Sanofi/ Μία πρωτοπόρος διαγνωστική μέθοδος για σπάνια νοσήματα, διαθέσιμη, τώρα, και στην Ελλάδα

 Sanofi/ Μία πρωτοπόρος διαγνωστική μέθοδος για σπάνια νοσήματα, διαθέσιμη, τώρα, και στην Ελλάδα

Στην ενίσχυση της καινοτομίας και της επένδυσης στην Ελλάδα για τα σπάνια νοσήματα αποσκοπεί η καινοτόμος πρωτοβουλία που παρουσίασε, πρόσφατα, η Sanofi Ελλάδας και επιτυγχάνει την έγκαιρη διάγνωση σπάνιων νοσημάτων, μειώνοντας έτσι το συχνά μακρύ και ψυχοφθόρο ταξίδι των πασχόντων. Ασθενείς από την Ελλάδα και άλλες χώρες, με συγκεκριμένα κλινικά δεδομένα, θα έχουν δωρεάν πρόσβαση σε μία προηγμένης τεχνολογίας γενετική εξέταση.

Πιο συγκεκριμένα, μέσω του διετούς προγράμματος, ασθενείς με ύποπτα συμπτώματα από την Ελλάδα, την Πολωνία, την Τσεχία, την Ουγγαρία, την Ουκρανία, τη Ρουμανία και το Ισραήλ, αποκτούν δωρεάν πρόσβαση σε μία προηγμένης τεχνολογίας γενετική εξέταση που εξασφαλίζει γρήγορη και αξιόπιστη διάγνωση (στην ουσία επικυρώνει τη διάγνωση και οδηγεί πιο σύντομα στην κατάλληλη θεραπεία). Τα δείγματα από όλες τις παραπάνω χώρες θα αναλύονται σε εξειδικευμένα εργαστήρια μοριακής ανάλυσης της εταιρείας Genekor στην Ελλάδα, καθιστώντας την χώρα μας επίκεντρο πρόσβασης των ασθενών στην ιατρική καινοτομία για την περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης, όσον αφορά στον τομέα των Σπάνιων Παθήσεων.

Η παρουσίαση της πρωτοβουλίας της εταιρείας έλαβε χώρα στην Πρεσβεία της Γαλλίας, με παρουσία εκπροσώπων του υπουργείου Υγείας (της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας, Μίνας Γκάγκα, και του Γεν. Γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας, Ιωάννη Κωτσιόπουλου) και της επιστημονικής κοινότητας.

Αναφερόμενος στην ιατρική ανάγκη που οδήγησε τη Sanofi στην ανάληψη της πρωτοβουλίας, ο Κωνσταντίνος Κουλούσιος, Medical Manager Sanofi Rare Diseases & Rare Blood Disorders Greece & Cyprus Specialty Care, περιέγραψε το ταξίδι των ασθενών με σπάνιες παθήσεις και μεταξύ άλλων, επεσήμανε:

«Στη μεγάλη πλειοψηφία των περιπτώσεων, η διάγνωση έρχεται καθυστερημένα, καθώς η σπανιότητα των παθήσεων, σε συνδυασμό με τη γενικευμένη συμπτωματολογία δυσχεραίνουν την ορθή διάγνωση. Ως εκ τούτου, το διάστημα που μεσολαβεί από την έναρξη των συμπτωμάτων έως τη λήψη της τελικής διάγνωσης μπορεί να είναι μακρύ και πολυετές, με τους ασθενείς να επισκέπτονται εν τω μεταξύ διαφορετικές ιατρικές ειδικότητες».

Απαντώντας σε ερωτήσεις των συντακτών υγείας, διευκρίνισε:

  • «Απευθυνόμαστε σε πολύ εξειδικευμένα κέντρα, τα οποία επιλέγουν με τα δικά τους κλινικά κριτήρια εκείνους τους ασθενείς που κρίνουν ότι μπορούν να επωφεληθούν από αυτήν την επιπλέον διαγνωστική υπηρεσία. Άρα, στην ουσία, ο ρόλος της Sanofi είναι η στήριξη και η κάλυψη του κόστους για έναν ορισμένο αριθμό ασθενών. Είναι μία πολύ εξειδικευμένη υπηρεσία και απευθύνεται σε κέντρα εμπειρογνωμοσύνης στην Ελλάδα και σε πολύ συγκεκριμένους ασθενείς, με συγκεκριμένα κλινικά ευρήματα που απευθύνονται στα αυτά τα κέντρα εμπειρογνωμοσύνης. Για αυτές τις περιπτώσεις, η Sanofi παρέχει ένα επιπλέον εργαλείο στα χέρια των γιατρών των κέντρων και την κάλυψη του κόστους (σε πολύ συγκεκριμένους ασθενείς που δεν μπορούν να το καλύψουν μόνοι τους) καθώς η εξέταση δεν αποζημιώνεται».

Ο Νίκος Χαλαράκης Country Medical Lead, Medical Head Sanofi Specialty Care Greece & Cyprus, παρουσίασε αναλυτικότερα τις παραμέτρους του προγράμματος, υπό το πρίσμα της αυξανόμενης επένδυσης της Sanofi στην Ελλάδα και της ανάπτυξης συνεργειών προς όφελος της επιστημονικής κοινότητας και των ασθενών στη χώρα μας.

«Η Sanofi ως μια καινοτόμος ανθρωποκεντρική εταιρεία εξακολουθεί με αποφασιστικότητα να επενδύει στην Ελλάδα, θέτοντας σε προτεραιότητα την ενίσχυση των υπηρεσιών υγείας προς τους ασθενείς με σπάνιες παθήσεις. Ο γονιδιακός έλεγχος με τη μέθοδο της Αλληλούχισης Επόμενης Γενιάς (Next Generation Sequencing – NGS) θα ωφελήσει άμεσα την ιατρική κοινότητα, τους ασθενείς και τις οικογένειες τους, έχοντας ταυτόχρονα έμμεσα οφέλη για την εγχώρια οικονομία». Από όσα ανέφερε ο κ. Χαλαράκης, αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι ότι οι γιατροί που παρακολουθούν ασθενείς και υποψιάζονται ότι υπάρχει κάποιο σπάνιο νόσημα, μπορούν να τους κατευθύνουν ώστε να κάνουν αυτή τη γενετική εξέταση που εξασφαλίζει γρήγορη και αξιόπιστη διάγνωση.

«Η Πολιτεία χαιρετίζει αυτήν την πρωτοβουλία, μία πρωτοβουλία του μέλλοντος, που συνάδει με το στόχο μας: να μην αφήνουμε ποτέ κανέναν πίσω», τόνισε ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, Ιωάννης Κωτσιόπουλος, επισημαίνοντας: «Τα πράγματα σιγά σιγά κατευθύνονται προς την εξατομικευμένη ιατρική και την ιατρική ακριβείας. Γίνεται μία επανάσταση στη Γενετική και αλλάζει και ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τους ασθενείς. Κινούμαστε προς έναν διαφορετικό τρόπο με τον οποίο θα επιλέγονται οι θεραπείες. Ταυτόχρονα, αναπτύσσεται και ο τομέας της πληροφορικής, σημαντικά βοηθητικό στην εξέλιξη της Γενετικής, ως προς τη δυνατότητα ανάλυσης τεράστιου όγκου δεδομένων που δεν είχαμε στο παρελθόν, και μπορούμε πολύ ευκολότερα να επιταχύνουμε την κλινική έρευνα. Το μόνο θετικό από την πανδημία είναι ότι η εξαιρετικά επείγουσα ανάγκη χρήσης των εμβολίων ικανοποιήθηκε πολύ πιο γρήγορα από ότι τις προηγούμενες φορές. Η τάση σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη κ την Ελλάδα είναι η στροφή προς την καινοτομία και αυτό δεν είναι κάτι θεωρητικό αλλά αντίθετα είναι κάτι απολύτως πρακτικό. Για παράδειγμα η επιτάχυνση για την κλινική έρευνα. Είναι πολύ σημαντικό, σχετικά με το ταξίδι του ασθενή, να υπάρχουν νέα διαγνωστικά εργαλεία, καλύτερη πρόσβαση στη θεραπεία, καλύτερα φάρμακα. Είναι σημαντική, επίσης, η ίση πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας για όλους τους ασθενείς είτε πάσχουν από ένα σπάνιο νόσημα είτε από μία νόσο πιο διαδεδομένη. Αυτό απαιτούν όλοι από την Πολιτεία και σε αυτήν την κατεύθυνση στρέφεται και αυτή η πρωτοβουλία».

Σχετικά Άρθρα