Τελειώνουν οι επιδοτήσεις στο ρεύμα – Τι δήλωσε ο Σκρέκας

 Τελειώνουν οι επιδοτήσεις στο ρεύμα – Τι δήλωσε ο Σκρέκας

Το «χρονοδιάγραμμα» για το τέλος της επιδότησης στο ρεύμα ανακοίνωσε έμμεσα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του επικαιροποιημένου ΕΣΕΚ. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο υπουργός είπε ότι οι «όταν οι ανταγωνιστικές χρεώσεις πέσουν στα 0,15 με 0,16 ευρώ ανά KWh, τότε θα σταματήσει η επιχορήγηση των νοικοκυριών».

Σύμφωνα με τον μηχανισμό που έχει εφαρμοστεί μέχρι στιγμής, οι επιδοτήσεις που ανακοινώνονται κάθε μήνα, μετά τις 20 του μηνός – κι αφού έχουν προηγηθεί οι ανακοινώσεις των παρόχων για τις αρχικές τιμές – «κουμπώνουν» στην αρχική τιμή του δεσπόζοντα παρόχου, έτσι ώστε η τελική λιανική τιμή για τους καταναλωτές να πέσει στην περιοχή των 0,15 με 0,16 ευρώ ανά KWh. Η επιδότηση δηλαδή καλύπτει το υπερβάλλον κόστος πάνω από αυτό το όριο, που τεκμαίρεται ως το ανεκτό όριο κόστους για τα νοικοκυριά. Συνεπώς, όταν η αρχική τιμή πέσει κάτω από αυτά τα επίπεδα, τότε η επιδότηση θα βγει από το τραπέζι, καθώς το κόστος του ρεύματος θα έχει – λίγο πολύ – επιστρέψει από μόνο του σε προπολεμικά επίπεδα.

Η συζήτηση αυτή ανοίγει, καθώς η βουτιά του φυσικού αερίου σε προπολεμικά επίπεδα και κοντά στα 50 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα, ανοίγει τον δρόμο για αντίστοιχη βουτιά τον Φεβρουάριο και στο ηλεκτρικό ρεύμα. Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη από τον Φεβρουάριο, θα πέσει σημαντικά το βάρος των επιδοτήσεων, καθώς η σημαντική πτώση στις τιμές του φυσικού αερίου θα αντικατοπτριστεί στις τιμές ηλεκτρικού ρεύματος.

Σχετικά Άρθρα