ΠΑΣΟΚ: Το φάντασμα του 10% τρομάζει τον Ανδρουλάκη- Γιατί “βυθίζεται” δημοσκοπικά

 ΠΑΣΟΚ: Το φάντασμα του 10% τρομάζει τον Ανδρουλάκη- Γιατί “βυθίζεται” δημοσκοπικά

Αμηχανία εκπέμπουν τις τελευταίες ημέρες τα ηγετικά στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη, καθώς οι τελευταίες δημοσκοπήσεις εμφανίζουν το ΠΑΣΟΚ να “αγκομαχάει” πλέον για να πιάσει διψήφιο ποσοστό, κι αυτό κυρίως στην εκτίμηση εκλογικού αποτελέσματος και όχι στην πρόθεση ψήφου όπου κινείται οριακά κάτω από το 10%.

Δημοσκόποι δέχθηκαν τηλεφώνηματα από τον γραμματέα του κινήματος Ανδρέα Σπυρόπουλο και τον εκπρόσωπο Τύπου Δημήτρη Μάντζιο και η ανησυχία τους ήταν έκδηλη. Ενίοτε με μία δόση …εκνευρισμού, αν και, όπως έλεγαν από την Χαριλάου Τρικούπη, το ΠΑΣΟΚ δεν θα υποκύψει στον πειρασμό του ΣΥΡΙΖΑ να καταγγείλλει και να αμφισβητήσει τις μετρήσεις. Αναλυτής δημοσκοπικής εταιρείας (η οποία έχει απασχολήσει παλαιότερα λόγω καταγγελιών της αξιωματικής αντιπολίτευσης) φέρεται, μάλιστα, να είπε σε κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ “πάλι καλά να λέτε, η πρόθεση ψήφου σας δίνει 9,5%”.

Οι πληροφορίες θέλουν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ να μεταθέτουν τις ελπίδες τους σε μέτρηση άλλης εταιρείας που θα δει το φως της δημοσιότητας την επόμενη εβδομάδα και η οποία, όπως έχουν πληροφορηθεί, εμφανίζει μεγαλύτερο ποσοστό, με ασφάλεια πάνω από το 10%. Θα είναι, όμως, η μοναδική εταιρεία που θα επιμένει σε κάτι τέτοιο καθώς σε όλες τις τελευταίες (Τάσεις MRB, Alco, Opinion Poll κ.ά) η τάση είναι καθοδική και δύσκολα αναστρέψιμη.

Οι δημοσκόποι και πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν πως οι βασικοί λόγοι αυτής της εικόνας είναι:

Η αμφισημία της ρητορικής του ΠΑΣΟΚ και προσωπικά του Νίκου Ανδρουλάκη. “Κατορθώνει να στριμώξει στην ίδια πρόταση τα ονόματα του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα, με επικριτικά σχόλια, και στο τέλος κανείς δεν βγάζει νόημα”, έλεγε, χαρακτηριστικά, ένας τέτοιος αναλυτής.

Κατόρθωσε το “ακατόρθωτο”: παρότι κεντρικό πρόσωπο (ως θύμα) στο σκάνδαλο των υποκλοπών δεν στάθηκε εφικτό να το επικοινωνήσει και να πείσει τους πολίτες, επικαλούμενος κάποια θολή “θεσμικότητα”. Την θέση του αδυνάτισε το γεγονός ότι αρχικά κατήγγειλε τον πρωθυπουργό ότι τον παρακολουθούσε και μίλησε για “παρακράτος Μαξίμου” και σταδιακά εμφανίζεται να συνομιλεί με αυτούς που κατήγγειλε και να αφήνει ανοικτά παράθυρα συνεργασίας.

Δεν έχει προσδιορίσει “τι είναι ΠΑΣΟΚ”, ήτοι την πολιτική ταυτότητα του κόμματος. Χάνει, δε, δημοσκοπικά ακόμα και την μάχη του Κέντρου, ενώ πριν μερικούς μήνες φαινόταν να συναγωνίζεται τον πρωθυπουργό, και άφησε χώρο να εισέλθει με ισχυρό πρόσημο ο Αλέξης Τσίπρας.

Συμπεριφέρεται σαν μεγάλο κόμμα, ενώ είναι πια ένα μικρό κόμμα (με πλούσια ιστορία). Πριν μερικούς μήνες, όταν οι δημοσκοπήσεις κατέγραφαν ποσοστά 15-17%, πολλά στελέχη του φλυαρούσαν με έπαρση ότι θα αναδειχθούν δεύτερο κόμμα και θα υπερκεράσουν τον ΣΥΡΙΖΑ. Ενώ, αν και μικρό κόμμα, επιχειρεί να επιβάλει όρους για κάποια μετεκλογική συνεργασία λέγοντας πως δεν θέλει πρωθυπουργό ούτε τον Μητσοτάκη, ούτε τον Τσίπρα.

Η υπόθεση της Εύας Καϊλή “ξύπνησε” μνήμες παλαιού διεφθαρμένου ΠΑΣΟΚ και φαίνεται πως δημοσκοπικά του στοίχισε μία μονάδα. Η καταβύθιση, όμως, είχε αρχίσει πριν το Qatargate.

Με τον Ανδρέα Λοβέρδο να προαναγγέλει πως ξεκινά την εσωκομματική αντιπολίτευση και να στήνει οχυρωματικά έργα απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, και την αριστερή πτέρυγα να τον στηρίζει …αμφισβητώντας τον, ο Νίκος Ανδρουλάκης κινδυνεύει εάν “γράψει” οριακά 10% στην πρώτη κάλπη να κυλήσει σε ποσοστό κάτω από το 8,1% της αείμνηστης Φώφης (2019) στην δεύτερη κάλπη. Κι εκεί η εσωτερική κρίση, ίσως και η διάσπαση είναι πιθανές εξελίξεις.

Σχετικά Άρθρα