Σακοράφα στο libre: Δεν πρόκειται να συμμετέχουμε σε μετεκλογικά παζάρια και παρασκηνιακές συναλλαγές

 Σακοράφα στο libre: Δεν πρόκειται να συμμετέχουμε σε μετεκλογικά παζάρια και παρασκηνιακές συναλλαγές

«Δεν είμαστε υπερφίαλοι και δεν θέλουμε να επιβάλλουμε το πρόγραμμά μας. Αλλά δηλώνουμε ποιες είναι για μας οι αναγκαίες προτεραιότητες και τις θέτουμε σε δημόσιο διάλογο», τονίζει η αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΜέΡΑ25 Σοφία Σακοράφα στη συνέντευξή της στο libre

Η κ. Σακοράφα κάνει λόγο για συμφωνία 7+1 σημείων που «πρέπει να έχει προκύψει πριν τις εκλογές. Εμείς λέμε: Όχι παιχνίδια στην πλάτη του ελληνικού λαού. Κυβερνητικό πρόγραμμα και με εγγυήσεις ότι θα τηρηθεί», τονίζει χαρακτηριστικά.

Συνέντευξη

Κυρία αντιπρόεδρε, ακρίβεια και υποκλοπές είναι τα δύο ζητήματα με τα οποία πορευόμαστε ενόψει των εκλογών που πλησιάζουν. Πως προετοιμάζεται το ΜέΡΑ25; Με ποιο πολιτικό αφήγημα; 

Η ακρίβεια και οι υποκλοπές είναι πράγματι δύο κορυφαία σημεία της σημερινής συγκυρίας. Και έχουν σημασία, επειδή ακριβώς αποτυπώνουν και αναδεικνύουν τα δύο κύρια χαρακτηριστικά της Κυβέρνησης της Ν.Δ. του κ. Μητσοτάκη:

  • Αφενός μεν οι ανάγκες του ελληνικού λαού μπαίνουν πάντα σε δεύτερη μοίρα απέναντι στην προστασία των συμφερόντων των καρτέλ και των μεγάλων επιχειρήσεων της ολιγαρχίας και αφετέρου ότι μπροστά στους αυτοσκοπούς της κυβερνητικής εξουσίας μπορεί  να κατεδαφίζεται κάθε έννοια δημοκρατικού κράτους.

Αυτή είναι η κυβερνητική πολιτική, που εκφράζεται και σε όλους τους άλλους τομείς, με τον τρόπο που βιώνει καθημερινά η ελληνική κοινωνία.

Θα πω ενδεικτικά: τραπεζικά funds, καταστολή, κατεδάφιση του δημόσιου συστήματος υγείας και της δημόσιας Παιδείας κλπ. Το κόμμα μας, το ΜέΡΑ25, υπάρχει επειδή θεωρούμε πως είναι χρέος μας να συμμετέχουμε στην αντιμετώπιση όλων αυτών, μαζί με την ελληνική κοινωνία και δίπλα στην πολιτική της δράση. Για να μην υποταχθούμε στη ζωή και το μέλλον που άλλοι έχουν σχεδιάσει και θέλουν να μας επιβάλλουν.

Επειδή, ακριβώς, έτσι αισθανόμαστε τον πολιτικό μας ρόλο, τα κάθε είδους “πολιτικά αφηγήματα” είναι εντελώς ξένα με μας. Δεν υπηρετούμε κομματικούς αυτοσκοπούς. Και μόνο αυτοί έχουν ανάγκη από “αφηγήματα”.

Το ΜέΡΑ25, μιλά για ρήξεις. Είναι όμως έτοιμα τα στελέχη του; Ήδη τρεις βουλευτές για λόγους που δεν έχουν γίνει ευρέως γνωστοί αποχώρησαν από την Κοινοβουλευτική Ομάδα και το κόμμα. Τι συμβαίνει και το ΜέΡΑ25 χάνει στελέχη;

Στη δική μας πολιτική αντίληψη, η ρήξη είναι μία απολύτως αναγκαία προοπτική, αν δεν θέλουμε να διαιωνίζεται η σημερινή νοσηρή κατάσταση.

Η ελληνική πραγματικότητα επιβάλλει άμεσες εναλλακτικές και ριζοσπαστικές λύσεις, γιατί τα περιθώρια είναι πλέον ασφυκτικά.

Εάν, βέβαια, θέλουμε να σώσουμε ό,τι πιθανόν μπορεί ακόμα να σωθεί σε αυτή τη χώρα. Εξάλλου, ήδη βλέπουμε τα ολέθρια αποτελέσματα που έφεραν οι πολιτικές των αλλεπάλληλων συμβιβασμών και της εξαπάτησης. Μιλάω για εξαπάτηση γιατί όλες οι κυβερνήσεις από το 2010 και μετά αναδείχθηκαν, ουσιαστικά, υποσχόμενες ρήξεις, για να καταλήξουν σε υποχωρήσεις υπακοής και υποταγής.   Θυμηθείτε τα Ζάππεια του κ. Σαμαρά και την ¨Πρώτη φορά Αριστερά» του ΣΥΡΙΖΑ, με το δημοψήφισμα.

  • Δεν είναι εύκολο, ξέρετε να φέρεις τομές στο πολιτικό σύστημα και στα πολιτικά ήθη της χώρας. Δεν είναι εύκολο να τηρείς την αρχή “Για τους ανθρώπους και όχι για τα αξιώματα”. Αυτό όμως είναι αρχή μας, δεν είναι ένα κούφιο σύνθημα. Επομένως έχει και κόστος.

Δεν θέλω να κρίνω κανέναν από τους πρώην συνοδοιπόρους που επέλεξαν να αποχωρήσουν. Τη σημασία και τον πραγματικό αντίκτυπο θα τον δείξει ο χρόνος.  Το ΜέΡΑ25 είναι ακόμα στην αρχή αλλά είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε. Και η απόφαση αυτή ενισχύεται από την κοινωνική επαφή, την ανταπόκριση και τη συνεργασία που συναντάμε καθημερινά.

Την επομένη των εκλογών θα ξεκινήσουν συζητήσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Το κόμμα σας, υπό ποιες προϋποθέσεις θα συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση με κόμματα που ψήφισαν μνημόνια;

Κατ’ αρχήν, δεν ενδιαφέρει τον κόσμο η πιθανή συμμετοχή του ΜέΡΑ25 σε μια μελλοντική Κυβέρνηση. Αυτό που μπορεί να ενδιαφέρει πραγματικά – και έχει σημασία και για εμάς – είναι ποιο κυβερνητικό πρόγραμμα μπορεί να στηρίξει το ΜέΡΑ25. Από τη στιγμή που τέθηκε αυτό το θέμα, ή μάλλον και πριν ακόμα ξεκινήσει η δημόσια συζήτηση γι’ αυτό, το ΜέΡΑ25 έχει καθαρή θέση, και μάλιστα με απόφαση του Συνεδρίου μας.

Δεν πρόκειται να μετέχουμε σε μετεκλογικά παζάρια και παρασκηνιακές συναλλαγές.

Θέσαμε 7+1 σημεία πολιτικού προγράμματος, που για μας είναι καίρια, επειδή τα θεωρούμε αναγκαία για την επόμενη μέρα στην Ελλάδα.

Δεν είμαστε υπερφίαλοι και δεν θέλουμε να επιβάλλουμε το πρόγραμμά μας. Αλλά δηλώνουμε ποιες είναι για μας οι αναγκαίες προτεραιότητες και τις θέτουμε σε δημόσιο διάλογο. Όχι για την υποχρεωτική αποδοχή όλων, αλλά σαν ένα πολιτικό πλαίσιο προγραμματικής συμφωνίας.

Η δε συμφωνία πρέπει να έχει προκύψει πριν τις εκλογές. Εμείς λέμε: Όχι παιχνίδια στην πλάτη του ελληνικού λαού. Κυβερνητικό πρόγραμμα και με εγγυήσεις ότι θα τηρηθεί.

Στην Ευρώπη  οι συντηρητικές και οι ακροδεξιές δυνάμεις εμφανίζονται δυνατές. Το παράδειγμα της Ιταλίας ή της Γαλλίας μπορεί να λειτουργήσουν για την Ελλάδα, ανάλογα με τη οπτική, ως καλός ή κακός οδηγός; 

Οι συντηρητικές και ακροδεξιές πολιτικές κερδίζουν έδαφος στο χώρο της Ευρώπης, λόγω της πλήρους ανεπάρκειας της πολιτικής και του πολιτικού προσωπικού της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μία Ευρωπαϊκή Ένωση που λειτουργεί υπό την πλήρη κυριαρχία συγκεκριμένων οικονομικών συμφερόντων, με ένα σύστημα αποφάσεων χωρίς δημοκρατική νομιμοποίηση.

  • Είναι επόμενο να έχει αυτά τα αποτελέσματα. Η στοιχειώδης πρώτη αντίδραση απέναντι σε αυτή την πολιτική πραγματικότητα οδηγεί σε ενίσχυση εθνικιστικών αισθημάτων και συνθημάτων.

Αυτά δεν συγκροτούν συνολική πολιτική αντίληψη και, γι’ αυτό, θα αποδειχθούν και αναποτελεσματικά, αφού έχουν προδιαγραφές μόνο αντανακλαστικών, ευκαιριακών και συγκυριακών πολιτικών.

Παράλληλα, όμως είναι και επικίνδυνα, στο βαθμό που ενισχύουν αντιλήψεις απομονωτισμού και αντίδρασης που μπορούν – ακόμα χειρότερα – να οδηγούν σε απροκάλυπτο ρατσισμό και καταπάτηση στοιχειωδών δικαιωμάτων. Μην ξεχνάμε ότι στην Ευρώπη έχει χυθεί πολύ αίμα για να ξεπεράσουμε αυτά τα φαινόμενα.

Είστε Πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, δηλαδή της Ομοσπονδίας Στίβου από τον Απρίλιο του 2021. Καθώς υπήρξατε και πρωταθλήτρια του ακοντισμού γνωρίζετε από κοντά τα θετικά και τα αρνητικά. Σήμερα οι αθλητές έχουν τις ίδιες δυσκολίες με αυτές που αντιμετωπίσατε και εσείς στο παρελθόν;

Είναι δεδομένο ότι κάθε εποχή έχει τα δικά της χαρακτηριστικά. Εμείς, τότε, βιώναμε στην εποχή μας δυσκολίες που θα ήταν αδιανόητες για τα σημερινά παιδιά. Και στις υποδομές αλλά και σε άλλα πράγματα, όπως, π.χ., θα σας πω, τη μεγάλη δυσκολία στις μετακινήσεις μας για συμμετοχή σε αγώνες ή τη γενικότερη στήριξή μας.

  • Όμως, ανεξάρτητα από την εποχή, αυτό που έχει πάντα σημασία είναι το αν εξασφαλίζεται στον αθλητή η δυνατότητα να υπηρετήσει απερίσπαστος τους στόχους του. Η δυνατότητα που του παρέχεται για να αφοσιωθεί στον αθλητισμό, σε αυτό που τον νιώθει σαν αναπόσπαστο και καίριο κομμάτι της ζωής του.

Θα σας πω κάτι χαρακτηριστικό: με βάση τα σημερινά διεθνή δεδομένα, η έλλειψη που έχει η Ελλάδα σε βασικές εγκαταστάσεις, σε στάδια, αλλά και σε εξοπλισμό, είναι στην πραγματικότητα μεγαλύτερη από αυτή που είχαμε να αντιμετωπίσουμε εμείς – ακόμα και εγώ που μεγάλωσα αθλητικά στο Στάδιο των Τρικάλων.

Το μειονέκτημα των σημερινών Ελλήνων αθλητών απέναντι στον ανταγωνισμό είναι ουσιαστικά μεγαλύτερο. Δεν έχουν, επομένως, τόση σημασία οι συγκρίσεις αλλά η επίγνωση της σημερινής κατάστασης. Αυτή πρέπει να αντιμετωπίσουμε και αυτή πρέπει να υπερβούμε με κάθε δυνατότητα που μπορούμε να έχουμε σήμερα.

Σχετικά Άρθρα