Λιγότερη τοξικότητα, απόλυτο σεβασμό στο Σύνταγμα

 Λιγότερη τοξικότητα, απόλυτο σεβασμό στο Σύνταγμα

Το 2022 γνωρίσαμε μια πρωτόγνωρο άνοδο της τοξικότητας στον δημόσιο διάλογο. Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση διαγκωνίστηκαν για το ποιος θα απαξιώσει περισσότερο τον αντίπαλο, ποιος θα εκμηδενίσει το ηθικό του status, ποιος θα μιλήσει περισσότερο εμπρηστικά.

Μάλιστα, διάφοροι έχοντες δημόσιο λόγο, επιχαίρουν για αυτή την τοξική εκτροπή της πολιτικής ζωής, θεωρώντας πως τάχα αυτό θα ευνοήσει τόσο τη Νέα Δημοκρατία όσο και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Παναγιώτης Δουδωνής
Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής
Διδάκτωρ Συνταγματικού Δικαίου Πανεπιστημίου Οξφόρδης 

Είμαι απόλυτα πεπεισμένος πως αυτή δεν είναι η μοίρα του τόπου ούτε της πολιτικής του ζωής. Αγωνίζομαι για την ενίσχυση της μόνης εναλλακτικής πολιτικής πρότασης, που είναι το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής. Στο ΠΑΣΟΚ, έχουμε κάνει μια μεγάλη προσπάθεια και έχουμε καταφέρει να χτίσουμε μια προγραμματική αντιπολίτευση, που συνιστά ταυτοχρόνως και προγραμματική πρόταση που θα τεθεί ενώπιον των Ελλήνων πολιτών στις εκλογές. Έχω όμως και μια ελπίδα: πως η επιβράβευση αυτής της εναλλακτικής επιλογής σοβαρότητας από τις Ελληνίδες και τους Έλληνες θα κάνει την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση να συνειδητοποιήσουν το ατελέσφορο του ολισθηρού δρόμου της πόλωσης που έχουν ακολουθήσει και να οδηγηθούν σε μια κατεύθυνση συνολικής εξομάλυνσης του δημοσίου διαλόγου. 

  • Τέλος, η χρονιά που πέρασε ήταν μια χρονιά πρωτοφανούς διολίσθησης των θεσμών. Όσα είδαν το φως της δημοσιότητας σε σχέση με το σκάνδαλο των παράνομων παρακολουθήσεων, φανερώνουν μια πολύ κακή σχέση της κυβέρνησης Μητσοτάκη με το Σύνταγμα.

Ως συνταγματολόγος, δε μπορώ να αποδεχτώ ότι αυτό είναι κάποιου είδους πεπρωμένο της Ελλάδας. Δε μπορώ να ανεχθώ την καταχρηστική επίκληση απορρήτων ενώπιον του Κοινοβουλίου, ούτε και τη συστηματική υποβάθμιση ενός τόσο σοβαρού θέματος στον δημόσιο διάλογο με σπουδή της Κυβέρνησης. Το 2023 θέλω να γίνουμε μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα, με θεσμικά αντίβαρα που λειτουργούν, με ανεξάρτητες αρχές που δεν παρακωλύονται αλλά διευκολύνονται στο έργο τους, με τα δικαιώματα των Ελλήνων πολιτών να μη βρίσκονται στο έλεος της εκάστοτε εκτελεστικής εξουσίας.

Με δύο λόγια, το 2023, θέλω λιγότερο φανατισμό και απόλυτο σεβασμό στο Σύνταγμά μας.    

Σχετικά Άρθρα