Tαξίδι – Ανασκόπηση του ”Libre” στα αθλητικά γεγονότα του 2022, από τα γήπεδα του Κατάρ, μέχρι το… ” OPAP ARENA” της ΑΕΚ ( vid )

 Tαξίδι – Ανασκόπηση του ”Libre” στα αθλητικά γεγονότα του 2022, από τα γήπεδα του Κατάρ, μέχρι το… ” OPAP ARENA” της ΑΕΚ ( vid )

Ο Λιονέλ Μέσι οδήγησε την Αργεντινή στην κορυφή του κόσμου στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ, η Ισπανία στέφθηκε Πρωταθλήτρια Ευρώπης στο μπάσκετ κι η ΑΕΚ επέστρεψε στη Νέα Φιλαδέλφεια, μετά από 19 χρόνια – Μύθος ο Λευτέρης Πετρούνιας κι οι διακρίσεις σε κολύμβηση και κωπηλασία.

Το Μουντιάλ 2022 ήταν έτσι κι αλλιώς ιστορικό και δυστυχώς συζητήθηκε για πολύ άσχημους λόγους.

Η Αργεντινή του Λιονέλ Μέσι, όμως, φρόντισε να το θυμόμαστε και για έναν ευχάριστο λόγο. Ο «Pulga» στο τελευταίο Παγκόσμιο της καριέρας του οδήγησε την «αλμπισελέστε» στο τρίτο τρόπαιο της ιστορίας της στη διοργάνωση!

Ο Μέσι εκπλήρωσε και το τελευταίο… απωθημένο του και πλέον μπορεί να λέει ότι έχει κατακτήσει τα πάντα! Ήταν, άλλωστε, το τελευταίο «αλλά» όσων διαφωνούν ότι είναι ο GOAT! Το τρόπαιο που κατέκτησε στην Ντόχα ήταν το 42ο της καριέρας του και σίγουρα το πιο σημαντικό, γι’ αυτό και το αφιέρωσε στον Ντιέγκο Μαραντόνα, ο οποίος τον είχε χρίσει διάδοχο του.

Πρωταθλήτρια Ευρώπης η Ισπανία!

Η Ισπανία ανέβηκε για τέταρτη φορά στην κορυφή της Ευρώπης, καθώς κατέκτησε το Eurobasket 2022. Οι «φούριας ρόχας» επικράτησαν 88-76 της Γαλλίας, στον τελικό της διοργάνωσης, η οποία ήταν αρχικά προγραμματισμένη να διεξαχθεί το 2021, αλλά μετατέθηκε λόγω κορονοϊού.

Μολονότι δεν διαθέτουν πια τα μεγάλα «αστέρια» του παρελθόντος, απέδειξαν στο Eurobasket 2022, ότι εξακολουθούν να έχουν το «μέταλλο» του πρωταθλητή. Αυτό, φυσικά, αποτελεί αποτελέσματα της μεθοδικής δουλειάς που κάνουν στις υποδομές τους εδώ και χρόνια.

Εν κατακλείδι, «μιλάμε» για την κορυφαία σχολή στην ιστορία του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Μόνο τυχαίο δεν είναι άλλωστε ότι αυτό είναι το 10ο μετάλλιο τους στις τελευταίες 11 διοργανώσεις. Μεγάλος πρωταγωνιστής ήταν ο Χουάντσο Ερνανγκόμεθ, ο οποίος έγινε γνωστός σε κάθε άκρη του πλανήτη ως Μπο Κρουζ από την ταινία «Hustle».

https://www.youtube.com/watch?v=kbJphzHTmZ8

Όσον αφορά στην Ελλάδα, πήγε στη διοργάνωση ως ένα από τα φαβορί. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα άλλαξε σελίδα και με τον Δημήτρη Ιτούδη στην τεχνική ηγεσία και τον Γιάννη Αντετοκούνμπό ηγέτη, έδειχνε πιο έτοιμo από ποτέ για την επιστροφή στο βάθρο, μετά το 2009.

Για ακόμη μια φορά, όμως, γνώρισε άδοξο αποκλεισμό στα νοκ άουτ, καθώς η Γερμανία, μετέτρεψε το όνειρο σε εφιάλτη. Οι οικοδεσπότες ξεκίνησαν με 8/10 τρίποντα κι όλο το βράδυ δεν σταμάτησαν να «σφυροκοπούν» την ελληνική άμυνα, για να επικρατήσουν 107-96 στους «8».

Η ΑΕΚ επέστρεψε ”σπίτι” της!

Κάποτε έμοιαζε με ένα μακρινό όνειρο, από το βράδυ της 30ης Σεπτεμβρίου είναι πραγματικότητα! Η ΑΕΚ επέστρεψε στη Νέα Φιλαδέλφεια. 19 χρόνια στην «ξενιτιά» ήταν πολλά κι η «κιτρινόμαυρη» ΠΑΕ φρόντισε να συνδυάσει τον γυρισμό στο «σπίτι» με μια αξέχαστη εκδήλωση, η οποία «ξεχείλιζε» από συγκίνηση κι «έντονες» στιγμές.

Το πανό που κρεμάστηκε πάνω από τη Θύρα 21 περιείχε μια φράση που περικλείει όλα τα «κιτρινόμαυρα» συναισθήματα εκείνης της βραδιάς. «Παππού, γυρίσαμε σπίτι μας», έγραφε χαρακτηριστικά, εκφράζοντας πολλούς απ’ όσους βρέθηκαν στο γήπεδο ή είδαν την εκδήλωση από την τηλεόραση. Με ένα συγκινητικά όμορφο βίντεο η ΠΑΕ τίμησε με τη σειρά της όσους δεν πρόλαβαν να δουν την αγαπημένη τους ομάδα να μπαίνει στο νέο της «σπίτι».

Ο Κώστας Νεστορίδης είχε την τιμητική του στα εγκαίνια, όπου έζησε την απόλυτη αναγνώριση που του αξίζει! Συγκεκριμένα, έγινε ο πρώτος που έλαβε τον αγιασμό στο νέο γήπεδο των «κιτρινόμαυρων».

Ο Λευτέρης Πετρούνιας έγινε μύθος στους κρίκους!

Ο Λευτέρης Πετρούνιας κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στους κρίκους στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Γυμναστικής 2022, γράφοντας ιστορία με έξι κατακτήσεις κάτι που έχει πετύχει μόνο ένας ακόμα αθλητής στο παρελθόν.

Από τον Απρίλιο του 2015, ο «άρχοντας των κρίκων» παραμένει αήττητος σε ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, μετρώντας μόνο πρωτιές τόσο σε προκριματικούς όσο και σε τελικούς και έχοντας συγκομιδή έξι τίτλους (Μονπελιέ 2015, Βέρνη 2016, Κλουζ 2017, Γλασκόβη 2018, Βασιλεία 2021 και Μόναχο 2022).

Με την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στο Μόναχο, ο Πετρούνιας έφτασε σε ένα σπανιότατο κατόρθωμα. Έγινε ο κορυφαίος σπεσιαλίστας στην ιστορία της ευρωπαϊκής ενόργανης γυμναστικής, ισοφαρίζοντας τον Ούγγρο εξπέρ του πλάγιου ίππου Κρίστιαν Μπέρκι, ο οποίος είχε μόνος του το απόλυτο ρεκόρ με έξι τίτλους στο ίδιο όργανο (2005, 2007, 2008, 2009, 2011, 2012).

Μεγάλες επιτυχίες σε πισίνα και κωπηλασία

Η Ελλάδα πέτυχε σπουδαίες επιτυχίες και στην πισίνα! Η εθνική πόλο κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα υγρού στίβου της Βουδαπέστης, καθώς νίκησε 9-7 την Κροατία στον μικρό τελικό.

Στην κολύμβηση, ο Απόστολος Χρήστου αναδείχθηκε Πρωταθλητής Ευρώπης στα 50μ. ύπτιο, ενώ ήταν «ασημένιος» στα 100μ. ύπτιο. Ο Κριστιάν Γκολομέεβ κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στα 50μ. ελεύθερο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Ρώμης. Εξαιρετική επίδοση και για τα κορίτσια της καλλιτεχνικής κολύμβησης, τα οποία ήταν «χάλκινες» στον τελικό του κόμπο.

Τέσσερα μετάλλια (τα περισσότερα από το 2011) πανηγύρισε η Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κωπηλασίας. Ο Αντώνης Παπακωνσταντίνου αναδείχθηκε Πρωταθλητής Ευρώπης στο μονό σκιφ ελαφρών βαρών, ο Στέφανος Ντούσκος ήταν ασημένιος στο σκιφ. Τη δεύτερη θέση κατέλαβε τόσο η Ζωή Φίτσιου (ελαφρύ σκιφ) όσο κι η Ευαγγελία Αναστασιάδου (σκιφ).

Επίσης, ο Αντώνης Παπακωνσταντίνου κέρδισε το ασημένιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που έγινε στην Τσεχία.

Το 2022 ήταν η χρονιά και του στίβου, με τους Έλληνες αθλητές να σημειώνουν σπουδαίες διακρίσεις, με πρωτοστάτες τους Μίλτο Τεντόγλου και Αντιγόνη Ντρισμπιώτη.

Σχετικά Άρθρα