Σολτς: “Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία”

 Σολτς: “Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία”

Ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, που πιέζεται να δώσει το «πράσινο φως» για την αποστολή τανκς στην Ουκρανία, υποσχέθηκε σήμερα ότι θα συνεχίσει να στηρίζει το Κίεβο, χωρίς ωστόσο να κάνει καμία αναφορά σε άρματα μάχης.

Στο τέλος της ομιλίας του, στο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, που ήταν αφιερωμένη στην κλιματική πολιτική της Γερμανίας, ο Σολτς ρωτήθηκε ευθέως εάν θα στείλει άρματα μάχης Leopard 2, όπως ζητά η Ουκρανία. «Δεν στηρίζουμε την Ουκρανία μόνο με οικονομικά μέσα και με ανθρωπιστική βοήθεια αλλά επίσης και με πολλά όπλα», απάντησε.

Ο Γερμανός καγκελάριος δεν έκανε καμία συγκεκριμένη ανακοίνωση, ούτε καν πρόφερε τη λέξη «τανκς», δύο ημέρες πριν από την κρίσιμη σύνοδο των δυτικών χωρών που θα διεξαχθεί την Παρασκευή στην αμερικανική βάση του Ραμστάιν με θέμα την παροχή βοήθειας στην Ουκρανία.

Υπενθύμισε όμως ότι η χώρα του στηρίζει την Ουκρανία από την αρχή της ρωσικής εισβολής, εφοδιάζοντάς την με διάφορα όπλα, όπως με εκτοξευτήρες ρουκετών, με θωρακισμένα οχήματα τύπου Marder και με το αντιπυραυλικό σύστημα Iris-T.

«Θα συνεχίσουμε για όσο χρειαστεί» σε συνεργασία με τους συμμάχους του Βερολίνου, διαβεβαίωσε, επαναλαμβάνοντας και πάλι ότι θέλει να αποφευχθεί κάθε άμεση σύγκρουση του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία.

Οι ηγέτες της Φινλανδίας, της Λιθουανίας, της Πολωνίας και της Βρετανίας ζήτησαν χθες Τρίτη από τον Σολτς να εγκρίνει σύντομα την παράδοση των αρμάτων μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία. Οι ευρωπαϊκές χώρες που στηρίζουν την Ουκρανία έχουν στείλει στο Κίεβο περισσότερα από 300 εκσυγχρονισμένα σοβιετικά άρματα, όμως ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζητά πιο σύγχρονα άρματα, δυτικής κατασκευής.

Εξασφαλισμένος ο ενεργειακός ανεφοδιασμός της Γερμανίας

Νωρίτερα, στην ομιλία του, ο Σολτς είπε ότι ο ενεργειακός ανεφοδιασμός της χώρας του για τον χειμώνα είναι εξασφαλισμένος. Πρόσθεσε ότι η ικανότητα της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας να απεξαρτηθεί γρήγορα από το ρωσικό φυσικό αέριο απέδειξε πόσο ευέλικτη μπορεί να είναι.

Ο καγκελάριος αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στην ταχεία κατασκευή σταθμών υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) οι οποίοι θα βοηθήσουν να αντικατασταθεί από άλλες πηγές το ρωσικό φυσικό αέριο που λάμβανε η Γερμανία μέσω αγωγών. Το γεγονός αυτό δείχνει ότι «η Γερμανία μπορεί να είναι ευέλικτη, μη γραφειοκρατική και γρήγορη», τόνισε.

Η κρίση, σημείωσε, επιτάχυνε και τη μετάβαση σε μια πιο πράσινη οικονομία αφού, για παράδειγμα, οι σταθμοί LNG θα μπορούσαν, μεταγενέστερα, να χρησιμοποιηθούν για την παραλαβή υδρογόνου. Όπως είπε, γνώριζε ότι θα πρέπει να βρεθούν πρόσθετες πηγές φυσικού αερίου για να διασφαλιστεί ότι η ζήτηση για LNG από την Ευρώπη δεν θα οδηγήσει σε αύξηση των τιμών και, κατά συνέπεια, σε ελλείψεις στις φτωχότερες χώρες. Δεν διευκρίνισε όμως πώς θα γίνει αυτό, ούτε αν η Γερμανία είναι πρόθυμη να επενδύσει σε νέα προγράμματα εξόρυξης φυσικού αερίου.

Ο πρόεδρος Ζελένσκι ζητά να ληφθούν γρήγορα αποφάσεις για την παροχή στρατιωτικής βοήθειας

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι έκανε έκκληση σήμερα για «ταχύτητα» στη λήψη αποφάσεων όσον αφορά την παροχή βοήθειας στη χώρα του, τη στιγμή που η Γερμανία εμφανίζεται διστακτική να στείλει άρματα Leopard στο Κίεβο.

«Η τυραννία προχωρά γρηγορότερα από τις δημοκρατίες», είπε στην ομιλία του, μέσω βιντεοσύνδεσης, στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός. «Η κινητοποίηση του κόσμου πρέπει να γίνει γρηγορότερα από την επόμενη στρατιωτική κινητοποίηση του κοινού εχθρού μας», επέμεινε.

«Η Ρωσία χρειάστηκε λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο για να ξεκινήσει τον πόλεμο. Ο κόσμος χρειάστηκε ημέρες για να αντιδράσει, (επιβάλλοντας) τις πρώτες κυρώσεις», σχολίασε, υπενθυμίζοντας επίσης ότι στο παρελθόν κάποιοι «δίσταζαν» να αντιδράσουν στις «αδίστακτες» ενέργειες της Μόσχας, όπως για παράδειγμα στην προσάρτηση της Κριμαίας.

Τις τελευταίες ημέρες ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δέχεται πιέσεις ώστε να εγκρίνει σύντομα την παράδοση αρμάτων μάχης Leopard στην Ουκρανία. Για την αποστολή πολεμικού υλικού γερμανικής κατασκευής απαιτείται το «πράσινο φως» του Βερολίνου και οι ηγέτες πολλών ευρωπαϊκών χωρών ζήτησαν την Τρίτη από τον Σολτς να λάβει γρήγορα μια απόφαση.

Στην αρχή της ομιλίας του στο Νταβός, ο Ζελένσκι ζήτησε επίσης να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων από τη συντριβή ενός ελικοπτέρου σήμερα το πρωί κοντά στο Κίεβο. Μεταξύ των νεκρών ήταν ολόκληρη η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών και ο υπουργός Ντένις Μοναστίρσκι.

Ο Ουκρανός πρόεδρος είπε επίσης, όταν ρωτήθηκε σχετικά, ότι δεν ανησυχεί για τη δική του προσωπική ασφάλεια.

Σχετικά Άρθρα