Politico για Καϊλή: Τα μηνύματα στην Μέτσολα για το Μουντιάλ του Κατάρ

 Politico για Καϊλή: Τα μηνύματα στην Μέτσολα για το Μουντιάλ του Κατάρ

Νέες πληροφορίες βλέπουν το φως της δημοσιότητας αναφορικά με την προσπάθεια της Εύας Καϊλή να βοηθήσει το Κατάρ να γίνει αρεστό ενόψει και του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Η πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου εκτός από τους πύρηνους λόγους της υπέρ του Κατάρ από το βήμα του οργάνου, έστειλε προσκλήσεις για τη διοργάνωση ακόμα και στην ίδια την πρόεδρο της Ευρωβουλής, Ρομπέρτα Μέτσολα.

«Αγαπητή μου Πρόεδρε! Ελπίζω να είσαι καλά. Πρέπει να σου δώσω μια πρόσκληση για το Παγκόσμιο Κύπελλο, μπορεί να ενδιαφέρεσαι εσύ ή ο σύζυγός σου και τα αγόρια σου», έγραψε η Καϊλή στις 12 Νοεμβρίου, σύμφωνα με μηνύματα WhatsApp που περιλαμβάνονται στα έγγραφα από την αστυνομική έρευνα που είδε το POLITICO.

Τα μηνύματα μετά από λίγο καιρό διεγράφησαν, εκτός από ένα.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Μέτσολα είπε στο Politico, ότι «δεν απάντησε ποτέ στο άτυπο μήνυμα που έστειλε η Καϊλή» που την προσκάλεσε στο Παγκόσμιο Κύπελλο, καθώς «οποιαδήποτε αιτήματα για την παρουσία της σε επίσημες εκδηλώσεις θα πρέπει να της αποστέλλονται μέσω των επίσημων καναλιών».

Το κείμενο του Politico:

Ήταν Νοέμβριος του 2022 και το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου του Κατάρ επρόκειτο να ξεκινήσει. Το κράτος του Κόλπου αντιμετώπιζε έντονες επικρίσεις από όλο τον κόσμο σχετικά με τον χειρισμό του τουρνουά, ειδικά για την καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά την περίοδο της κατασκευής των γηπέδων.

Στις Βρυξέλλες, η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Εύα Καϊλή, προσπαθούσε σκληρά να βοηθήσει το Κατάρ να κερδίσει φίλους στη Δύση.

Λίγες μέρες αργότερα, στις 9 Δεκεμβρίου, ήταν μεταξύ των υπόπτων που συνελήφθησαν και αργότερα απαγγέλθηκαν προκαταρκτικές κατηγορίες σε σχέση με το μεγαλύτερο σκάνδαλο διαφθοράς που έπληξε τα θεσμικά όργανα της ΕΕ εδώ και δεκαετίες.

Η Kαϊλή αρνήθηκε τους ισχυρισμούς ότι συμμετείχε σε συνωμοσία για να πάρει χρήματα και δώρα με αντάλλαγμα να κάνει τις προσφορές του Κατάρ και άλλων ξένων κυβερνήσεων και παλεύει για να καθαρίσει το όνομά της.

Έγγραφα που διέρρευσαν από τη λεγόμενη έρευνα του Qatargate, που είδε το POLITICO, ρίχνουν νέο φως στις δραστηριότητές της.

Αυτό που είπε αρχικά στις αστυνομικές Αρχές μετά τη σύλληψή της ήταν πως ήθελε απλώς να «ανοίξει έναν διάλογο» μεταξύ της ΕΕ και του κράτους του Κόλπου, καθώς συμμετείχε πολύ στην «κοινοβουλευτική διπλωματία».

Σύμφωνα με τα έγγραφα προσέφερε προσκλήσεις για το Παγκόσμιο Κύπελλο στην πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα.

«Αγαπητή μου Πρόεδρε! Ελπίζω να είσαι καλά. Πρέπει να σου δώσω μια πρόσκληση για το Παγκόσμιο Κύπελλο, μπορεί να ενδιαφέρεσαι εσύ ή ο σύζυγός σου και τα αγόρια σου», έγραψε στις 12 Νοεμβρίου, σύμφωνα με μηνύματα WhatsApp που περιλαμβάνονται στα έγγραφα από την αστυνομική έρευνα που είδε το POLITICO.

Δεν είναι σαφές από πού προήλθε η πρόσκληση. Η Καϊλή διέγραψε όλα τα επόμενα 12 μηνύματά της προς τον Μέτσολα στην ανταλλαγή, εκτός από ένα: «Και τα υπόλοιπα διαφωνώ, αλλά πιστεύω ότι θα χωνέψουν αν πάρουμε τη βίζα», γράφει με ενδιαφέροντα.

Δεν είναι σαφές σε τι αναφέρεται αυτό το μήνυμα. Αυτό που είναι γνωστό είναι ότι το Κατάρ διαπραγματευόταν μια συμφωνία για τα ταξίδια χωρίς βίζα με την ΕΕ και η διασφάλιση αυτής της συμφωνίας ήταν μια από τις κορυφαίες προτεραιότητες της Ντόχα στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με τα έγγραφα που διέρρευσαν και είδε το POLITICO.

Η συμφωνία για τις θεωρήσεις έλαβε το πράσινο φως στην επιτροπή πολιτικών ελευθεριών του Κοινοβουλίου τον Δεκέμβριο του 2022, αλλά η τελική ψηφοφορία για το σχέδιο έχει τεθεί σε αναμονή από τότε που ξέσπασε το σκάνδαλο.

Αναφορικά με τα μηνύματα, η Ελληνίδα ευρωβουλευτής είπε στην αστυνομία ότι η διαγραφή των μηνυμάτων της δεν ήταν παρά η συνήθης πρακτική της. Εκπρόσωπος της Μετσόλα είπε ότι η πρόεδρος της Βουλής δεν διάβασε τα μηνύματα πριν τα διαγράψει η Καϊλή.

Η Καϊλή δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο για αυτήν την ιστορία. Έχει δηλώσει προηγουμένως ότι είναι αθώα για τις προκαταρκτικές κατηγορίες εναντίον της και δεν έχει λάβει ποτέ χρήματα από το Κατάρ ή άλλες ξένες κυβερνήσεις, όπως έχει υποστηριχθεί.

Αυτή τη στιγμή η Εύα Καϊλή παλεύει να καθαρίσει το όνομά της και έχει ξεκινήσει νομική προσφυγή κατά της λεγόμενης έρευνας του Qatargate.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Μέτσολα είπε ότι «δεν απάντησε ποτέ στο άτυπο μήνυμα που έστειλε η Καϊλή» που την προσκάλεσε στο Παγκόσμιο Κύπελλο, καθώς «οποιαδήποτε αιτήματα για την παρουσία της σε επίσημες εκδηλώσεις θα πρέπει να της αποστέλλονται μέσω των επίσημων καναλιών».

Ο εκπρόσωπος συνέχισε: «Ο Πρόεδρος δεν δέχτηκε κανένα εισιτήριο για το Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ. Έχει καταγραφεί ότι αρνήθηκε να ταξιδέψει στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ λόγω ανησυχιών για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Κατάρ».

Ο Εύα Καϊλή πρόσφερε επίσης προσκλήσεις για το Παγκόσμιο Κύπελλο στον Alessandro Chiocchetti, επικεφαλής του υπουργικού συμβουλίου της Metsola εκείνη την εποχή. Έγραψε πίσω δύο μέρες μετά την προσφορά του Καϊλή στον πρόεδρο. «Για το Παγκόσμιο Κύπελλο είναι απίθανο να τα καταφέρω», είπε. «Αλλά σας ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου».

Ένας εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επιβεβαίωσε ότι το σχόλιο του Chiocchetti ήταν «μια ευγενική απάντηση καθώς αρνήθηκε μια πρόσκληση για συμμετοχή στο Παγκόσμιο Κύπελλο».

Το Κατάρ δεν έχει απαντήσει στα επανειλημμένα αιτήματα του POLITICO για σχολιασμό σχετικά με τις κατηγορίες για διαφθορά. Η κυβέρνηση του Κατάρ είχε προηγουμένως αρνηθεί τους ισχυρισμούς.

Πηγή: ieidiseis.gr

Σχετικά Άρθρα