Αφήγημα πολιτικής σταθερότητας για τη… θετική πορεία της οικονομίας – “Απαιτείται σύμπλευση πολιτικών δυνάμεων”

 Αφήγημα πολιτικής σταθερότητας για τη… θετική πορεία της οικονομίας – “Απαιτείται σύμπλευση πολιτικών δυνάμεων”

Την ανάγκη πολιτικής σταθερότητας, ως βασική προϋπόθεση για τη διασφάλιση της θετικής πορείας της ελληνικής οικονομίας, επισημαίνει στην ενδιάμεση έκθεσή της η Τράπεζα της Ελλάδας, καθώς συνεχίζονται οι εξωγενείς προκλήσεις και η χώρα βρίσκεται άτυπα σε προεκλογική περίοδο.

Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας στο εισαγωγικό σημείωμά του αναφέρει ότι « δεδομένου ότι το 2023 είναι χρονιά εθνικών εκλογών, απαιτείται σύμπλευση και συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων, ώστε να υλοποιηθούν οι βασικές δεσμεύσεις της οικονομικής πολιτικής και να διαφυλαχθούν όσα έχει επιτύχει η ελληνική οικονομία» και παράλληλα κρούει των κώδωνα του κινδύνου σε περίπτωση παρατεταμένης ακυβερνησίας.

«Ο ρυθμός μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας μπορεί να επιβραδυνθεί εξαιτίας εξωγενών παραγόντων αλλά και  στην περίπτωση καθυστέρησης στο σχηματισμό Κυβέρνησης μετά τις εκλογές και στην υλοποίηση των δεσμεύσεων της οικονομικής πολιτικής» αναφέρει χαρακτηριστικά η ενδιάμεση έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας.

  • Σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης η κυβέρνηση παρά το γεγονός πως αντιμετώπισε τέσσερις μεγάλες κρίσεις ( προσφυγικό – ελληνοτουρκικά – υγειονομική και κλιματική) κατάφερε να διπλασιάσει τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας σε σχέση με τον ευρωπαικό μέσο όρο σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του «Economist».

Όπως υποστηρίζουν κυβερνητικά στελέχη «η κυβέρνηση, έχει υλοποιήσει ένα πλούσιο μεταρρυθμιστικό και αναπτυξιακό έργο, αντιμετώπισε επάλληλες εξωγενείς κρίσεις, πέτυχε σημαντικά οικονομικά αποτελέσματα και διασφάλισε περίπου 80 δισ. κοινοτικούς πόρους για τα επόμενα χρόνια».

Στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο υπο τον πρωθυπουργό ο Υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος παρουσίασε τον σχεδιασμό της κυβερνητικής πολιτικής για τον επόμενο έτος. Το ενοποιημένο σχέδιο κυβερνητικής πολιτικής για το 2023 περιλαμβάνει 19 αναλυτικά σχέδια δράσης για κάθε Υπουργείο με περιγραφή του ρυθμιστικού και κυβερνητικού προγραμματισμού σε κάθε πεδίο πολιτικής.

Συγκεκριμένα:

–           Συνολικά έχουν προγραμματιστεί για την επόμενη χρονιά 111 νομοθετικές παρεμβάσεις από 17 Υπουργεία,  έχουν τεθεί 121 στόχοι πολιτικής και έχουν δρομολογηθεί 486 δράσεις και 1.913 έργα έως τον Δεκέμβριο του 2023.

–          Το 43% των προγραμματισμένων δράσεων υλοποιούν πολιτικές που οδηγούν σε περαιτέρω σύγκλιση με την Ε.Ε. -στο πλαίσιο των ειδικών εθνικών συστάσεων που γίνονται κατά το ευρωπαϊκό εξάμηνο- και 325 έργα ικανοποιούν τους 17 στόχους βιώσιμης ανάπτυξης που θέτει ο Ο.Η.Ε.

–          Απολογιστικά, η κυβέρνηση ολοκλήρωσε 74 ετήσια σχέδια δράσης, 4 ενοποιημένα σχέδια κυβερνητικής πολιτικής, 12 εθνικά σχέδια οριζόντιων πολιτικών, 387 νόμους και 11 κωδικοποιήσεις, 12 επιτυχημένες αξιολογήσεις ενισχυμένης και μεταπρογραμματικής εποπτείας που οδήγησαν στην επιτυχή έξοδο της χώρας από το πολυετές καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας τον περασμένο Αύγουστο, σε ελάφρυνση του χρέους κατά 6 δισ. ευρώ και κέρδη από ομόλογα κρατικών τραπεζών 2,58 δισ. ευρώ.

–          Η κυβέρνηση εξασφάλισε περίπου 80 δισ. ευρώ κοινοτικών πόρων για δημόσιες επενδύσεις έως το 2027 από το Ταμείο Ανάκαμψης, το νέο ΕΣΠΑ και το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, ενσωμάτωσε το 85% των συστάσεων της επιτροπής Πισσαρίδη στον κυβερνητικό σχεδιασμό και έχει υλοποιήσει ήδη το 70% αυτών, αρχειοθετήθηκαν επιτυχώς 67 παραβάσεις του Κοινοτικού Δικαίου που οδηγούσαν σε πρόστιμα και ενσωματώθηκαν 189 οδηγίες της Ε.Ε..

Σχετικά Άρθρα