EE: Η στήριξη της Ουκρανίας μεταξύ των προτεραιοτήτων της σουηδικής προεδρίας

 EE: Η στήριξη της Ουκρανίας μεταξύ των προτεραιοτήτων της σουηδικής προεδρίας

Τη συνέχιση της στήριξης στην Ουκρανία υπογράμμισε ο Υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας, Τομπίας Μπίλστρομ μιλώντας σε ανταποκριτές από τις Βρυξέλλες, οι οποίοι βρίσκονται στη Στοκχόλμη κατόπιν πρόσκλησης της Σουηδικής Προεδρίας για την παρουσίαση των προτεραιοτήτων της.

Η ΕΕ και η Σουηδία στηρίζουν την Ουκρανία για να κερδίσει τον πόλεμο κάτι το οποίο αποτελεί επένδυση για το περιβάλλον ασφάλειας της Ευρώπης το οποίο έχει επιδεινωθεί ως συνέπεια της επιθετικότητας της Ρωσίας, ανέφερε ο κ. Μπίλστρομ σημειώνοντας παράλληλα ότι η ΕΕ δεν έχει άλλη επιλογή από το να αναπτυχθεί σε έναν πιο ισχυρό και με μεγαλύτερη συνοχή παράγοντα.

Επίσης, επισήμανε ότι «οι κυρώσεις είναι το καλύτερο εργαλείο για να βοηθηθεί η Ουκρανία να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο κάτι που είναι ο στόχος αυτών που κάνουμε» και καλωσόρισε την ενίσχυση των περιοριστικών μέτρων της ΕΕ εναντίον της Ρωσίας, «συμπεριλαμβανομένου του ένατου πακέτου κυρώσεων και το διεθνές πλαφόν στην τιμή του πετρελαίου».

«Χρειάζεται να διερευνήσουμε πώς θα αυξήσουμε επιπλέον την συλλογική πίεση στην Ρωσία» συμπλήρωσε ο Σουηδός Υπουργός Εξωτερικών επισημαίνοντας ότι «η ΕΕ είναι έτοιμη να συνεχίσει να ενισχύει περαιτέρω τις κυρώσεις».

«Ακόμη μια προτεραιότητα ως Προεδρία της ΕΕ είναι να διαβεβαιώσουμε ότι υπάρχει μία αποτελεσματική και με συνοχή εφαρμογή των κυρώσεων και επίσης να αποτρέψουμε την καταστρατήγησή τους» τόνισε ο Τομπίας Μπίλστρομ.

Σε ερώτηση σχετικά με την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και το γεγονός ότι δεν την έχουν επικυρώσει ακόμη η Ουγγαρία και η Τουρκία, σημείωσε ότι «φτάνουμε σε ένα σημείο τώρα στο οποίο η Σουηδία και η Φινλανδία έχουμε κάνει αυτά που είπαμε ότι θα κάνουμε με την υπογραφή του μνημονίου σε τριμερές επίπεδο (Σουηδία, Φινλανδία, Τουρκία) στη Μαδρίτη».

Προσέθεσε ότι «στο μνημόνιο συνεργασίας υπάρχουν κάποια πράγματα που πρέπει να υλοποιήσουμε, πιστεύουμε ότι ότι μπορούμε να το κάνουμε αλλά δεν θα περάσουμε τα όρια που υπάρχουν από το σουηδικό σύνταγμα, τη σουηδική νομοθεσία και τις βασικές αρχές του κράτους δικαίου». Σχετικά με την Ουγγαρία, σημείωσε ότι δεν υπάρχουν κάποιες αιτήματα από την πλευρά της. Πληροφορίες αναφέρουν, πάντως, ότι πιθανόν η Ουγγαρία να προχωρήσει στην επικύρωση εντός του Φεβρουαρίου.

Σχετικά Άρθρα