Ευρωπαίος αξιωματούχος στο Euractiv: Παρακολουθούμε την κατάσταση στην Ελλάδα (μετά την γνωμοδότηση Ντογιάκου)

 Ευρωπαίος αξιωματούχος στο Euractiv: Παρακολουθούμε την κατάσταση στην Ελλάδα (μετά την γνωμοδότηση Ντογιάκου)

Μετά το Politico, ήταν η σειρά του Euractiv να καταγράψει τις σοβαρές αντιδράσεις που προκάλεσε ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, ο οποίος με τη νέα γνωμοδότηση μπλοκάρει τη διαδικασία ερευνών για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων.

«Ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ισίδωρος Ντογιάκος, προκάλεσε ισχυρές δονήσεις την Τρίτη μέσω της γνωμοδότησής του η οποία απομακρύνει την ΑΔΑΕ από την άμεση επικοινωνία με τους παρόχους τηλεπικοινωνιών, ώστε να διαλευκανθεί το ποιοί παρακολουθούνται από τις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες. Παράλληλα, απείλησε τα μέλη της ΑΔΑΕ με ποινικές κυρώσεις», τονίζει ο Σαράντης Μιχαλόπουλος.

«Το ελληνικό Watergate, σκάνδαλο παρακολουθήσεων πολιτικών, δημοσιογράφων και επιχειρηματιών από την ΕΥΠ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αποτελεί ανοιχτή πληγή για τη χώρα ενόψει βουλευτικών εκλογών. Ο Μητσοτάκης προσπαθεί να κρατήσει αποστάσεις, έχοντας δηλώσει αρχικά ότι δεν γνώριζε για τις παρακολουθήσεις. Ωστόσο η πρώτη του απόφαση ως πρωθυπουργός το 2019, ήταν να φέρει υπό τον έλεγχο του την ΕΥΠ», υπενθυμίζει το Euractiv.

Η γνωμοδότηση Ντογιάκου προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από σύσσωμη την αντιπολίτευση αλλά και νομικούς παράγοντες. «Κοινή συνισταμένη των αντιδράσεων αποτελεί η άποψη για το μπλοκάρισμα του ελέγχου της ΑΔΑΕ, το οποίο παρενοχλεί και υποσκάπτει τις έρευνες για το σκάνδαλο παρακολουθήσεων», καταγράφει το Politico, υπενθυμίζοντας τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα, του Ξενοφώντα Κοντιάδη και του Κώστα Αρβανίτη.

Το Euractiv μεταφέρει κλίμα και από τις Βρυξέλλες, φιλοξενώντας δηλώσεις Ευρωπαίου αξιωματούχου, ο οποίος τονίζει ότι «είναι ανεπίτρεπτη κάθε απόπειρα παράνομης πρόσβασης σε στοιχεία και επικοινωνίες πολιτών, δημοσιογράφων και πολιτικών. Παρακολουθούμε την κατάσταση στην Ελλάδα».

«Το ευρωκοινοβούλιο δεν έχει λάβει επισήμως κάποια θέση, πέραν της Αριστεράς και των Σοσιαλδημοκρατών, οι οποίοι καλούν για άμεση πολιτική αλλαγή στη χώρα της Μεσογείου», καταλήγει το δημοσίευμα.

Σχετικά Άρθρα