Τουρκία: Διαρροές για εκλογές στις 30 Απριλίου – Πληροφορίες για συμφωνία Ερντογάν και Μπαχτσελί

 Τουρκία: Διαρροές για εκλογές στις 30 Απριλίου – Πληροφορίες  για  συμφωνία Ερντογάν και Μπαχτσελί

Τα σενάρια για την ημερομηνία των πρόωρων εκλογών στην Τουρκία έχουν φουντώσει και ειδικά μετά τη συνάντηση λίγο πριν εκπνεύσει το 2022 μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν και Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

Ρεπορτάζ στην ιστοσελίδα της τουρκικής έκδοσης της DW, το οποίο αναφέρεται σε συνάντηση του Τούρκου προέδρου με τον πρόεδρο του συμπολιτευόμενου κόμματος MHP Ντεβλέτ Μπαχτσελί αναφέρει ότι η κύρια ατζέντα της συνάντησής τους ήταν η ημερομηνία των εκλογών και ότι επετεύχθη μία «προκαταρκτική συναίνεση» για τις 30 Απριλίου.

Σχετικά είχε γράψει ο Σεραφείμ Κοτρώτσος στο libre, επισημαίνοντας την πιθανότητα να συμπέσουν οι εκλογές σε Ελλάδα και Τουρκία.

Το προσωπικό και των δύο κομμάτων θα εργαστεί για αυτή την ημερομηνία. Σε αυτή την περίπτωση, εάν οι εκλογές περάσουν σε δεύτερο γύρο (σ.σ. η εκλογή προέδρου, για την οποία απαιτείται 50%+ στον α’ εκλογικό γύρο), αυτός θα διεξαχθεί στις 14 Μαΐου 2023.

Σύμφωνα με στελέχη του AKP που μίλησαν στη DW Turkce, ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών είναι «πολύ πιθανός». Ως εκ τούτου, για αυτό λήφθηκε υπόψη ένα διάλειμμα δύο εβδομάδων κατά τον καθορισμό των ημερομηνιών.

Επιβεβαιώθηκε πλέον ότι το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης συζητά για τη διεξαγωγή των εκλογών νωρίτερα μετά τις δηλώσεις χθες το βράδυ του εκπροσώπου του ΑΚΡ, Ομέρ Τσελίκ, ότι «υπάρχουν κάποια προβλήματα για τη διεξαγωγή των εκλογών στις 18 Ιουνίου», δηλ. την προγραμματισμένη ημερομηνία τους.

Σχετικά Άρθρα