Βολές στην κυβέρνηση για τα Γλυπτά/ ΣΥΡΙΖΑ: Οι μυστικές διαπραγματεύσεις πήγαν πίσω τον εθνικό στόχο – ΚΚΕ: Τυχοδιωκτική τακτική

 Βολές στην κυβέρνηση για τα Γλυπτά/ ΣΥΡΙΖΑ: Οι μυστικές διαπραγματεύσεις πήγαν πίσω τον εθνικό στόχο – ΚΚΕ: Τυχοδιωκτική τακτική

«Ηχηρή σφαλιάρα» σε ένα «προεκλογικό σόου της κυβέρνησης Μητσοτάκη με αντικείμενο ένα τόσο σοβαρό ζήτημα για τη χώρα», χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ τις δηλώσεις της υπουργού Πολιτισμού της Βρετανίας ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα «ανήκουν στο Ηνωμένο Βασίλειο».

Στην ανακοίνωσή του ο Τομέας Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ εγκαλεί την κυβέρνηση για εγκατάλειψη του οδικού χάρτη της ΟΥΝΕΣΚΟ και καταστρατήγησή της στην πράξη που οδήγησε σε διγλωσσία για επιστροφή ή και δανεισμό.

«Οι προεκλογικές φιέστες της ΝΔ και οι μυστικές διαπραγματεύσεις αξιωματούχων της ελληνικής κυβέρνησης με εκπροσώπους ενός μουσείου, μάς επαναφέρουν σε καθεστώς εξάρτησης και αποικιοκρατίας και, όπως φάνηκε, μόνο πίσω πηγαίνουν τον εθνικό στόχο της επανένωσης των Γλυπτών» επισημαίνεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ έχει ως εξής:

«H συστηματική και αθόρυβη προσπάθεια της κυβέρνησης να επανενεργοποιήσει τον εθνικό στόχο της επανένωσης των γλυπτών του Παρθενώνα, αφού συγχρωτίστηκε επικοινωνιακά με τον βλαπτικό για τα συμφέροντα της χώρας θόρυβο πολλών ξένων δημοσιευμάτων, έσβησε κάτω από την ηχηρή σφαλιάρα που της επέφερε η χθεσινή δήλωση της υπουργού Πολιτισμού της Βρετανίας. Με αυτήν φαίνεται να κόβεται κάθε συζήτηση για οριστική επιστροφή και επανένωση των Γλυπτών και, τουλάχιστον, μπαίνει τέλος στο προεκλογικό σόου της κυβέρνησης Μητσοτάκη με αντικείμενο ένα τόσο σημαντικό ζήτημα για τη χώρα.

»Αποδεικνύεται επίσης ότι η εγκατάλειψη του οδικού χάρτη της ΟΥΝΕΣΚΟ (απόφαση 2021 για επίλυση του ζητήματος σε διακυβερνητικό επίπεδο μεταξύ των κυβερνήσεων Ελλάδας και Βρετανίας) οδηγεί σε ολισθηρό αδιέξοδο παρουσιάζοντας την Ελλάδα αναξιόπιστη στον Διεθνή Οργανισμό. Η διγλωσσία της κυβέρνησης, που από τη μια επικαλείται την απόφαση αυτή, και από την άλλη την καταστρατηγεί στην πράξη, δεν θα μπορούσε να έχει καλή κατάληξη. Οι προεκλογικές φιέστες της ΝΔ και οι μυστικές διαπραγματεύσεις αξιωματούχων της ελληνικής κυβέρνησης με εκπροσώπους ενός μουσείου, μάς επαναφέρουν σε καθεστώς εξάρτησης και αποικιοκρατίας και, όπως φάνηκε, μόνο πίσω πηγαίνουν τον εθνικό στόχο της επανένωσης των Γλυπτών.

»Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επιμένει ότι η πιστή υπεράσπιση της εθνικής γραμμής, με οδικό χάρτη την απόφαση της ΟΥΝΕΣΚΟ, είναι η μόνη ενδεδειγμένη μέθοδος που θα υποχρεώσει τη βρετανική κυβέρνηση να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Εξάλλου, οι κυβερνήσεις και οι υπουργοί έρχονται και παρέρχονται, κι αυτό ισχύει τόσο για τη Βρετανία, όσο και για την Ελλάδα».

ΚΚΕ: Τυχοδιωκτική τακτική

Βολές κατά της κυβέρνησης για τυχοδιωκτική τακτική στο θέμα της  επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα, εξαπολύει το ΚΚΕ αφήνοντας παράλληλα αιχμές για την τοποθέτηση της Βρετανίδας υπουργού Πολιτισμού που απέρριψε «με βάση το δίκιο του ισχυρότερου» την αυτονόητη απαίτηση για επιστροφή στην Ελλάδα των κλεμμένων γλυπτών.

Το ΚΚΕ εγκαλεί την κυβέρνηση για συζητήσεις κάτω από το τραπέζι με τη διοίκηση του Μουσείου αντί για τη βρετανική κυβέρνηση και την καλεί να λογοδοτήσει επειδή όπως αναφέρει άφησε να σέρνονται επικίνδυνες απόψεις για δανεισμό και ανταλλαγή που σημαίνει νομιμοποίηση της κλοπής.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΚΚΕ έχει ως εξής:

«Ουσιαστικά, «με βάση το δίκιο του ισχυρότερου», η υπουργός Πολιτισμού της Μεγάλης Βρετανίας απέρριψε κατηγορηματικά την αυτονόητη απαίτηση του ελληνικού λαού για επαναφορά των κλεμμένων γλυπτών του Παρθενώνα στον φυσικό τους χώρο.

»Η κυβέρνηση της ΝΔ είναι υπόλογη απέναντι στον ελληνικό λαό, γιατί δεν δίστασε να εκμεταλλευτεί στην προεκλογική της προπαγάνδα τον πόθο του για επιστροφή των προϊόντων της αρπαγής στον τόπο τους, καλλιεργώντας εντυπώσεις για αίσια έκβαση του θέματος κάτω από τις δικές της ενέργειες, ενώ γνώριζε ότι το πρόβλημα ήταν αδύνατον να επιλυθεί μέσα από συζητήσεις «κάτω από το τραπέζι» και μάλιστα με τη διοίκηση του Βρετανικού Μουσείου αντί για τη βρετανική κυβέρνηση.

»Οφείλει να λογοδοτήσει, ακόμη, γιατί με την τυχοδιωκτική τακτική της δυναμιτίζει όλο αυτό το διάστημα τη διαχρονική αυτή απαίτηση, αφήνοντας να σέρνονται επικίνδυνες απόψεις για τον δανεισμό και την ανταλλαγή των γλυπτών του Παρθενώνα με άλλες ανεκτίμητης αξίας αρχαιότητες, που σημαίνει νομιμοποίηση της κλοπής.

»Για τη διαιώνιση του προβλήματος ευθύνη έχουν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, γιατί ουδέποτε άσκησαν ουσιαστική πίεση για την άρση της παράνομης κατοχής πολιτιστικών θησαυρών της χώρας από το Βρετανικό Μουσείο και από άλλα μεγάλα μουσεία χωρών της ΕΕ.

Επιτακτικό αίτημα

»Επιτακτικό αίτημα του λαού μας είναι η μόνιμη επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα ως αναφαίρετο μέρος του μνημειακού συνόλου της Ακρόπολης, καθώς και όλων των άλλων θησαυρών της αρχαίας πολιτιστικής κληρονομιάς, που αποτέλεσαν κατά καιρούς αντικείμενα αρπαγής ή αρχαιοκαπηλίας».

Σχετικά Άρθρα