Πώς αξιολογεί ο ΠΟΥ τη XBB.1.5 που θα επικρατήσει το επόμενο διάστημα;

 Πώς αξιολογεί ο ΠΟΥ τη XBB.1.5 που θα επικρατήσει το επόμενο διάστημα;

Πρόσφατη δημοσίευση του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας αναφέρεται στα δεδομένα όσον αφορά στην αξιολόγηση του κινδύνου για τη νέα μετάλλαξη Όμικρον XBB.1.5.

Ειδικότερα, η Τεχνική Συμβουλευτική Ομάδα του ΠΟΥ για την εξέλιξη του ιού (TAGVE) συνεδρίασε στις 5 Ιανουαρίου 2023 για να συζητήσει τα πιο πρόσφατα στοιχεία σχετικά με το σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο που προκαλείται από την λοίμωξη με την υποπαραλλαγή XBB.1.5 του στελέχους Όμικρον του SARS-COV-2 και για να αξιολογήσει τον κίνδυνο για την υγεία.

Η υποπαραλλαγή Όμικρον XBB.1.5 είναι υποπαραλλαγή της XBB, η οποία είναι ανασυνδυασμός των δύο υποπαραλλαγών του ΒΑ.2.
Από τις 22 Οκτωβρίου 2022 έως και τις 11 Ιανουαρίου 2023, 5288 αλληλουχίες της υποπαραλλαγής Όμικρον XBB1.5 αναφέρθηκαν σε 38 χώρες:

·         Το 82,2% αναφέρθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής,

·         το 8,1% στο Ηνωμένο Βασίλειο και

·         το 2,2% στην Δανία.

ΠΟΥ: Αξιολόγηση του κινδύνου από τη νέα υποπαραλλαγή Όμικρον XBB.1.5

Με βάση τα γενετικά χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης υποπαραλλαγής και τις πρώιμες εκτιμήσεις του ρυθμού ανάπτυξής της κυρίως στις ΗΠΑ, η XBB.1.5 θα επικρατήσει το επόμενο διάστημα.

Όσον αφορά στην αντισωματική διαφυγή, ο ΠΟΥ σημείωσε ότι μαζί με τις υποπαραλλαγές BQ.1, οι υποπαραλλαγές XBB είναι οι πιο ανθεκτικές στα αντισώματα μέχρι σήμερα.
Χρησιμοποιώντας ψευδοτυπικές δοκιμασίες εξουδετέρωσης του ιού, η XBB.1.5 αποδεικνύεται ότι έχει εξίσου υψηλή ανοσολογική διαφυγή με την XBB.1.
Τα δεδομένα αυτά αναδεικνύουν ότι οι οροί από άτομα που είχαν νοσήσει από τις υποπαραλλαγές BA.1, BA.5 ή BF.7 και είχαν λάβει 3 ή 4 δόσεις εμβολίου mRNA (BNT162b2 (Pfizer-BioNTech) ή mRNA-1273 (Moderna)) δεν επάγουν υψηλούς τίτλους εξουδετέρωσης έναντι της XBB.1.5.
Επιπλέον, δεν υπάρχουν ακόμα επαρκή δεδομένα για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου έναντι σοβαρής νόσησης ή θανάτου από τη νέα υποπαραλλαγή.
Επιπρόσθετα, ο ΠΟΥ αναφέρει ότι η XBB.1.5 δεν φέρει καμία μετάλλαξη που είναι γνωστό να σχετίζεται με πιθανή αλλαγή των δεδομένων ως προς τη σοβαρότητα.

Τέλος, ο ΠΟΥ προσθέτει ότι η ταχεία αξιολόγηση του κινδύνου βασίζεται στα έως τώρα διαθέσιμα στοιχεία και θα αναθεωρείται τακτικά όσο θα προστίθενται νέα στοιχεία και δεδομένα από περισσότερες χώρες.  

Σχετικά Άρθρα