“Σήμα” Eurogroup στην Αθήνα για τα οριζόντια επιδόματα- Φόβοι ότι χρονική μετάθεση των εκλογών θα αυξήσει το δημοσιονομικό κόστος

 “Σήμα” Eurogroup στην Αθήνα για τα οριζόντια επιδόματα- Φόβοι ότι χρονική μετάθεση των εκλογών θα αυξήσει το δημοσιονομικό κόστος

Η μείωση του δημοσιονομικού κόστους που συνεπάγονται τα μέτρα στήριξης που έχουν λάβει οι κυβερνήσεις για να θωρακίσουν τους καταναλωτές από το υψηλό κόστος της ενέργειας απασχόλησε τη χθεσινή σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, ο πρόεδρος του Eurogroup Πασκάλ Ντόναχιου παρουσίασε τα διαφορετικά σενάρια που θα μπορούσαν να ξετυλιχθούν εντός του έτους για τον πληθωρισμό, τον δανεισμό και «τις επιλογές για τον ανασχεδιασμό των μέτρων που εφαρμόζονται ήδη σε ισχύ για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων έναντι του ενεργειακού κόστους», κάνοντας λόγο για ανάγκη μεγαλύτερου συντονισμού μεταξύ των 20 χωρών-μελών της Ευρωζώνης στον πεδίο αυτό. Οι υπουργοί Οικονομικών Γαλλίας και Ολλανδίας, Μπρινό Λεμέρ και Σίγκριντ Χάαγκ, παρουσίασαν τα σχέδιά τους για αυτήν τη μετάβαση. «Καθώς κινούμαστε προς το δεύτερο τρίμηνο του έτους- συνέχισε ο κ. Ντόναχιου- οι κυβερνήσεις θα λάβουν αποφάσεις για την έκταση των μέτρων και τον σχεδιασμό τους. Ελπίζουμε ότι κατά τη συνεδρίαση του Μαρτίου θα έχουμε καλύτερη εικόνα για τον καλύτερο συντονισμό των αποφάσεων που θα ληφθούν καθώς πλησιάζουμε το καλοκαίρι».

Διαβάζοντας πίσω από τις γραμμές, οι δηλώσεις αυτές μεταφράζονται σε διπλωματική, αλλά ξεκάθαρη πίεση να επανεξεταστούν «γαλαντόμα» μοντέλα οριζόντιων (ή σχεδόν οριζόντιων επιδοτήσεων) με προδιαγραφές υψηλού δημοσιονομικού κόστους, όπως το ελληνικό το οποίο -ιδίως κατά την περίοδο της κλιμάκωσης των χονδρεμπορικών τιμών ρεύματος και φυσικού αερίου- επιβάρυνε δυσβάσταχτα τον προϋπολογισμό. Η προειδοποίηση αυτή έρχεται σε μια πολύ ευαίσθητη συγκυρία για την ελληνική κυβέρνηση που ενόψει προεκλογικής περιόδου δεν επιθυμεί να περιορίσει το ύψος και, κυρίως, τον οριζόντιο χαρακτήρα της στήριξης των νοικοκυριών.

Από την άλλη, θα αποτελούσε ευκαιρία εξορθολογισμού της πολιτικής στήριξης, ώστε να στοχεύσει μόνο αυτούς που έχουν πράγματι ανάγκη, η μεγάλη αποκλιμάκωση των τιμών του φυσικού αερίου -υποχώρησαν χθες κάτω και από τα 60 ευρώ/MWh στον κόμβο TTF της Ολλανδίας. Η υποχώρηση αυτή προσδοκάται να αποτυπωθεί στο αμέσως επόμενο διάστημα στις χονδρεμπορικές τιμές ηλεκτρισμού (που για σήμερα κινούνται στα 132 ευρώ/MWh με ημερήσια πτώση 35%, ένας ενθαρρυντικός οιωνός…) αλλά και στα τιμολόγια των εταιρειών προμήθειας για τον Φεβρουάριο, τα οποία πρόκειται να ανακοινωθούν στο τέλος της εβδομάδας.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας άφησε να εννοηθεί εμμέσως πλην σαφώς ότι έλαβε το μήνυμα του Eurogroup, δηλώνοντας ότι η στήριξη από εδώ και μπρος θα έχει στόχευση όσους έχουν ανάγκη. Ο δε αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, χτες, στην άτυπη ενημέρωση για την εκτέλεση του προϋπολογισμού δήλωσε με νόημα «δεν ακολουθούμε μοντέλο οριζόντων επιδοτήσεων» και συμπλήρωσε ότι αν διατηρηθεί η μείωση των τιμών του φυσικού αερίου θα δημιουργήσει πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο -η βασική παραδοχή στον προϋπολογισμό είναι για μέση τιμή 120 ευρώ/ΜWh. Τί θα γίνει; Μια λογική υπόθεση είναι ότι μέχρι τις εκλογές όλα υποτάσσονται στην ψηφοθηρία, μετά από αυτές θα αρχίσει το μάζεμα των δαπανών. Όσο αργότερα δε, τόσο μεγαλύτερο θα είναι.

Πηγή: K-REPORT

Σχετικά Άρθρα