“Κάηκε” το σενάριο παραμονής Δένδια-Παναγιωτόπουλου στην υπηρεσιακή- Το “όχι” του υπ. Εξωτερικών- Ονόματα από το…συρτάρι

 “Κάηκε” το σενάριο παραμονής Δένδια-Παναγιωτόπουλου στην υπηρεσιακή- Το “όχι” του υπ. Εξωτερικών- Ονόματα από το…συρτάρι

Αφού διακινήθηκε για αρκετές ημέρες από το Μέγαρο Μαξίμου, είναι κυβερνητικές πηγές που τώρα “καίνε” το σενάριο. Ο λόγος περί διατήρησης και στην υπηρεσιακή κυβέρνηση- πριν τις πρώτες εκλογές και στο διάστημα μεταξύ αυτών και της δεύτερης κάλπης- των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας, Νίκου Δένδια και Νίκου Παναγιωτόπουλου.

Το θέμα, λοιπόν, διακινήθηκε με μιντιακές τροχιοδεικτικές βολές προς τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, υπό τον κίνδυνο κάποιου θερμού επεισοδίου ή επιδείνωσης της τουρκικής επιθετικότητας εν μέσω προεκλογικής περιόδου στην Ελλάδα που συμπίπτει με την αντίστοιχη ενόψει της επίσης διπλής αναμέτρησης στην Τουρκία. Οι εκλογές στην γείτονα θα διενεργηθούν στις 14 Μαϊου, οπότε, είτε η πρώτη κάλπη στην Ελλάδα στηθεί στις 2 ή τις 9 Απριλίου, είτε τον Μάϊο, η σύμπτωση είναι αναπόφευκτη.

Οι “κρούσεις” που έγιναν -μέσω δημοσιογραφικών ερωτήσεων- συνάντησαν εξ αρχής την άρνηση της Κουμουνδούρου, μεταξύ άλλων και για τον απλό λόγο της εκκρεμότητας, τότε, σχετικά με τον Α/ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο (υποκλοπές), αν και πρέπει να ειπωθεί πως στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν υπάρχει αρνητικό κλίμα προσωπικά για τον υπουργό Εξωτερικών.

Το ζήτημα, ωστόσο, δεν υφίσταται και, σύμφωνα με πληροφορίες (που επιβεβαιώνουν και σχετικές αναφορές της “Καθημερινής”) ο ίδιος ο Νίκος Δένδιας δηλώνει πως δεν επιθυμεί να παραμείνει υπουργός της υπηρεσιακής κυβέρνησης. Άλλωστε, η μάχη της πρωτιάς στο νότιο τομέα με τον υπερδραστήριο, εσχάτως, υπουργό Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκο δεν θα είναι εύκολη. Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος δεν θα είχε ακλόνητη αντίρρηση σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ωστόσο αυτές οι δύο θέσεις “πάνε πακέτο”, υπό την επίκληση της έντασης με την Τουρκία. Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως κατά την περίοδο της υπηρεσιακής κυβέρνησης ενισχύεται ο ρόλος του στρατηγού Φλώρου, κάτι το οποίο δεν αποτελεί σημείο εφησυχασμού για το Μέγαρο Μαξίμου, γνωρίζοντας την “θερμότητα” που παράγει ενίοτε, και παρά την πρόσφατη ανανέωση της θητείας του.

Σχετικά, τώρα, με τα ονόματα που ακούγονται, υπήρξαν διαρροές περί του Ευάγγελου Βενιζέλου, στο υπουργείο Εξωτερικών, και του Ευάγγελου Αποστολάκη (σύμπτωση: από τους …Νίκους, στους…Ευάγγελους) στο υπουργείο Άμυνας. Δεν φαίνεται εφικτό, όμως, κάτι τέτοιο. Ο δεύτερος έχει “κλειδώσει” για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και θα αποτελούσε μάλλον παγκόσμια πρωτοτυπία να είναι υπηρεσιακός υπουργός ένας υποψήφιος κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Από μία άποψη, κρίμα, διότι ο κ. Αποστολάκης, πλην του ότι είναι “μάχιμος”, βαθύς γνώστης των ενόπλων δυνάμεων και μπορεί να “τιθασεύσει” τον Α/ΓΕΕΘΑ, προτιμά να είναι υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ένα τέτοιο σενάριο θα μπορούσε να υλοποιηθεί μόνο εάν αξιολογηθεί, όντως, ως πολύ σοβαρός ο κίνδυνος μιας κρίσης Ερντογάν και εφόσον συμφωνούσαν απευθείας ο πρωθυπουργός με τον Αλέξη Τσίπρα. Το τελευταίο πολύ δύσκολο μέσα στο κλίμα γενικευμένης πόλωσης.

Ο δε πρώτος, όσο και αν οξύνεται η αυταρέσκειά του από μία τέτοια πρόταση, πρώτον θα έπρεπε να υπερκεράσει την κόντρα του με την κυβέρνηση σχετικά με τις συνταγματικές γνωματεύσεις του στο σκάνδαλο των υποκλοπών και στον ρόλο της ΑΔΑΕ, δεύτερον θα υπονόμευε τις όποιες μελλοντικές φιλοδοξίες του, ανάλογα, φυσικά, με το εκλογικό αποτέλεσμα.

Σχετικά Άρθρα