Ουκρανία/Ζαπορίζια: Ζητά δυνάμεις του ΟΗΕ στον πυρηνικό σταθμό

 Ουκρανία/Ζαπορίζια: Ζητά δυνάμεις του ΟΗΕ στον πυρηνικό σταθμό

Η Ουκρανία επιθυμεί να στείλει ο ΟΗΕ ειρηνευτικές δυνάμεις στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, ακόμη και χωρίς συμφωνία με τη Ρωσία για τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας εκεί, δήλωσε ο επικεφαλής της Enerhoatom, Πέτρο Κοτίν στο Reuters.

«Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει λύση σε επίπεδο ΔΟΑΕ. Η διαδικασία δεν προχωράει. Θα προτείναμε να μεταφέρουμε το πρόβλημα αυτό σε ένα νέο επίπεδο», δήλωσε.

Η Ρωσία θα μπορούσε να ασκήσει βέτο σε οποιοδήποτε ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας σχετικά με τις δυνάμεις του ΟΗΕ, αλλά ο Κοτίν δήλωσε ότι θα αυξήσει την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης σχετικά με τις ενέργειες της Μόσχας, ανέφερε το πρακτορείο.

Όπως σημειώνει το Reuters η ειρηνευτική δύναμη θα ήταν ένας τρόπος για να τερματιστεί ο ρωσικός έλεγχος στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια. Ωστόσο, η έλλειψη ζώνης ασφαλείας θα μπορούσε να καταστήσει δύσκολο τον καθορισμό των ορίων της περιοχής ελέγχου της ειρηνευτικής αποστολής, θέτοντας ενδεχομένως τους ειρηνευτές σε κίνδυνο.

Ουκρανοί αξιωματούχοι θα συζητήσουν πώς να θέσουν το θέμα των ειρηνευτικών δυνάμεων στο Συμβούλιο Ασφαλείας σε εσωτερική συνάντηση την Τετάρτη, δήλωσε ο Κοτίν.

Σχετικά Άρθρα