Κτηματολόγιο: Χωρίς τελειωμό η ταλαιπωρία – Επίσκεψη Κυρανάκη στην υπηρεσία: “Τέλος στα χαρτάκια από 28 Αυγούστου”

 Κτηματολόγιο: Χωρίς τελειωμό η ταλαιπωρία – Επίσκεψη Κυρανάκη στην υπηρεσία: “Τέλος στα χαρτάκια από 28 Αυγούστου”

Κτηματολόγιο Αθήνας 4 Αυγούστου 2023: Δεκάδες άνθρωποι συγκεντρώνονται από τα μεσάνυχτα της προηγούμενης ημέρας για να γράψουν το όνομά τους στην αυτοσχέδια λίστα προτεραιότητας. Στις 6:10 ήδη είχαν γράψει τα ονόματά τους 52 άτομα, ενώ η υπηρεσία ανοίγει 8:30. Από 28 Αυγούστου θα λειτουργήσει ψηφιακή πλατφόρμα με την οποία θα δίνεται ηλεκτρονικά αριθμός προτεραιότητας για να αποφεύγεται η ταλαιπωρία σε μεγάλες ουρές αναμονής.

Στο ρεπορτάζ του OPEN καταγράφονται απίθανα πράγματα: «Είχα το νούμερο 35. Κάποιος ήρθε 21:00 προς 22:00. Τριγυρνάνε, γύρω γύρω, μέχρι να πάει 8:30».

Μάλιστα, κάποιος άλλος φαίνεται πως κοιμήθηκε στο έδαφος. Η υπηρεσία εξυπηρετεί περίπου 150 πράξεις, ενώ η λίστα συνήθως έχει γύρω στα 300 ονόματα.

Ο πρόεδρος Εργαζομένων Κτηματολογίου, Θωμάς Καντερές, μιλώντας στο OPEN δήλωσε αρχικά πως «είναι μία υπηρεσία σαφώς υποστελεχωμένη, το πρόβλημα είναι οξύ. Έχουμε κάνει συνάντηση με τον νέο υφυπουργό. Έχει υποσχεθεί πως θα πάρει δέσμη μέτρων που θα ανακοινωθεί μέσα στον Σεπτέμβριο».

«25 Ιουλίου ανέβηκαν πρόσθετες ψηφιακές υπηρεσίες. Το σύστημα της αγοράς, δηλαδή δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, ακόμα δεν έχουν πειστεί για το αξιόπιστο των εφαρμογών οπότε στέλνουν τον κόσμο να πάει δια ζώσης για να είναι σίγουρος ότι θα κάνει τη δουλειά του», προσθέτει ο ίδιος.

Το χάος με τα χαρτάκια στα κτηματολόγια καταργείται στις 28 Αυγούστου, με τη λειτουργία της νέας ψηφιακής πλατφόρμας, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης που βρέθηκε στο Κτηματολόγιο περίπου στις 9:00.

  • Όπως είπε, άνω του 70% των πράξεων καταχώρισης αφορούν σε συμβόλαια και με τη σωστή συνεργασία των Δικηγορικών και Συμβολαιογραφικών Συλλόγων η διευκόλυνση για πολίτες και επαγγελματίες θα είναι πολύ σημαντική.

Με ανάρτησή του στο Facebook, νωρίτερα ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης έγραφε: «Εδώ και ένα μήνα, από την πρώτη μέρα που πήγαμε στο Υπουργείο μαζί με τον Δημήτρη Παπαστεργίου, το πρόβλημα των μεγάλων ουρών στο Κτηματολογικό Γραφείο Αθηνών ήταν ορατό με τάση να διογκώνεται».

Έπειτα, ανέφερε τις ενέργειες που έχουν δρομολογηθεί για να λυθεί το πρόβλημα:

Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σε ενημέρωσή του, αναφέρει πως από τις 25 Ιουλίου υπάρχει η δυνατότητα ψηφιακής υποβολής συμβολαίων από τους ίδιους τους πολίτες, μέσω του ktimatologio.gov.gr.

«Αν λάβει κανείς υπόψη ότι άνω του 70% των πράξεων καταχώρισης αφορούν σε συμβόλαια, με τη σωστή συνεργασία των Δικηγορικών και Συμβολαιογραφικών Συλλόγων, η διευκόλυνση για πολίτες και επαγγελματίες, θα είναι πολύ σημαντική. Για τους πολίτες που επιθυμούν να εξυπηρετηθούν δια ζώσης βρίσκεται σε στάδιο τελικών δοκιμών μια νέα πλατφόρμα που θα δίνει αριθμό προτεραιότητας ψηφιακά και ο πολίτης θα μπορεί να την παρακολουθήσει από το κινητό του τηλέφωνο, χωρίς να απαιτείται αναμονή στην ουρά», συμπληρώνεται στη σχετική ενημέρωση.

Σχετικά Άρθρα