La Repubblica:Η εμπλοκή του Μαρόκου με την Εύα Καϊλή στην επιτροπή PEGA για τις υποκλοπές – Οι ιταλικές αρχές δέσμευσαν τραπεζικούς λογαριασμούς

 La Repubblica:Η εμπλοκή του Μαρόκου με την Εύα Καϊλή στην επιτροπή PEGA για τις υποκλοπές – Οι ιταλικές αρχές δέσμευσαν τραπεζικούς λογαριασμούς

Νέα στοιχεία για την εμπλοκή της Εύας Καϊλή και στο υπό διερεύνηση σκέλος της διαφθοράς από το Μαρόκο έφερε στη δημοσιότητα η ιταλική εφημερίδα La Repubblica που κάνει καθημερινά αποκαλύψεις για το σκάνδαλο Qatargate,

Για την Ιταλία, το σημαντικότερο κεφάλαιο στην υπόθεση Qatargate είναι, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η ιταλική εφημερίδα, αυτό που αφορά το πρόγραμμα Pegasus, την “πιο συγκλονιστική περίπτωση κατασκοπείας που έχει συμβεί ποτέ στην Ευρωπαϊκή Ένωση” και δεν είναι άλλη από την υπόθεση των παρακολουθήσεων μέσω του παράνομου ισραηλινού λογισμικού που χρησιμοποιείται από δεκάδες κυβερνήσεις για να κατασκοπεύει πολιτικούς, δημοσιογράφους και ακτιβιστές σε όλο τον κόσμο.

“Οι Ιταλοί” είναι οι απόλυτοι πρωταγωνιστές, γράφει η Repubblica και εδώ είναι που μπαίνει στο κάδρο και η πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Εύα Καϊλή.

Ο Βέλγος εισαγγελέας Μισέλ Κλεζ -όπως προκύπτει από τα έγγραφα που ήλθαν σε γνώση της Repubblica- ισχυρίζεται ότι ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους το Μαρόκο αποφάσισε να παρέμβει και να δωροδοκήσει την “ομάδα Παντσέρι” είναι ακριβώς ο έλεγχος του φακέλου Pegasus στο ευρωκοινοβούλιο, καθώς διακυβεύονται πάρα πολλά συμφέροντα για τη βορειοαφρικανική χώρα.

Όλα ξεκινούν τον Μάρτιο του 2022 όταν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο -με 635 ψήφους υπέρ, 36 κατά και 20 αποχές- αποφασίζει να συστήσει μια εξεταστική επιτροπή για τη χρήση του Pegasus και άλλου λογισμικού κατασκοπείας παρακολούθησης.

Το κάνει μετά τη δημοσίευση ορισμένων δημοσιογραφικών ερευνών που τεκμηριώνουν πώς ορισμένες ξένες χώρες, μεταξύ των οποίων και το Μαρόκο, χρησιμοποίησαν το λογισμικό για να κατασκοπεύσουν την Ευρώπη: Οι μυστικές υπηρεσίες του Ραμπάτ κατηγορούνται, σύμφωνα με ορισμένα έγγραφα που κατατέθηκαν στην έρευνα, για χρήση του λογισμικού για να υποκλέψει συνομιλίες και μηνύματα από το τηλέφωνο του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Η έναρξη της συγκεκριμένης έρευνας θορύβησε τους Μαροκινούς που κινήθηκαν γρήγορα ώστε να είναι σε θέση να λάβουν αντίμετρα. Για το λόγο αυτό, όπως προκύπτει από την βελγική εισαγγελική έρευνα που επικαλείται η ιταλική εφημερίδα, έκαναν τρεις κινήσεις: “Πιέζουν τον βουλευτή Αντρέα Καζολίνο (σ.σ. του οποίου βοηθός είναι ο Φραντσέσκο Τζόρτζι, σύντροφος της Εύας Καϊλή), να ενταχθεί στην ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή, δεδομένης της δημόσιας εμπλοκής του Μαρόκου σε αυτόν τον φάκελο”. Και προσθέτει η Repubblica, “καθώς δεν ήταν ικανοποιημένοι, ζήτησαν να “φυτευτούν” άλλα δύο πρόσωπα στην Επιτροπή. Η αντιπρόεδρος Εύα Καϊλή και η Βελγίδα ευρωβουλευτής Μαρία Αρένα” και οι τρεις μέλη της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών.

Το έργο που τους έχει ανατεθεί ήταν, πάντα τα στοιχεία από την εισαγγελική έρευνα στο Βέλγιο, ήταν “χειρουγικό και εκλεπτυσμένο”, ενώ η “ομάδα Παντσέρι” λειτουργούσε με διακριτικότητα”.

“Να επεμβαίνετε, αλλά ποτέ να μη δίνετε την εντύπωση ότι εργάζεστε για τον εχθρό”, ήταν η οδηγία, όπως αποκαλύπτεται στο δημοσίευμα στο οποίο γίνεται λόγος για επανειλλημμένες επαφές τόσο του Καζολίνο όσο και του Παντσέρι με στελέχη των μυστικών υπηρεσιών του Μαρόκου.

“Πάγωμα λογαριασμών”

Στo «πάγωμα» έξι τραπεζικών λογαριασμών που συνδέονται με την υπόθεση Qatargate προχώρησαν οι ιταλικές αρχές, μετά από αίτημα τις βελγικής εισαγγελίας.

Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα Ιl Giornale, το δικαστήριο του Μπέργκαμο μπλόκαρε έξι τραπεζικούς λογαριασμούς που ανήκουν στον Αντόνιο Παντσέρι και στην κόρη του Σίλβια, στον Φραντσέσκο Τζόρτζι και στον πρόεδρο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Συνδικάτων Λούκα Βιζεντίνι, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Το αίτημα για «πάγωμα» των λογαριασμών προήλθε από την εισαγγελία των Βρυξελλών και, σύμφωνα με πληροφορίες, στους λογαριασμούς του Παντσέρι και της κόρης του υπάρχουν συνολικά 240.000 ευρώ.

Ο Βιζεντίνι δήλωσε ότι δεν ενημερώθηκε για το μπλοκάρισμα του λογαριασμού του και ότι μένει «έκπληκτος», διότι από τον λογαριασμό αυτόν αποπληρώνει «στεγαστικό δάνειο», αποκλειστικά και μόνον από τον μισθό του.

Σχετικά Άρθρα