Αντιγριπικό εμβόλιο χωρίς συνταγή: Βελτίωση της εφαρμογής κατόπιν ταλαιπωρίας – Ποιος ευθύνεται για το νέο “μπάχαλο”

 Αντιγριπικό εμβόλιο χωρίς συνταγή: Βελτίωση της εφαρμογής κατόπιν ταλαιπωρίας – Ποιος ευθύνεται για το νέο “μπάχαλο”

Ξεκίνησε, σήμερα, μετά τη χτεσινή ταλαιπωρία του κοινού, η διενέργεια και καταχώρηση των αντιγριπικών εμβολίων χωρίς ιατρική συνταγή, από τα φαρμακεία της χώρας. Αναμένεται εντός των ημερών, νέα βελτιωμένη έκδοση της εφαρμογής, μετά από τις προτάσεις του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου.

Να υπενθυμίσουμε ότι αν και το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι από χτες, 19 Δεκεμβρίου 2022, ο εμβολιασμός κατά της γρίπης για το 2022-2023 θα εκτελείται δωρεάν στα φαρμακεία χωρίς να είναι απαραίτητη η προσκόμιση ιατρικής συνταγής για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, οι φαρμακοποιοί δήλωναν ότι δεν είναι ακόμη έτοιμοι για να καλύψουν αυτή την υπηρεσία προς τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, κυρίως για λόγους μηχανοργάνωσης, αλλά και ελλιπούς ενημέρωσης.

Μάλιστα, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) ζητούσε να υπάρξουν αναλυτικές οδηγίες και καθοδήγηση προς τους φαρμακοποιούς, που αδυνατούν να εξυπηρετήσουν το κοινό που ζητά να εμβολιαστεί, κάνοντας χρήση της νέας ρύθμισης και εξηγούσε στην ανακοίνωσή του ότι:
«την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2022, παρουσιάσθηκε από την ΗΔΙΚΑ σε εκπροσώπους του Π.Φ.Σ., του ΕΟΠΥΥ, της ΚΜΕΣ και της εταιρείας UNISYSTEM, η εφαρμογή της διάθεσης, διενέργειας και καταχώρησης των αντιγριπικών εμβολίων χωρίς ιατρική συνταγή, παρουσία και των εκπροσώπων των εταιρειών κατασκευής λογισμικού προγραμμάτων φαρμακείων.

  • Ζητήθηκε και αποφασίσθηκε για την ορθή λειτουργία της εφαρμογής, να γίνουν  βελτιώσεις στο σύστημα  για επιμέρους ζητήματα που εντοπίσθηκαν στη διάρκεια της παρουσίασης.

 Επίσης ζητήθηκε πριν την έναρξη της εφαρμογής να αποσταλούν αναλυτικές οδηγίες προς τους φαρμακοποιούς για να έχουν γνώση της λειτουργίας της εφαρμογής. Πράγμα που δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα.

Συγχρόνως, οι εταιρείες κατασκευής λογισμικού προγραμμάτων φαρμακείων ξεκίνησαν τις διαδικασίες για την διασύνδεση  της εφαρμογής της ΗΔΙΚΑ με τα προγράμματα των φαρμακείων, πράγμα που κατά δήλωσή τους, απαιτεί ένα εύλογο χρονικό διάστημα. 

Αναμένουμε την υλοποίηση των ανωτέρω», κατέληγε η ανακοίνωση του ΠΦΣ.  

Τελικά, αργότερα χτες Δευτέρα, μετά την αναστάτωση και τις διαμαρτυρίες, οι φαρμακοποιοί έλαβαν ενημέρωση μετά από Οδηγίες που απέστειλε η ΗΔΙΚΑ για την είσοδο και την καταγραφή στο «Μητρώο Αντιγριπικού Εμβολιασμού» και η εφαρμογή λειτουργεί, πλέον, κανονικά.
Αναμένεται εντός των ημερών, νέα βελτιωμένη έκδοση της εφαρμογής, μετά από τις προτάσεις του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου.

  • Το αντιγριπικό εμβόλιο παρέχεται δωρεάν και αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ και τα άλλα ασφαλιστικά ταμεία.

Ο αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης έναντι της γρίπης είναι ο εμβολιασμός με το αντιγριπικό εμβόλιο, το οποίο όταν χορηγηθεί έγκαιρα, συμβάλλει στην προστασία της δημόσιας υγείας.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού Ενηλίκων, οι πολίτες που είναι άνω των 60 ετών ή ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, καλούνται  να εμβολιαστούν, προκειμένου να θωρακίσουν την υγεία τους.

Σχετικά Άρθρα