Εκλογές: Οι ημερομηνίες που βρίσκονται στο τραπέζι μετά την αποκάλυψη Μητσοτάκη

 Εκλογές: Οι ημερομηνίες που βρίσκονται στο τραπέζι μετά την αποκάλυψη Μητσοτάκη

Εκλογές από τον Απρίλιο και μετά. Αυτό ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την διάρκεια της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου. Η συγκεκριμένη αναφορά του πρωθυπουργού έβαλε φωτιά στα σενάρια για την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών.

Τις περισσότερες πιθανότητες φαίνεται πως συγκεντρώνει η 9η Απριλίου, που φέτος θα είναι και Κυριακή των Βαΐων. Σε αυτή την περίπτωση οι εκλογές θα προκηρυχθούν γύρω στις 7 Μαρτίου, με την δεύτερη κάλπη να στήνεται πριν τις πανελλαδικές, αφού μεταξύ των δύο αναμετρήσεων απαιτείται ένα διάστημα περίπου ενός μήνα, καθώς θα πρέπει να ορκιστεί η νέα Βουλή, να συνεδριάσει η Ολομέλεια στην καινούργια της σύνθεση, να εκλεγεί το προεδρείο και εν συνεχεία να διαλυθεί.

Με βάση το δεύτερο σενάριο, οι πολίτες θα γιορτάσουν το Πάσχα και πάνε στο παραβάν, μία ή δύο εβδομάδες μετά, δηλαδή στις 23 Απριλίου ή στις 30 Απριλίου. Σε αυτή την περίπτωση οι εκλογές θα προκηρυχθούν το αργότερο αρχές Απριλίου, ενώ η δεύτερη εκλογική αναμέτρηση τοποθετείται μέχρι τα μέσα Ιουνίου. Όμως μια τέτοια επιλογή θα βρει μπροστά της τις πανελλαδικές εξετάσεις και η κυβέρνηση δεν θέλει να δημιουργήσει επιπλέον άγχος στους υποψηφίους και τις οικογένειές τους.

Ένα τρίτο σενάριο βάζει στο τραπέζι την Κυριακή 2 Απριλίου. Σε αυτή την περίπτωση οι δεύτερες εκλογές θα γίνουν είτε την Κυριακή 7 Μαΐου είτε την Κυριακή 14 Μαΐου και εφόσον δεν υπάρξει αυτοδυναμία και προκηρυχθούν τρίτες συνεχόμενες εκλογές, ένα μήνα μετά.

Σχετικά Άρθρα