Ανησυχία στη Γερμανία για την δραστηριότητα των Ρωσικών μυστικών υπηρεσιών – Μία σύλληψη

 Ανησυχία στη Γερμανία για την δραστηριότητα των Ρωσικών μυστικών υπηρεσιών – Μία σύλληψη

Το ενδιαφέρον των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών για τη Γερμανία αυξάνεται όσο συνεχίζεται ο πόλεμος της Ρωσίας με την Ουκρανία. Τη δήλωση αυτή έκανε ο αρχηγός Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας για την προστασία του συντάγματος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Τόμας Χάλντενβανγκ στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa.

Ο Χάντελβανγκ αναφέρθηκε στην πρόσφατη ανακοίνωση για την σύλληψη υπαλλήλου της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Κατασκοπείας και Αντικατασκοπείας της Γερμανίας, που θεωρείται ύποπτος ότι διενεργούσε κατασκοπεία για λογαριασμό της Ρωσίας.

Ο συλληφθείς θεωρείται ύποπτος ότι διαβίβαζε μυστικές πληροφορίες στην ρωσική πλευρά. Σύμφωνα με τον Χάλντενβνγκ, το περιστατικό αυτό μπορεί να υποδηλώνει πόσο πραγματικός είναι ο κίνδυνος που προέρχεται από τη Μόσχα. Ο Χάλντεβάνγκ υπέθεσε ότι η Ρωσία προσπαθεί επίσης να καλύψει το κενό που άφησε η απέλαση 40 υπαλλήλων της ρωσικής πρεσβείας λόγω της κατάστασης στην Ουκρανία, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Μόσχα προσπαθεί να καλύψει τις απώλειες που υπέστη.

«Καταβάλλουμε μεγάλες προσπάθειες για να μην επιτρέψουμε την άφιξη στην Γερμανία νέων προσώπων, τα οποία εμπλέκονται με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες», υπογράμμισε ο Χάλντενμπανκγ, διευκρινίζοντας ότι η Γερμανία έκανε πιο αυστηρή την διαδικασία χορήγησης βίζας στους Ρώσους. Ο αρχηγός της γερμανικής αντικατασκοπείας δήλωσε επίσης ότι το Βερολίνο αναμένει να αυξηθεί ο αριθμός των ρωσικών κυβερνοεπιθέσεων και οι εκστρατείες παραπληροφόρησης, αλλά η υπηρεσία αντικατασκοπείας είναι καλά προετοιμασμένη για να αντιμετωπίσει τέτοια ζητήματα.

Ο Χάλντενβανγκ συμπεριέλαβε επίσης την Κίνα και το Ιράν στα κράτη των οποίων οι μυστικές υπηρεσίες αναπτύσσουν σημαντική δραστηριότητα στην Γερμανία.

Σχετικά Άρθρα