Γερμανία: Ανησυχία για έλλειψη φυσικού αερίου – Ο κρίσιμος στόχος μείωσης της κατανάλωσης, δεν ” λειτούργησε ” από τον πληθυσμό

 Γερμανία: Ανησυχία για έλλειψη φυσικού αερίου –  Ο  κρίσιμος στόχος μείωσης της κατανάλωσης, δεν ” λειτούργησε ” από τον πληθυσμό

πηγη: twitter

Η Γερμανία, η οποία αντλούσε περίπου τις μισές ανάγκες της σε φυσικό αέριο από τη Ρωσία πριν από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, έχοντας προσπαθήσει να ανοίξει νέες πηγές ενέργειας τους τελευταίους δέκα μήνες.

Η Γερμανία εξοικονομεί λιγότερο φυσικό αέριο από όσο χρειάζεται για να αποκλείσει τις ελλείψεις φέτος τον χειμώνα, δήλωσε ο επικεφαλής της γερμανικής υπηρεσίας δικτύου, καθώς η χώρα έχασε τον κρίσιμο στόχο της για μείωση της κατανάλωσης κατά 20% την περασμένη εβδομάδα εν μέσω πτώσης της θερμοκρασίας.

Η Γερμανία, η οποία αντλούσε περίπου το ήμισυ των αναγκών της σε φυσικό αέριο από τη Ρωσία πριν από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, έχει προσπαθήσει να ανοίξει νέες πηγές ενέργειας τους τελευταίους δέκα μήνες.

Ωστόσο, το καλοκαίρι, ο υπουργός Οικονομίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, ανακοίνωσε στόχο για συνολική εξοικονόμηση 20% σε ολόκληρη τη Γερμανία, υψηλότερο από τον στόχο του 15% που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Μετά από ένα σχετικά ήπιο φθινόπωρο κατά το οποίο οι γερμανικές επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά εξοικονόμησαν περισσότερο φυσικό αέριο από ό,τι απαιτούσε το σχέδιο έκτακτης ανάγκης και οι δεξαμενές αποθήκευσης αυξήθηκαν σχεδόν στο 100%, το κρύο στα τέλη της περασμένης εβδομάδας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου.

«Αυτή τη στιγμή, η συνολική εξοικονόμηση είναι μόνο 13%,» δήλωσε τη Δευτέρα στην εφημερίδα Tagesspiegel, ο Κλάους Μύλλερ, ο επικεφαλής της ομοσπονδιακής υπηρεσίας δικτύου για τις επιχειρήσεις κοινής ωφελείας, Bundesnetzagentur.

Αν κι όπως είπε δεν υπάρχει προς το παρόν λόγος ανησυχία, ωστόσο αν το κρύο επιμείνει τότε με θερμοκρασίες -10C, η κατανάλωση αερίου αυξάνεται δραματικά.

Προς το παρόν, οι δεξαμενές αποθήκευσης φυσικού αερίου της Γερμανίας παραμένουν κατά 95% γεμάτες και η χώρα σχεδιάζει να αποκαλύψει τελετουργικά τον πρώτο τερματικό σταθμό εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στο λιμάνι Wilhelmshaven της Βόρειας Θάλασσας το Σάββατο.

«Τώρα παίρνουμε φυσικό αέριο από διάφορες πηγές», είπε ο Μύλερ. «Σύντομα θα έχουμε τρεις τερματικούς σταθμούς υγραερίου και λαμβάνουμε καλές παραδόσεις από τη Νορβηγία, την Ολλανδία, το Βέλγιο και επίσης μέσω Γαλλίας».

Απέρριψε το ενδεχόμενο τα νοικοκυριά να στραφούν σε ηλεκτρικές θερμάστρες και να υπερφορτώσουν το δίκτυο. Κατά τη διάρκεια των κρύων τον Νοέμβριο, οι άνθρωποι θα μπορούσαν να είχαν «την ανόητη και δαπανηρή ιδέα να θερμάνουν τα σπίτια τους με ηλεκτρισμό αντί με φυσικό αέριο», είπε ο Μύλερ. «Ευτυχώς κανείς δεν το έκανε αυτό».

Με τη διακοπή των παραδόσεων φυσικού αερίου της Ρωσίας να φαίνεται μόνιμη μετά τις εκρήξεις στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2 τον Σεπτέμβριο, ωστόσο, εξακολουθεί να υπάρχει νευρική αβεβαιότητα στο Βερολίνο σχετικά με τη διανομή φυσικού αερίου το χειμώνα του 2023-24, καθώς και την πιθανότητα πράξεων δολιοφθοράς σε άλλους τομείς ζωτικής σημασίας ενεργειακές υποδομές.

Σχετικά Άρθρα