ούτε τη συμφωνία με το ΠΡΑΤΤΩ τον Ιανουάριο του 2019, να συμπεριληφθούν στελέχη μας στα ψηφοδέλτιά του. Ακόμα χειρότερα, αποφάσισε να μην στηρίξει στον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών του 2019 υποψήφιους δημάρχους που είχε προτείνει το ΠΡΑΤΤΩ και είχαν κερδίσει την πρωτιά στον πρώτο γύρο, αν και ο αντίπαλος προερχόταν σε όλες τις περιπτώσεις από την δεξιά (όπως στις Σέρρες, σε δύο δήμους στην Κρήτη κοκ).

Από πλευράς μας, προχωράμε με τις άλλες δυνάμεις στη συγκρότηση αυτού του ΦΟΡΟΥΜ, διότι η αριστερά πάντα είχε ανάγκη τον διάλογο με άλλες δημοκρατικές δυνάμεις και με δυνάμεις της οικολογίας. Παραμένουμε αισιόδοξοι ότι θα ανταποκριθούν και άλλες δυνάμεις και πριν απ’ όλους ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ, η ηγεσία και ο κόσμος του.

Σχετικά Άρθρα