Πιό κοντά Τσίπρας και Κοτζιάς, μέσω Ζάεφ και Πρεσπών

 Πιό κοντά Τσίπρας και Κοτζιάς, μέσω Ζάεφ και Πρεσπών

Είχε καιρό να ακουστεί στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ το όνομα…”Κοτζιάς”. Οι ψυχρές σχέσεις, εδώ και καιρό, μεταξύ της ηγεσίας και του πρώην υπουργού Εξωτερικών και εμβληματικού “αρχιτέκτονα” της Συμφωνίας των Πρεσπών, ήταν περισσότερο από εμφανείς. Οι κακές γλώσσες λένε πως την ευθύνη γι αυτό δεν είχαν τόσο ο Αλέξης Τσίπρας και ο Νίκος Κοτζιάς, όσο κάποιοι “ενδιάμεσοι καλοθελητές” της Κουμουνδούρου, όμως από το βράδυ της Πέμπτης πολλά φαίνεται να αλλάζουν.

Θερμό τετ-α-τετ με τον Ζόραν Ζάεφ είχε και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, όταν έφτασε στον χώρο του συνεδρίου. Μάλιστα, κατά την ομιλία του, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι “ο Ζόραν Ζάεφ και ο Νίκος Κοτζιάς έκαναν το πατριωτικό τους καθήκον στη Συμφωνία των Πρεσπών”.

Πρώτον, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών κλήθηκε στο συνέδριο μετασχηματισμού ως επικεφαλής της Κίνησης “Πράττω”, γεγονός που αποκαθιστά την επικοινωνία μεταξύ τους, η οποία είχε διακοπεί με τραυματικό τρόπο αφού η Κουμουνδούρου δεν εδέησε ποτέ να απαντήσει ούτε καν στις επιστολές-προτάσεις της δεύτερης εδώ και πολλούς μήνες.

Δεύτερον, ο Νίκος Κοτζιάς ανταποκρίθηκε στην πρόταση-κάτι που δεν ήταν ποτέ δεδομένο, αφού η στάση κάποιων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι γνωστό πως τον είχε εξοργίσει.

Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ με παρουσία Ζάεφ (Φωτογραφίες)

Όμως, από τη στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας ανέδειξε ως προμετωπίδα του πολιτικού ρεαλισμού της διακυβέρνησής του την Συμφωνία των Πρεσπών, προσκαλώντας, μάλιστα, στο συνέδριο τον Ζόραν Ζάεφ, θα ήταν παράλογο να μην αναφερθεί ονομαστικά και γενναία και στον πρώην υπουργό Εξωτερικών, όπως το έκανε για τον πρώην πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας. Άλλωστε Ζάεφ και Κοτζιάς κάθησαν ο ένας δίπλα στον άλλο, στην πρώτη σειρά του συνεδρίου, και συνομίλησαν αρκετά για την εποχή των Πρεσπών.

Το ερώτημα για πολλούς στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι εάν η αβροφροσύνη -έστω και με καθυστέρηση- προς τον Κοτζιά συνιστά και μία πορεία σύγκλισης, ίσως και εκλογικής συνεργασίας με το “Πράττω”. Ακόμα δεν έχει αποσαφηνιστεί αλλά μην το θεωρείτε απίθανο, καθώς, όπως πληροφορείται το Backstage, το όνομα Κοτζιάς θεωρείται από τα πλέον δημοφιλή στις εσωτερικές έρευνες σχετικά με την εκλογική βάση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Εάν, μάλιστα, δεν παρεμβληθούν οι “καλοθελητές” που προαναφέραμε και την πιθανότητα σύγκλισης την χειριστούν μόνο οι Αλέξης Τσίπρας και Νίκος Κοτζιάς, είναι μάλλον βέβαιο πως κάτι καλό θα προκύψει.

Σχετικά Άρθρα