“Καλάθι προϋπολογισμού”… με δύο ερωτήματα – Τα μέτρα που ανακοινώνει ο Μητσοτάκης – Ο κοινός “παρονομαστής” των εκλογών

 “Καλάθι προϋπολογισμού”… με δύο ερωτήματα – Τα μέτρα που ανακοινώνει ο Μητσοτάκης – Ο κοινός “παρονομαστής” των εκλογών

Parliamentary Debate on a motion of censure submitted by the leader of Syriza party, Alexis Tsipras, Athens, October 23, 2020 / Κατάθεση πρότασης μομφής κατά του Υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα απο τον Πρόεδρο του Σύριζα, Αλέξη Τσίπρα, στην Αθήνα, 23 Οκτωβρίου, 2020

Γεμίζει το «καλάθι του προϋπολογισμού» που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στην Βουλή, στο τέλος της εβδομάδας.

Με όχημα το νέο κρατικό προϋπολογισμό -εισάγεται σήμερα στην ολομέλεια και ψηφίζεται το Σάββατο- ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιχειρήσει στροφή στη θετική ατζέντα ανακοινώνοντας νέο πακέτο οικονομικών μέτρων ενίσχυσης από τα βήμα της Βουλής, το Σάββατο.

Ο τελευταίος κρατικός προυπολογισμός που θα ψηφίσει η κυβέρνηση «μυρίζει εκλογές» καθώς στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν καλά πως η οικονομική πολιτική θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό και τον νικητή των επόμενων εκλογών.

  • Αν το κυβερνών κόμμα καταφέρει να ξορκίσει τον εφιάλτη της ακρίβειας και των συνεχών ανατιμήσεων στην αγορά τότε μπορεί να έχει βάσιμες ελπίδες πως θα σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση στις δεύτερες κάλπες.

Τούτων δοθέντων το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αναζητά το κατάλληλο μείγμα οικονομικών παροχών ώστε να δοθεί διπλό μήνυμα:

  • από την μια πλευρά ότι η κυβέρνηση δεν αφήνει αβοήθητους τους πολίτες
  • και από την άλλη πλευρά ότι τα έκτακτα μέτρα ενίσχυσης των πολιτών δεν θα τινάξουν στον αέρα την δημοσιονομική ισορροπία της χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο πακέτο μέτρων που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής, δεν θα αφορά μόνο τους οικονομικά ασθενέστερους πολίτες αλλά έχει στόχευση σε μεγάλες πληθυσμιακές ομάδες, όπως π.χ συνταξιούχοι, δημόσιοι υπάλληλοι κτλ, που μπορούν να διαμορφώσουν το εκλογικό αποτέλεσμα. Κοινός παρονομαστής των εξαγγελιών είναι ο μήνας Μάρτιος, γεγονός που πριμοδοτεί τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών την άνοιξη.

  • Ανάμεσα στα νέα μέτρα που αναμένεται να εξαγγείλει ο πρωθυπουργός είναι η επέκταση της επιδότησης καυσίμων ως τον Μάρτιο, την χορήγηση νέας «επιταγής ακρίβειας», τη νέα ρύθμιση ληξιπρόθεσμών οφειλών σε 120 δόσεις, την επέκταση του επιδόματος θέρμανσης ως τον Μάρτιο, την επέκταση της επιδότησης καυσίμων, την χορήγηση πριμ παραγωγικότητας στους δημοσίους υπαλλήλους. 

Όμως, το Μέγαρο Μαξίμου πριν «κλειδώσει» το πακέτο των νέων μέτρων που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός αναμένεται η κρίσιμη συνάντηση που θα έχει ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταικούρας με τις διοικήσεις των συστημικών τραπεζών ως την Πέμπτη.

  • Βασική επιδίωξη της κυβέρνησης είναι οι τράπεζες να στηρίξουν έμπρακτα τους δανειολήπτες ώστε να μην υπάρξει εκτόξευση των κόκκινων δανείων από την επικείμενη αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ.

Επίσης, σήμερα συνεδριάζει εκ νέου το Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας στις Βρυξέλλες για το πλαφόν στο φυσικό αέριο. Είναι γεγονός, πως το μεγάλο βάρος των νοικοκυριών πέφτει στο ενεργειακό πεδίο και το κυβερνητικό επιτελείο έχει υπο εξέταση νέα πρόσθετα μέτρα στήριξης σε περίπτωση που η Ε.Ε «ροκανίσει» ακόμα περαιτέρω τον χρόνο.

Σχετικά Άρθρα