Ιταλία: Η στιγμή της σύλληψης του αρχιμαφιόζου της Κόζα Νόστρα, Ματέο Μεσίνα (vid)

 Ιταλία: Η στιγμή της σύλληψης του αρχιμαφιόζου της Κόζα Νόστρα, Ματέο Μεσίνα (vid)

Στα χέρια της Ιταλικής Αστυνομίας ο αρχιμαφιόζος της Κόζα Νόστρα, Ματέο Μεσίνα Ντενάρο, το πιο καταζητούμενο αφεντικό μαφίας που φέρεται να κρυβόταν για 3 δεκαετίες, σύμφωνα με ανακοίνωση των Καραμπινιέρι.

Πρόκειται για τον άνθρωπο που οι Ιταλοί εισαγγελείς θεωρούν αρχηγό της μαφίας της Κόζα Νόστρα και διάδοχο των Τοτό Ριίνα και Τζουζέπε Προβεντσάνο.

Η σύλληψη πραγματοποιήθηκε στις 9:35 το πρωί της Δευτέρας, όταν ο φυγόδικος αρχιμαφιόζος βγήκε από κλινική μέσα σε όχημα των καραμπινιέρι και φρουρούμενος από ισχυρές δυνάμεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν γίνει έως τώρα γνωστά, ο «αρχινονός» βρισκόταν στην κλινική Λα Μανταλένα του Παλέρμο, όπου πραγματοποιούσε εξετάσεις λόγω ογκολογικού προβλήματος.

Βίντεο με τη σύλληψή του έδωσε στη δημοσιότητα ο βρετανικός Guardian. Στο βίντεο βλέπουμε τον «αρχιμαφιόζο» να βγαίνει από την κλινική υπό αστυνομική συνοδεία και να μπαίνει στο περιπολικό.

Ποιος είναι ο Ματέο Μεσίνα Ντενάρο

Ο Ντενάρο, με το παρατσούκλι «Diabolik», θεωρήθηκε κάποτε υποψήφιος για αφεντικό της σικελικής μαφίας, μετά το θάνατο του Μπερνάρντο Προβεντσάνο, το 2016, και του Σαλβατόρε Ρίινα, το 2017.

Έχει καταδικαστεί ερήμην σε ισόβια κάθειρξη για το ρόλο του στις δολοφονίες του 1992 των εισαγγελέων κατά της μαφίας Τζιοβάνι Φαλκόνε και Πάολο Μπορσελίνο και διέφευγε της σύλληψης από το 1993.

Αντιμετωπίζει επίσης ποινή ισόβιας κάθειρξης για το ρόλο του σε βομβιστικές επιθέσεις στη Φλωρεντία, τη Ρώμη και το Μιλάνο που σκότωσαν 10 ανθρώπους τον επόμενο χρόνο.

Ο 60χρονος – που κάποτε είχε διαβόητα υποστηρίξει: «Γέμισα ένα νεκροταφείο, μόνος μου» – φαίνεται ότι συνέχισε τον πολυτελή τρόπο ζωής του για αρκετό καιρό μετά την φυγή του, με τη βοήθεια κάποιων τραπεζιτών που τον διευκόλυναν στις «δουλειές» του.

Τον Αύγουστο του 2021, ο ιταλικός δημόσιος τηλεοπτικός σταθμός Rai κυκλοφόρησε μια ηχογράφηση που χρονολογείται από τον Μάρτιο του 1993, στην οποία η φωνή του Ντενάρο αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια μιας δίκης στην οποία κλήθηκε να καταθέσει. Μετά από μερικές εβδομάδες, το αφεντικό τράπηκε σε φυγή και έκτοτε αναζητούνταν.

Καταδικάστηκε και καταδικάστηκε ερήμην σε ισόβια κάθειρξη το 2002 επειδή σκότωσε προσωπικά ή διέταξε τη δολοφονία δεκάδων ανθρώπων.

Σχετικά Άρθρα