Ιταλία: Εντυπωσιακές εικόνες από το ηφαίστειο Στρόμπολι – Σεισμός 4,6 Ρίχτερ και τσουνάμι 1,5 μέτρου (vid)

 Ιταλία: Εντυπωσιακές εικόνες από το ηφαίστειο Στρόμπολι – Σεισμός 4,6 Ρίχτερ και τσουνάμι 1,5 μέτρου (vid)

Σεισμός μεγέθους 4,6 βαθμών και τσουνάμι ύψους 1,5 μέτρου, το οποίο ωστόσο δεν έφθασε στις ακτές, καθώς και νέα ηφαιστειακή δραστηριότητα καταγράφηκαν την Κυριακή και το πρωί της Δευτέρας (5/12) στη νήσο Στρόμπολι της Ιταλίας.

Το τσουνάμι φέρεται να προκλήθηκε από την αποκόλληση βράχων στην περιοχή του ηφαιστείου Σιάρα ντελ Φουόκο και την κατάληξή τους στη θάλασσα. Σύμφωνα με πληροφορίες της Πολιτικής Προστασίας, σειρήνες ήχησαν στο νησί και τέθηκε σε ισχύ πορτοκαλί συναγερμός, αλλά δεν αναφέρθηκαν καταστροφές.

https://twitter.com/i_ameztoy/status/1599484557081792514

Η ηφαιστειακή δραστηριότητα στην έντονα ενεργή νοτιοανατολική πλευρά του ηφαιστείου συνεχίστηκε και σήμερα Δευτέρα και η λάβα έφθασε στη θάλασσα

Τα σχολεία στο νησί παρέμειναν κλειστά σήμερα, ενώ ο δήμαρχος της περιοχής Λίπαρι θα ανακοινώσει αν θα σταματήσουν προσωρινά οι εκδρομές στο ηφαίστειο.

Το Στρόμπολι της Ιταλίας και το όρος Σεμέρου στην Ινδονησία, εξερράγησαν την ίδια μέρα, μια εβδομάδα μετά το Μάουνα Λόα στη Χαβάη.

Οι πρόσφατες εκρήξεις, ωστόσο, δεν συνδέονται σε καμία περίπτωση. Ο David Rothery, καθηγητής πλανητικών γεωεπιστημών στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο της Βρετανίας, είπε στο Newsweek: «Απέχουν χιλιάδες χιλιόμετρα μεταξύ τους και δεν υπάρχει πιθανή σύνδεση μεταξύ γεγονότων στο ένα και συμβάντων στο άλλο».

Από τα τρία, το όρος Σεμέρου είναι το πιο θανατηφόρο ηφαίστειο, είπε ο Rothery. Έχει ύψος 3.675 μέτρα και είναι το μεγαλύτερο ηφαίστειο στο νησί της Ιάβας της Ινδονησίας. Είναι επίσης ένα από τα πιο ενεργά ηφαίστεια του νησιού.

«Το Στρόμπολι είναι ένα από τα πιο ενεργά ηφαίστεια στον κόσμο. Εκρήγνυται σχεδόν συνεχώς τα τελευταία 90 χρόνια, επομένως αυτή η τελευταία έκρηξη δεν αποτελεί έκπληξη. Αλλά είναι πολύ μεγαλύτερη από το συνηθισμένο» πρόσθεσε ο Rothery.

Σχετικά Άρθρα