Ρουσόπουλος στο libre: Η αυτοδυναμία απολύτως εφικτή στη δεύτερη κάλπη – Δεν πιστεύω ότι διακυβεύεται η ενότητα της ΝΔ

 Ρουσόπουλος στο libre: Η αυτοδυναμία απολύτως εφικτή στη δεύτερη κάλπη – Δεν πιστεύω ότι διακυβεύεται η ενότητα της ΝΔ

«Η αυτοδυναμία είναι απολύτως εφικτή στην δεύτερη κάλπη», τονίζει σε συνέντευξή του στο libre o πρώην υπουργός Θόδωρος Ρουσόπουλος επισημαίνοντας πως η ΝΔ είναι «αρκετά ισχυρό και Δημοκρατικό κόμμα» για να φοβάται τις διαφοροποιήσεις.

Ο κ. Ρουσόπουλος μιλά για τις παρακολουθήσεις, τα «κόκκινα» δάνεια, αλλά και την πιθανότητα να δούμε έναν «μεγάλο συνασπισμό» με ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση.

Συνέντευξη

Κύριε Ρουσόπουλε, μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, θα λέγαμε ότι δεν γίναμε σοφότεροι. Και η πλειοψηφία έκανε τα πάντα γι’ αυτό. Αρνήθηκε τη δημοσιότητα της συνεδρίασης και τη βίαιη προσαγωγή των ιδιωτών που εμπορεύονται τα κατά τον πρωθυπουργό «παράνομα λογισμικά». Σ’ ό,τι αφορά τον μέχρι πριν από λίγους μήνες αρμόδιο κ. Δημητριάδη, για την ΕΥΠ σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, δήλωσε στα μέλη της Επιτροπής ότι δεν γνώριζε τίποτα. Δεν είναι αποκαρδιωτικό να συμβαίνει αυτό, όταν μιλάμε για διαφάνεια; 

Η σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας ήταν πρόταση στην οποία πρωτοστάτησε ο ΣΥΡΙΖΑ με απώτερο σκοπό την διαιώνιση ενός σκανδαλολογικού κλίματος και όχι την αποκόμιση νέων δεδομένων, καθώς το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής έχει συζητηθεί στην Βουλή.

Η κυβέρνηση από τις πρώτες ημέρες που δημοσιοποιήθηκε το ζήτημα των νόμιμων επισυνδέσεων αναγνώρισε τις αδυναμίες του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου και έκανε κινήσεις για να τις θεραπεύσει.

  • Σε συνέχεια αυτής της πορείας, ήρθε και συζητείται αυτές τις μέρες στην Βουλή το νομοσχέδιο για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών, την κυβερνοασφάλεια και την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Σε αυτό το νομοσχέδιο η χρήση παράνομων λογισμικών από ιδιώτες θεωρείται κακούργημα και ποινικοποιούνται η εμπορία και κατοχή τους.

Επίσης, πολύ σημαντικό, είναι πως η έγκριση για τυχόν μελλοντικές επισυνδέσεις πρέπει να δοθεί από 2 εισαγγελείς – διάταξη που είχε καταργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ – και για την άρση του απορρήτου, όσον αφορά στα πολιτικά πρόσωπα, απαιτείται άδεια του Προέδρου της Βουλής. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αλλάζει το θεσμικό πλαίσιο που είχε κληροδοτήσει η προηγούμενη κυβέρνηση με μόνο γνώμονα την παροχή εκείνων των εγγυήσεων για μεγαλύτερη διαφάνεια ώστε να μην σκιάζεται ο πολιτικός μας βίος από τέτοιου είδους υποθέσεις. Τούτων δοθέντων η μόνη που φαίνεται να μην έχει να ανησυχήσει για κάτι ή να φοβηθεί κάτι όπως λένε οι αντίπαλοί μας είναι η κυβέρνηση.

Εντός της ΝΔ, βλέπουμε διαφοροποιήσεις σε σχέση με το λεγόμενο «απόρρητο», ενώ υπάρχουν και κάποια σχόλια, όπως αυτό του πρώην πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή, για «σοβαρές μυστικές υπηρεσίες». Που μπορεί να οδηγήσουν αυτές οι διαφοροποιήσεις το κυβερνών κόμμα;

Επιτρέψτε μου να πω ότι πρώτος εγώ στα τέλη Αυγούστου πριν από οποιονδήποτε άλλον Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας έθεσα το θέμα του απορρήτου το οποίο με βάση το υφιστάμενο πλαίσιο μπορεί να το άρει μόνον ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου.

  • Τολμώ να πω ότι εάν είχε εισακουστεί η πρότασή μου θα είχε προχωρήσει νωρίτερα η έρευνα της Δικαιοσύνης και θα είχαμε αποφύγει πολλά από τα όσα «αξιοποιεί» η αντιπολίτευση για λόγους εντυπώσεων.

Ως προς το δεύτερο σκέλος του ερωτήματός σας δεν πιστεύω ότι διακυβεύεται η ενότητα της παράταξής μας όταν ακούγονται ελεύθερα απόψεις μελών του κόμματος. Είμαστε αρκετά ισχυρό και Δημοκρατικό κόμμα για να φοβόμαστε τις διαφοροποιήσεις.

Ένα από τα τεράστια προβλήματα που κληροδότησε η οικονομική κρίση είναι τα λεγόμενα «κόκκινα» δάνεια που σε πολλές περιπτώσεις αφορούν αγορές κατοικιών. Σύμφωνα με στοιχεία της αγοράς αυτή τη στιγμή στα χέρια των funds βρίσκονται περίπου 760.000 ακίνητα ως εξασφαλίσεις δανείων και προβλέπονται γύρω στους 160.000 πλειστηριασμούς λόγω «μνημονιακών δεσμεύσεων». Μήπως πρέπει να υπάρξουν νέες προβλέψεις ώστε να προστατευθούν όσο γίνεται περισσότερες κατοικίες;

Η κυβέρνηση αναγνώρισε από την πρώτη στιγμή την σοβαρότητα του ζητήματος των κόκκινων δανείων και κινήθηκε ταχύτατα για να το αντιμετωπίσει με τα βέλτιστα εργαλεία που είχε στην διάθεσή της.

Το 2021 με νόμο δόθηκε η δυνατότητα στους δανειολήπτες να ρυθμίσουν τις οφειλές τους είτε μέσω της διαδικασίας του εξωδικαστικού μηχανισμού είτε μέσω της 2ης ευκαιρίας που προβλέπει την διαγραφή όλων των οφειλών με την  διαδικασία πτώχευσης και απαλλαγής οφειλών των φυσικών προσώπων – νοικοκυριών, καθώς και όλων των επιχειρήσεων.

Θα σας υπενθυμίσω πως με τον νόμο ‘‘Ηρακλής’’ επήλθε μείωση των κόκκινων δανείων κατά 60,5 δις από τον Ιούνιο του 2019.

Κάτω του 10% του συνόλου των δανείων είναι πλέον «κόκκινα» από 44% που ήταν τον Ιούνιο του 2019. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η προστασία της πρώτης κατοικίας καταργήθηκε το 2019 από τον ΣΥΡΙΖΑ. Άρα για τα όσα μέμφεται ο ΣΥΡΙΖΑ την κυβέρνηση στο θέμα των «κόκκινων» δανείων μόνο ως μια ακόμα ένδειξη λαϊκισμού μπορώ να τα εκλάβω και ως μια προσπάθεια απόσεισης των ευθυνών για τα πεπραγμένα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το 2023, είναι χρονιά εκλογών. Στόχος του πρωθυπουργού είναι η αυτοδυναμία. Πιστεύετε ότι αν η ΝΔ δεν εξασφαλίσει νίκη και αυτοδυναμία στις δεύτερες εκλογές, αν φτάσουμε εκεί, θα πρέπει να οδηγηθεί η χώρα και σε μια τρίτη μάχη;

Θεωρώ πως η αυτοδυναμία είναι απολύτως εφικτή στην δεύτερη κάλπη και έτσι δεν θα χρειαστεί και τρίτη εκλογική αναμέτρηση. Σε αυτά τα χρόνια της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας έχει παραχθεί πολύ σημαντικό έργο.

  • Ενδεικτικά θα σας αναφέρω πως η ελληνική οικονομία έχει αναβαθμιστεί 11 φορές διεθνώς και το επενδυτικό κλίμα έχει γίνει τόσο ευνοϊκό που η μεγέθυνση της οικονομίας δεν εξαρτάται αποκλειστικώς από την κατανάλωση αλλά σε ολοένα και μεγαλύτερο βαθμό από τις επενδύσεις.

Ήταν μια προεκλογική δέσμευση που υλοποιήθηκε στο ακέραιο.  Οι πολίτες θα κρίνουν το έργο της κυβέρνησης και για μια ακόμα φορά θα εμπιστευθούν την σταθερότητα και τον ορθολογισμό από τον λαϊκισμό και τα αδιέξοδα που θα επέλθουν αν αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας ο ΣΥΡΙΖΑ.

Υπάρχουν όμως και αυτό που ονομάζουμε «συμφέροντα» που έχουν στόχο τον λεγόμενο «μεγάλο συνασπισμό» όπου θα κυβερνήσουν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Υπό ποιες προϋποθέσεις μπορεί να δούμε στην πράξη αυτή τη λύση;

Όπως βλέπετε στις πλείστες των δημοσκοπήσεων η πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών ζητούν μια αυτοδύναμη κυβέρνηση καθώς θεωρούν πως έτσι θα είναι πιο εύρυθμη η λειτουργία της.

  • Όπως σας ανέφερα, η αυτοδυναμία είναι επιτεύξιμη και δεν θα χρειαστεί να συζητήσουμε για κυβέρνηση συνεργασίας.

Είναι όμως και ζήτημα θεσμικής σταθερότητας η ύπαρξη μιας μονοκομματικής κυβέρνησης, γιατί το έργο της θα είναι πιο αποτελεσματικό, θα λαμβάνονται αποφάσεις πιο γρήγορα χωρίς να παρεισφρέουν η μικροπολιτική τακτική του δούναι και λαβείν μεταξύ κυβερνητικών εταίρων, όπως σε παλαιότερες περιπτώσεις. Φυσικά, η ΝΔ ως αυτοδύναμη κυβέρνηση θα συνεχίσει να αναζητά ευρύτερες συνεννοήσεις και συνεργασίες με άξιους ανθρώπους από διαφορετικούς χώρους.

Σχετικά Άρθρα