Astrazeneca: Ανησυχία για την απόσυρση του εμβολίου-Καθησυχαστικοί οι επιστήμονες-Τι λέει η εταιρεία

 Astrazeneca: Ανησυχία για την απόσυρση του εμβολίου-Καθησυχαστικοί οι επιστήμονες-Τι λέει η εταιρεία

Παγκόσμιος αναβρασμός, αλλά και ανησυχία επικρατεί μετά την είδηση πως η αγγλοσουηδική φαρμακοβιομηχανία AstraZeneca προχωρά στην απόσυρση του εμβολίου κατά του κοροναϊού, το οποίο παρήγαγε το 2021, με το όνομα Vaxzevria και με το οποίο είχαν εμβολιαστεί εκατομμύρια άνθρωποι. Το εμβόλιο της AstraZeneca το είχαν κάνει και χιλιάδες Έλληνες πολίτες οι οποίοι είναι προφανές ότι ανησυχούν μετά την κίνηση της εταιρείας η οποία πριν από μερικούς μήνες είχε παραδεχθεί ότι το σκεύασμα αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει σπάνιες θρομβώσεις.

Η εταιρεία απέδωσε την απόφαση για την απόσυρση του εμβολίου, στη μείωση της ζήτησης λόγω «πλεονάσματος διαθέσιμων επικαιροποιημένων εμβολίων» που στοχεύουν σε νέες παραλλαγές του ιού. Σημειώνεται ότι είχε προηγηθεί την Τρίτη (7/5) η ανακοίνωση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων ότι το εμβόλιο δεν έχει πλέον άδεια χρήσης. «Το εμβόλιο αυτό έφτασε σε περιοχές που δεν κατάφερε να φτάσει κανένα άλλο»

Η Astrazeneca, αναγνωρίζει ότι το εμβόλιό της είναι πλέον παρωχημένο, τονίζει όμως ότι αποτέλεσε πολύτιμο όπλο στα αρχικά στάδια της πανδημίας:

«Σύμφωνα με ανεξάρτητες εκτιμήσεις, μόνο κατά το πρώτο έτος χρήσης του εμβολίου σώθηκαν πάνω από 6,5 εκατομμύρια ζωές και παρασχέθηκαν πάνω από 3 δισεκατομμύρια δόσεις παγκοσμίως», αναφέρεται στην ανακοίνωσή της.

Η απόφαση απόσυρσης όμως έρχεται τη στιγμή που ο φαρμακευτικός γίγαντας έχει μηνυθεί σε ομαδική αγωγή με τους ισχυρισμούς ότι το εμβόλιό του, προκάλεσε σοβαρές παρενέργειες ακόμη και θάνατο σε αρκετές περιπτώσεις.

Όμως όπως αναφέρει η Telegraph, σε νομικό έγγραφο που υποβλήθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο τον Φεβρουάριο, η εταιρεία παραδέχτηκε πως το εμβόλιό της «θα μπορούσε σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις να προκαλέσει TTS (θρόμβωση με σύνδρομο θρομβοκυτταροπενίας)».

Φυσικό ήταν η απόσυρση αυτή να προκαλέσει αναστάτωση σε όσους είχαν εμβολιαστεί με το εν λόγω εμβόλιο.

«Η απόσυρση δεν σχετίζεται με τις παρενέργειες»

«Η απόφαση απόσυρσης δεν σχετίζεται με τις παρενέργειες», διαβεβαίωσε ο Καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης, μιλώντας στο MEGA.

«Είναι ένα ζήτημα που συζητείται από το 2021. Οι θρομβώσεις με θρομβοπενία είναι μια σπανιότατη παρενέργεια η οποία συνδέθηκε το συγκεκριμένο εμβόλιο αλλά και με το εμβόλιο της Johnson and Johnson, δηλαδή εμβόλια που είχαν αδενοϊό.

Η απόσυρση του εμβόλιού δεν σχετίζεται με την παρενέργεια αλλά με το γεγονός ότι το εμβόλιο παράχθηκε για να αντιμετωπίσει την πανδημία και πλέον δεν είναι αποτελεσματικό γιατί δεν σκόπευαν ποτέ να το επικαιροποιήσουν για να αντιμετωπίσουν τα επόμενα κύματα. Η εταιρεία απέσυρε την άδειά της από μόνη της όχι από τον Ρυθμιστικό Οργανισμό», σημείωσε.

«Η παρενέργεια αυτή είναι σπανιότατη. Δεν παράγεται αυτό το εμβόλιο εδώ και πολλά χρόνια. Ένα εμβόλιο έχει την άδεια όσο είναι αποτελεσματικό. Και άλλα εμβόλια έχουν αποσυρθεί γιατί δεν είναι αποτελεσματικά.

Το εν λόγω εμβόλιο έγινε για να πάει σε όλον τον κόσμο. Ήταν το μόνο που δεν χρειαζόταν βαθιά κατάψυξη και για αυτό κατάφερε να φτάσει εκεί που δεν έφτασε κανένα άλλο. Δόθηκε έτσι σε δυσπρόσιτες περιοχές του αναπτυσσόμενου κόσμου ευκολότερα και φθηνότερα.

Γι΄αυτό το στήριξε ο ΠΟΥ γιατί αυτό το εμβόλιο έφτασε στην Αφρική, στην Ινδία και σε περιοχές που δεν μπορούσαν να φτάσουν τα άλλα εμβόλια. Όλα τα εμβόλια έχουν παρενέργειες», συμπλήρωσε ο κ. Μαγιορκίνης.

Οπως έχει ήδη τονίσει ο κ. Μαγιορκίνης : «Λέω υπεύθυνα ότι όσοι δεν εκδήλωσαν την παρενέργεια μέσα στις πρώτες 30 ημέρες δεν έχουν να φοβούνται απολύτως τίποτα. Είναι 10 φορές πιο πιθανό να πεθάνουμε σε ατύχημα πηγαίνοντας στη δουλειά μας παρά από παρενέργειες του συγκεκριμένου σκευάσματος.

Εξάλλου όλα τα εμβόλια έχουν ένα κίνδυνο για σοβαρή παρενέργεια, έναν κίνδυνο όμως πολύ μικρής στατιστικής τάξης, συγκεκριμένα τάξης 1 προς 100.000. Τα φάρμακα που παίρνουμε καθημερινά για την αντιμετώπιση ενός απλού πονοκεφάλου, έχουν πολύ υψηλότερο στατιστικό κίνδυνο εκδήλωσης σοβαρής παρενέργειας».

«Έπαθα 2 θρομβώσεις 12 μέρες μετά τον εμβολιασμό»

Ο Αλέξανδρος Μεταξάκης που εμβολιάστηκε κατά την περίοδο της πανδημίας του κορονοϊού με το εμβόλιο της AstraZeneca είναι ένας από τους ανθρώπους στον οποίο εκδηλώθηκε  η σπάνια παρενέργεια της εκδήλωσης θρόμβων και ο πρώτος Έλληνας που έχει καταθέσει μήνυση κατά της εταιρείας.

«Η περιπέτειά μου ξεκίνησε περίπου 12 μέρες μετά τον εμβολιασμό μου, υπέστην την πρώτη θρόμβωση στο αριστερό μου άκρο, στην κεντρική αρτηρία. Χρειάστηκε ένα πολύωρο χειρουργείο ώστε να επανέλθει το πόδι. Στην αρχή μπήκα στο χειρουργείο για ακρωτηριασμό αλλά στην συνέχεια πήγαν όλα καλά. Τέσσερις μέρες αργότερα παρουσιάστηκε μια δεύτερη θρόμβωση κατά τις εξετάσεις.

Χρειάστηκε άλλο ένα πολύωρο χειρουργείο. Είχα κάνει το AstraZeneca την πρώτη δόση. Δεν με είχαν ενημερώσει για τυχόν παρενέργειες του εμβολίου. Τώρα είμαι καλά, και είμαστε και όλοι καλά», είπε αρχικά.

«Δεν είχε δοκιμαστεί»

«Δικαστικά, η δίκη κατά του δημοσίου έχει πρέπει 2 αναβολές καθώς δεν έχει κατατεθεί ο φάκελος και έχει οριστεί η επόμενη δικάσιμος για 10/10. Έχω στραφεί κατά του δημοσίου και κατά της εταιρείας ξεχωριστά. Νομίζω έχουν κατατεθεί μηνύσεις αλλά μόνο κατά της εταιρείας», συνέχισε.

«Πιστεύω ότι ζω από τύχη. Υπάρχουν άλλα περιστατικά, πχ της άλλης κοπέλας της Νεκταρίας που έκανε την ίδια παρτίδα. Ήμουν τυχερός γιατί η πρώτη θρόμβωση εκδηλώθηκε στο πόδι ενώ στην Νεκταρία η πρώτη θρόμβωση εκδηλώθηκε στην καρωτίδα. Μας δόθηκε ένα σκεύασμα το οποίο κατά την γνώμη μου δεν είχε δοκιμαστεί σε κανέναν και το βγάλαμε στην παραγωγή και στην κυκλοφορία και μας το έδωσαν. Κατ’ εμέ όλο αυτό έχει μία σκοπιμότητα», είπε ο ίδιος στο MEGA.

Στο ίδιο μήκος κύματος η καθηγήτρια επιδημιολογίας και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αθηνά Λινού,  αναφέρθηκε στους θανάτους τριών γυναικών μετά τον εμβολιασμός του με Astrazeneca λέγοντας πως «ο τρόπος για να το αποφύγουμε ήταν να έχουν δοθεί άλλα εμβόλια στις νέες γυναίκες και να μην χορηγηθεί το εμβόλιο AstraZeneca παρά μόνο σε άτομα άνω των 50-55 ετών».

«Οποιοσδήποτε κίνδυνος αφορούσε τις πρώτες εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό»

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΟΦ, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, σημείωσε, μιλώντας στην ΕΡΤ ότι «για τη χώρα μας η απόσυρση του εμβολίου δεν σημαίνει απολύτως τίποτε, διότι το εμβόλιο χρησιμοποιήθηκε για λίγο καιρό και ειδικά τον πρώτο διάστημα της πανδημίας. Στην Ελλάδα έχει πάψει να χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια και ουσιαστικά ξεπεράστηκε λόγω των νέων εμβολίων του κορονοϊού».

Σχετικά με τις παρενέργειες  επισήμανε: «Είναι πολύ σπάνιο να προκαλέσει θρομβώσεις σε άτομα με θρομβοπενία, δηλαδή με πολύ μειωμένα λευκοκύτταρα και αιμοπετάλια» και πρόσθεσε «Οποιοσδήποτε κίνδυνος υπήρχε για παρενέργειες αφορούσε τις πρώτες δύο με τρείς εβδομάδες, από εκεί και πέρα δεν υπάρχει καμία παρενέργεια».

Τι πρέπει να κάνουν όσοι είχαν εμβολιαστεί με το Vaxzevria της AstraZeneca

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας , κ. Θεόδωρος Βασιλακόπουλος προσπάθησε να κατευνάσει τις ανησυχίες των Ελλήνων που έκαναν το εμβόλιο, λέγοντας πως δεν κινδυνεύει κανείς από επιπλοκές.

Μιλώντας στο Open το πρωί της Πέμπτης, ο καθηγητής τόνισε πως όσοι έπαθαν επιπλοκές από το εμβόλιο, τις εμφάνισαν αμέσως μετά και ιδιαίτερα μετά την πρώτη δόση. Στην ουσία τώρα, κάποια χρόνια μετά δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος εμφάνισης επιπλοκής.

Τόνισε, πως οι επιπλοκές από το εμβόλιο ήταν εξαιρετικά σπάνιες, περίπου 15 στο εκατομμύριο και διευκρίνισε πως ο λόγος της απόσυρσής του δεν ήταν οι παρενέργειες, αλλά η μη επικαιροποίηση του εμβολίου της.

Συγκεκριμένα, είπε πως τώρα κυκλοφορούν άλλα εμβόλια ( και στην Ελλάδα), τα οποία και δεν εμφανίζουν αυτή την επιπλοκή και είναι επικαιροποιημένα με τις νέες υποπαραλλαγές της COVID-19.

Λινού: Τρεις θάνατοι γυναικών

Τρείς θάνατοι γυναικών έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα από το εμβόλιο της AstraZeneca όπως αποκάλυψε η Αθηνά Λινού, αναφέροντας παράλληλα ότι υπολογίζονται περίπου στα 100 τα περιστατικά που παρουσίασαν επιπλοκές στη χώρα μας.

«Υπήρξαν αρκετά περιστατικά επιπλοκών, μπορεί να πλησίαζαν και τα 100 και επιπλέον τρία πολύ σοβαρά περιστατικά οδήγησαν σε θάνατο» είπε στο Action24 η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Όπως σχολιάσε στη συνέχεια «Τρεις γυναίκες δεν είναι κάτι αμελητέο. Δεν θα έπρεπε να το έχουμε».

Αναφερόμενη στο εάν οι τρεις θάνατοι θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί η Αθηνά Λινά επεσήμανε ότι «εάν μπορούσαμε να το αποφύγουμε, θα έπρεπε να το είχαμε κάνει. Και ο μόνος τρόπος για να το αποφύγουμε ήταν να έχουν δοθεί τα άλλα εμβόλια στις νέες γυναίκες και να μην χορηγηθεί το εμβόλιο AstraZeneca, παρά μόνο σε άτομα άνω των 50-55 ετών».

Να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα χορηγήθηκαν 400.000 δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca.

Πυρά Πολάκη για Astrazeneca: “Ποιος είχε δίκιο; Εγώ ή οι Τσιόδρες και οι Βασιλακόπουλοι;”

Στο στόχαστρο του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ μπήκαν όλοι οι υπεύθυνοι του εμβολιαστικού προγράμματος, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Άκης Σκέρτσος και ο Άδωνις Γεωργιάδης, που τον επέκριναν ως «αντιεμβολιαστή» εξαιτίας της αντίθεσής του με το εμβόλιο AstraZeneca και τις επισημάνσεις του για τους κινδύνους που έκρυβε. Ο Παύλος Πολάκης στην ανάρτησή του αφήνει αιχμές αφήνει και για τους Αλέξη Τσίπρα, Ανδρέα Ξανθό και Νάσο Ηλιόπουλο.

Αναλυτικά στην ανάρτησή του αναφέρει:

«Αν σας πω ΑΛΗΤΗΡΙΟΥΣ, αν σας πω ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΟΥΣ που τα πιάσατε από τις εταιρείες εμβολίων ,αν σας πω ΑΣΧΕΤΟΥΣ και ΗΛΙΘΙΟΥΣ, δεν νομίζετε πως θα έχω δίκιο; (φωτο 1-2)

Όταν έλεγα πως έπρεπε να εμβολιαστούν οι άνω των 60 και οι ευπαθείς ομάδες, όταν έλεγα πως δεν έπρεπε να ανοίξει η πλατφόρμα για το ASTRAZENEKA για όλες τις ηλικίες γιατί παρουσιάζει συχνά θρομβώσεις ως επιπλοκές ποιος είχε δίκιο;

Εγώ η οι Τσιόδρες, οι Βασιλακόπουλοι και λοιπά ζαρζαβατικά του κήπου των ειδικών και των πρωινάδικων;

Ποιος ήταν επιστήμονας;

Εγώ η ο ΓΕΛΟΙΟΣ ΣΚΕΡΤΣΟΣ; (φωτο 8-9)

Ποιος έλεγε αλήθειες; Εγώ ή ο Μητσοτάκης που τόλμησε ο αριστοάχρηστος να με πει «αντιεμβολιαστή» επειδή επέμενα στη γνώση που πήραμε στη βασική ιατρική εκπαίδευση για τα εμβόλια;

Ποιος ήταν αντικειμενικός;

Εγώ ή οι πληρωμένες γραφίδες και μικρόφωνα που πέταξαν τόνους λάσπης εναντίον μου και με ελεεινολογούσαν γιατί είχαν μπει στο pay roll των φαρμακευτικών και των λιστών Πέτσα – Κικίλια -Πλεύρη κλπ κλπ ;;;;

ΥΓ1: Δυστυχώς ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ κεντρικά τότε δεν με άκουσε!

Γιατί ο Ξανθός (που έκανε και το ASTRA «χωρίς αστερίσκους» και τον παίνευε ο ΑΣΧΕΤΟΣ Άδωνης φωτο 11) έλεγε μπούρδες και κατηγορούσε εμένα ως αντιεπιστημονικό

Γιατί ο Ηλιόπουλος επαναλάμβανε την ψεύτικη επιστημονικά και γελοιότητα πολιτικά πως «είναι πράξη αλληλεγγύης της νεολαίας προς τους ηλικιωμένους ο εμβολιασμός».

Γιατί και ο Τσίπρας πίστευε πως υπάρχει «καθαρή επιστήμη» που πρέπει να την ακολουθούμε πιστά όλοι και να «βάζουμε πλάτη» και όχι κατευθυνόμενη γνώση από το κέρδος των πολυεθνικών του φαρμάκου!

Έτσι ο Μητσοτάκης ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΣΕ την πολιτική που είχε ως μοναδικό όπλο το εμβόλιο, χωρίς ΜΕΘ και Φάρμακα (μονοκλωνικα) και που τελικά οδήγησε σε 36.000 νεκρούς στην Ελλάδα , πρώτη χωρά στη Δυτική Ευρώπη σε θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού!

ΥΓ 2: Στις Φωτο 1-2 η σημερινή απόφαση απόσυρσης του εμβολίου της ASTRA ZENEKA και στις άλλες μερικές από τις αναρτήσεις μου για τα εμβόλια ,την πανδημία και για το θέμα του εμβολίου Astra!!

Όλα εδώ αποκαλύπτονται και ΟΛΑ ΕΔΩ ΘΑ ΠΛΗΡΩΘΟΥΝ!!!

Ξεφτιλισμένα οντά της «επιστήμης», της «δημοσιογραφίας» και της «πολιτικής»

Σχετικά Άρθρα