Ισραηλινά ΜΜΕ: Αυτά τα οπλικά συστήματα αγοράζει η Ελλάδα για Έβρο και νησιά

 Ισραηλινά ΜΜΕ: Αυτά τα οπλικά συστήματα αγοράζει η Ελλάδα για Έβρο και νησιά

Την ώρα που στην Αθήνα πραγματοποιούνται αλλεπάλληλες κυβερνητικές συσκέψεις για να ληφθεί η τελική απόφαση εάν υπογραφεί ή όχι η σύμβαση για τους Ισραηλινούς πυραύλους στο Ισραήλ δίνουν και λεπτομέρειες για την συμφωνία.

Η αγορά των συστημάτων Spike NLOS για την Ελλάδα έχει συνολική αξία  335 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 280 εκατ. ευρώ προορίζονται για τις μονάδες του στρατού και τα 55 εκατ. ευρώ για το Πολεμικό Ναυτικό, αναφέρει ισραηλινό ΜΜΕ.

Το ίδιο επικαλούμενο και την ιστοσελίδα Ελληνικός Στρατός, τονίζει ότι η συνολική αξία της συναλλαγής φτάνει τα 335 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 280 εκατ. ευρώ προορίζονται για τις μονάδες του στρατού και τα 55 εκατ. ευρώ για το Λιμενικό.

Η Ελλάδα ζήτησε να λάβει 17 συστήματα προσομοίωσης σχεδιασμένα για εκπαίδευση και εκπαίδευση. Το Ισραήλ πρόσφερε 4 συστήματα και τελικά συμφωνήθηκε να προμηθεύσει 8 τέτοια συστήματα.

Το ρεπορτάζ σημειώνει περαιτέρω ότι η Rafael δεν είναι η μόνη ισραηλινή εταιρεία που επωφελείται από αυτή τη συμφωνία. Όπως προκύπτει, ο ελληνικός στρατός αποφάσισε να επιλέξει οχήματα Sandcat της ισραηλινής εταιρείας Plasan, ως οχήματα στα οποία θα εγκατασταθούν τα πυραυλικά συστήματα spike για τις επίγειες μονάδες. Αυτό καθιστά τον ελληνικό στρατό τον μοναδικό στο ΝΑΤΟ που χρησιμοποιεί οχήματα Sandcat.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα 17 πυραυλικά συστήματα Spike θα εγκατασταθούν σε οχήματα αντιαρματικών εταιρειών των ελληνικών μονάδων πεζικού που σταθμεύουν στην περιοχή του Έβρου (Βορειοανατολική Ελλάδα στα σύνορα με Τουρκία και Βουλγαρία) και σε νησιά κατά μήκος των τουρκικών ακτών.

Η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία θα εξοπλίσει 9 ελικόπτερα Apache AH-64A από τον στόλο των 19 της δύναμης, τα οποία υποτίθεται ότι θα αναβαθμιστούν (κυρίως αεροηλεκτρονικά) από την Elbit Systems.

Το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό αναμένεται να τοποθετήσει συστήματα Spike NLOS σε θωρηκτά MK V και Fighter.

Σχετικά Άρθρα