Το Euractiv απαντά στο δημοσίευμα της Απογευματινής – Διάψευση από Ρουμπάτη

 Το Euractiv απαντά στο δημοσίευμα της Απογευματινής – Διάψευση από Ρουμπάτη

“Δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι, όπως πάντα, ο πυρήνας του ρεπορτάζ μας είναι «ανεξάρτητος και απαλλαγμένος από μεροληψίες» και εκφράζουμε την ανησυχία και τη βαθύτατη απογοήτευσή μας για το αβάσιμο, συκοφαντικό και άκρως εικοτολογικό ρεπορτάζ στην Αθήνα που υπολείπεται των καλών δημοσιογραφικών προτύπων”. Αυτό αναφέρει τo άρθρο του συντάκτη Zoran Radosavljevic στην ιστοσελίδα Euractiv επισημαίνοντας ότι το δημοσίευμα ελληνικής εφημερίδας συνιστά άλλη μία ένδειξη κατά του ελεύθερου Τύπου.

Όπως σημειώνει συνδέει το Euractiv με κύκλους «ξένων πληροφοριών» και ορισμένα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα.

Έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στους δημοσιογράφους μας και σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψουμε κανένα είδος εκφοβισμού με σκοπό να μας εμποδίσει να κάνουμε τη δουλειά μας. Θα συνεχίσουμε να αναφέρουμε τα πολιτικά γεγονότα στην Ελλάδα αντικειμενικά και εποικοδομητικά, πιστεύοντας ότι μόνο έτσι θα ενισχυθεί η δημοκρατία και τα ΜΜΕ στη χώρα.

Εάν ο συντάκτης είχε επικοινωνήσει με το Euractiv πριν από τη δημοσίευση, θα τους είχαμε ενημερώσει ότι η δομή του δικτύου μέσων μας βασίζεται στην ύπαρξη οντοτήτων σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες με πλήρη συντακτική ανεξαρτησία.

  • Όσον αφορά τον Γιάννη Ρουμπάτη, πρώην ευρωβουλευτή και δημοσιογράφο που αναφέρθηκε στο δημοσίευμα, ενώ είχε πράγματι βοηθήσει την EURACTIV Greece να δημιουργήσει τη συντακτική της ομάδα περισσότερο από μια δεκαετία πριν, δεν έχει εμπλακεί ποτέ στις συντακτικές λειτουργίες του Euractiv.

Την τελευταία δεκαετία, συνέβαλε με πολλά Op–Eds, όπως το κάνουν εδώ και 20 χρόνια χιλιάδες πολιτικοί, δημοσιογράφοι, αναλυτές, επιχειρήσεις, ΜΚΟ και άλλοι ενδιαφερόμενοι φορείς σε όλη την Ευρώπη.

Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό, ο Γιάννης έφυγε από την Euractiv Greece πριν από περισσότερα από δέκα χρόνια και δεν έχει πλέον επίσημους ή ανεπίσημους δεσμούς μαζί της.

Οτιδήποτε και όλα αυτά θα μπορούσαν να είχαν εξηγηθεί εάν οι συντάκτες είχαν προσεγγίσει το Euractiv για σχολιασμό, κάτι που αποτελεί από μόνη της μια τυπική πρακτική κατά την παραγωγή αξιόπιστης δημοσιογραφίας.

Ο ατελείωτος αγώνας για τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τον ελεύθερο Τύπο πρέπει να μας κρατά όλους ενωμένους, από πολιτικά κόμματα έως δημοσιογράφους, και θα υποστηρίζουμε πάντα τους δημοσιογράφους να κάνουν τη δουλειά τους επαγγελματικά και αντικειμενικά”.

Διαψεύδει ο Ρουμπάτης

Διαψεύδει κατηγορηματικά ο Γιάννης Ρουμπάτης το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «Απογευματινή της Κυριακής» με τίτλο: «Κατασκευαστές δημοσκοπήσεων με άρωμα ΣΥΡΙΖΑ».

Όπως σημειώνει, το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Απογευματινή της Κυριακής» που κυκλοφορεί την Κυριακή «είναι απολύτως ψευδές και βαρύτατα συκοφαντικό, σε ό,τι με αφορά. Άλλωστε, από το ίδιο δημοσίευμα προκύπτει, ότι με τον διεθνή δημοσιογραφικό οργανισμό Euractiv ουδεμία επαγγελματική ή άλλη σχέση έχω εδώ και, τουλάχιστον, 10 χρόνια».

«Άρα ψεύδεται συνειδητά» σημειώνει ο Γιάννης Ρουμπάτης για την «Απογευματινή» και προσθέτει:

«Επιπλέον εμπλέκει σχετικά πρόσφατες επαγγελματικές μου ιδιότητες σε ένα σενάριο δημοσιογραφικής απάτης, με σκοπό την παραπλάνηση της κοινής γνώμης. Καλώ την εφημερίδα να αποκαταστήσει άμεσα την αλήθεια άλλως θα αντιμετωπίσει τις νόμιμες συνέπειες των αδίστακτων ψευδών της»

Τι έγραψε η Απογευματινή

Σοβαρά ερωτήματα, τα οποία ζητούν άμεσες και ξεκάθαρες απαντήσεις, προκύπτουν για «δημοσκόπηση» που δημοσιεύτηκε πέντε ημέρες πριν από τις εκλογές στον ιστότοπο Euractiv, σύμφωνα με την οποία η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ είχαν διαφορά μόλις μισής ποσοστιαίας μονάδας.

Και αυτό γιατί η συγκεκριμένη ενημερωτική υπηρεσία, για την οποία κατά καιρούς έχουν γραφτεί και ακουστεί διάφορα «περίεργα» περί χρηματοδοτήσεων από ξένες ελίτ και κέντρα επηρεασμού των ευρωπαϊκών και διεθνών εξελίξεων, φέρεται -επιπλέον- να έχει σύνδεση με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Και φυσικά το όλο θέμα αποκτά προκλητικές διαστάσεις με δεδομένο ότι το επιτελείο της Κουμουνδούρου, την ίδια ώρα που συμμετείχε στην κατασκευή δημοσκοπήσεων, όπως άλλωστε έκανε και την προεκλογική περίοδο του 2019, επί ημερών Βερναρδάκη, κατήγγελλε και ασκούσε bullying στους επαγγελματίες δημοσκόπους, συκοφαντούσε τις εταιρείες τους και κατήγγελλε τις μετρήσεις που δημοσιοποιούσαν.

  • Πιο συγκεκριμένα το ελληνικό τμήμα του ιστότοπου Euractiv ίδρυσε στη δεκαετία του 2010 και διαχειριζόταν, όταν εργαζόταν ως δημοσιογράφος, ο επί ημερών ΣΥΡΙΖA διοικητής της ΕΥΠ.

Το Euractiv σε δημοσίευμά του, το οποίο αναπαράχθηκε από πολλά ελληνικά ΜΜΕ, ισχυρίστηκε ότι πολυεθνικές εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών διενεργούσαν δικές τους δημοσκοπήσεις με πιο παραδοσιακούς και υψηλότερου κόστους τρόπους, όπως για παράδειγμα την υποβολή ερωτηματολογίου αυτοπροσώπως. Και πως χρησιμοποιούσαν εξελιγμένους αλγόριθμους για να αναλύσουν τα δεδομένα των δημοσκοπικών εταιρειών, λαμβάνοντας υπόψη και τις αποκλίσεις σε προηγούμενες εκλογικές διαδικασίες: το λεγόμενο «poll of polls», που συνθέτουν ειδικοί στις ΗΠΑ, όπως το FiveThirtyEight.

  • Tο Euractiv υποστήριξε επίσης ότι είχε στην κατοχή του τα αποτελέσματα από μια τέτοιου είδους δημοσκόπηση πολυεθνικής την Παρασκευή 12 Μαΐου, η οποία παραδόθηκε σε στελέχη της επιχείρησης και σε Ευρωπαίους παράγοντες. Η συγκεκριμένη «δημοσκόπηση» παρουσίαζε μια μάχη στήθος με στήθος μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, με οριακή διαφορά μόλις 0,5%. Πρωτοτυπώντας δε, εμφάνιζε και τον αριθμό των ψήφων που θα λάμβανε κάθε κόμμα.

Σύμφωνα λοιπόν με αυτή τη «δημοσκόπηση», που, αν θεωρήσουμε ότι όντως υπήρξε και δεν κατασκευάστηκε όπως όλα δείχνουν, θα μείνει στην ιστορία ως η πιο αποτυχημένη μέτρηση όλων των εποχών, η ΝΔ συγκέντρωνε 33,45% και 1.890.000 ψήφους, ο ΣΥΡΙΖΑ 32,92% και 1.860.000 ψήφους, το ΠΑΣΟΚ 9% με 510.000 ψήφους, το ΚΚΕ 6%, το ΜέΡΑ25 3,7% και η Ελληνική Λύση 4,7%.

Καθώς το αποτέλεσμα των εκλογών είναι πλέον γνωστό, οι υπεύθυνοι του site, ακριβώς επειδή από τις κάλπες προέκυψε το ακριβώς αντίθετο, θα πρέπει να δώσουν εξηγήσεις. Συγκεκριμένα, να δώσουν στη δημοσιότητα την ταυτότητα της δημοσκόπησης και για ποια εταιρεία εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών (υποτίθεται) έγινε, καθώς επίσης πώς αξιολογήθηκε ως έγκυρη από τους υπεύθυνους του ενημερωτικού site, αναφέρει η Απογευματινή.

Σχετικά Άρθρα