Euractiv: “Σκιές” οικονομικού σκανδάλου στο ΕΛΚ με πρωταγωνιστές τον Βέμπερ και εξωτερικούς συνεργάτες του Μητσοτάκη

 Euractiv: “Σκιές” οικονομικού σκανδάλου στο ΕΛΚ με πρωταγωνιστές τον Βέμπερ και εξωτερικούς συνεργάτες του Μητσοτάκη

Νέες «σκιές» οικονομικού σκανδάλου στο εσωτερικό του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος κάνουν την εμφάνισή τους με πρωταγωνιστές τον επικεφαλής του κεντροδεξιού κόμματος στις Βρυξέλλες, Μάνφρεντ Βέμπερ, αλλά και «γαλάζια» στελέχη του περιβάλλοντος του Κυριάκου Μητσοτάκη. Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του EURACTIV, η υπόθεση έχει ήδη μπει στο μικροσκόπιο των αρμόδιων αρχών του Ευρωκοινοβουλίου. Ειδικότερα, υψηλόβαθμες πηγές δήλωσαν ότι το τμήμα του Κοινοβουλίου που είναι αρμόδιο για τα οικονομικά των πολιτικών κομμάτων αμφισβήτησε πρόσφατα τους όρους και το περιεχόμενο των συμβάσεων που αφορούσαν τις δύο εταιρείες στις οποίες το κόμμα του ΕΛΚ είχε αναθέσει δραστηριότητες σε εξωτερικούς συνεργάτες, συμβούλους του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη,

“Οι εταιρείες δεν εδρεύουν στην Ελλάδα, αλλά οι ιδιοκτήτες τους είναι Έλληνες”, επισημαίνει στο EURACTIV πηγή του Κοινοβουλίου.

Η ίδια πηγή πρόσθεσε ότι “μία από αυτές προσφέρει επίσης συμβουλευτικές υπηρεσίες στο κυβερνών κόμμα της Νέας Δημοκρατίας στην Ελλάδα στην Αθήνα”.

Η ομάδα «εμπειρογνωμόνων»

Κάνοντας μια αναδρομή στην υπόθεση, το Euractiv σημειώνει στο δημοσίευμά του πως όλα ξεκίνησαν μετά την εκλογή του Μάνφρεντ Βέμπερ στην ηγεσία του ΕΛΚ στις 31 Μαΐου 2022 στο συνέδριο του Ρότερνταμ.

Όπως επισημαίνεται στο ρεπορτάζ, ο Θανάσης Μπακόλας, πρώην ανώτερος σύμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη, διορίστηκε γενικός γραμματέας του ΕΛΚ.

Παράλληλα, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του Μάνφρεντ Βέμπερ, μια ομάδα τεσσάρων “εμπειρογνωμόνων” επιστρατεύτηκε για να αξιολογήσει το τότε προσωπικό του ΕΛΚ. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή του ΕΛΚ, δύο από αυτούς – ο Ελληνοαμερικανός σύμβουλος ψηφιακών μέσων Έρικ Παρκς και ο Τζέρι Ζαγορίτης – απέκτησαν συμβόλαια μετά από μια σειρά αλλαγών ως προσωπικό της έδρας του ΕΛΚ στις Βρυξέλλες.

Οι «στενές σχέσεις» Μητσοτάκη-Βέμπερ 

Σύμφωνα με το EURACTIV, οι σύμβουλοι είναι στενοί συνεργάτες του Μητσοτάκη. Μάλιστα, στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος διεκδικεί την επανεκλογή του σε μια αμφίρροπη κούρσα με το αριστερό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ στις 21 Μαΐου, είναι ένας από τους στενότερους συμμάχους του Βέμπερ στην ευρωπαϊκή κεντροδεξιά οικογένεια.

Υπενθυμίζει πως ήταν ένας από τους τρεις κεντροδεξιούς ηγέτες που υπέγραψαν την υποψηφιότητα του Βέμπερ για την ηγεσία του ΕΛΚ. Από την πλευρά του, ο Βέμπερ έχει υποστηρίξει δημοσίως τον Μητσοτάκη, παρά τις υποκλοπές εις βάρος δημοσιογράφων και πολιτικών αντιπάλων από το ελληνικό κράτος.

Οι πρωταγωνιστές

Την ίδια στιγμή δυο πηγές ανέφεραν στη EURACTIV ότι ένας άλλος Έλληνας, ο Γιώργος Μπότσης, συμμετείχε στην οργάνωση πρόσφατων συνεδριάσεων της συνέλευσης του ΕΛΚ στη Λισαβόνα, το Ελσίνκι και το Μόναχο. Όπως σημειώνεται, τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο Μπότσης θεωρείται έμπιστος συνεργάτης του Μητσοτάκη.

Επίσης, δύο ανεξάρτητες πηγές του ΕΛΚ δήλωσαν στο EURACTIV ότι ο Παρκς ενημέρωσε το προσωπικό του ΕΛΚ στις 24 Φεβρουαρίου ότι αυτή θα ήταν η τελευταία ημερήσια συνεδρίαση “μέχρι νεωτέρας”, γεγονός που δείχνει ότι κάτι δεν πήγαινε καλά.

Από τη μεριά του, ο Ζαγορίτης είναι βετεράνος μιας σειράς εκστρατειών στην ΕΕ και σε εθνικό επίπεδο και ήταν μέλος του επιτελείου της εκστρατείας Spitzenkandidat του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το 2014.

Σε κατάλογο συμμετεχόντων σε εκδήλωση που περιήλθε σε γνώση του EURACTIV αναφέρεται ο Ζαγορίτης ως “διευθυντής επικοινωνίας” του ΕΛΚ, αν και επισήμως δεν ήταν αυτός ο ρόλος του.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλίται ο ευρωπαϊκός ιστότοπος, ο προϋπολογισμός του κόμματος του ΕΛΚ για το 2022-23, προβλέπει δαπάνες άνω του 1 εκατομμυρίου ευρώ για την ιστοσελίδα και τις ψηφιακές εκδόσεις, καθώς το κόμμα προετοιμάζεται για τις ευρωεκλογές του επόμενου έτους.

Ερωτηθείς σχετικά με τις συμβάσεις, ο Γενικός Γραμματέας του ΕΛΚ κ. Μπακόλας υποστήριξε μιλώντας στο EURACTIV ότι “θεωρούμε ότι οποιαδήποτε ερωτήματα σχετικά με το προσωπικό και τους υπαλλήλους του ΕΛΚ είναι ουσιαστικά ιδιωτική υπόθεση και ότι ο Γενικός Κανονισμός της ΕΕ για την Προστασία Δεδομένων εγγυάται ότι “ο καθένας έχει το δικαίωμα στην προστασία των προσωπικών δεδομένων που τον αφορούν”. 

Πρόσθεσε ότι “το ΕΛΚ υποβάλλεται σε πολύ αυστηρό έλεγχο όλων των συμβάσεων και των προσφορών. Όλες οι συμβάσεις εξετάζονται και εκκαθαρίζονται από διαπιστευμένες ελεγκτικές εταιρείες, εσωτερικούς ελεγκτές, καθώς και από τις οικονομικές αρχές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου”. 

Σχετικά Άρθρα