Τέλλογλου στο libre: Το Predator ήταν εργαλείο ελέγχου της πλειοψηφίας, λόγω ανασφάλειας των κυβερνώντων- Χρησιμοποιήθηκε από το κράτος

 Τέλλογλου στο libre: Το Predator ήταν εργαλείο ελέγχου της πλειοψηφίας, λόγω ανασφάλειας των κυβερνώντων- Χρησιμοποιήθηκε από το κράτος

Ως «εργαλείο ελέγχου της πλειοψηφίας» περιγράφει το predator o δημοσιογράφος Τάσος Τέλλογλου στη συνέντευξή του στο libre και χαρακτηρίζει «τραγικό» πως «αυτού του είδους το λογισμικό το έχει ανάγκη η χώρα όταν το 70% των επικοινωνιών γίνεται μέσω εφαρμογών».

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο που έφερε στη δημοσιότητα με εμπερειστατωμένη έρευνα ένα σημαντικό μέρος όσων έχουν γίνει γνωστά για τη χρήση του predator «δεν πρόκειται να βρεθεί σύμβαση η απόδειξη παροχής υπηρεσιών αλλά η αρνησιμότητα είναι η καρδιά της διανοητικής στάσης όσων εμπλέκονται σε παρόμοιες συναλλαγές».

Συνέντευξη

-Η υπόθεση  predator  φαίνεται ότι είναι στοιχειοθετημένη. Ωστόσο η κυβέρνηση αρνείται ακόμη και σήμερα, ότι υπάρχει σύνδεση της ΕΥΠ με το λογισμικό παρακολούθησης.  Για πόσο ακόμη θα μπορεί να πορεύεται με αυτό το αφήγημα; 

Ο πρωθυπουργός στην συνέντευξή του στον Antenna στον Νίκο Χατζηνικολάου, παραδέχθηκε την ύπαρξη κέντρου παρακολουθήσεων με το λογισμικό τοποθετώντας το εκτός κρατικών δομών.

Το citizen lab υποστηρίζει ότι παρόμοια συστήματα μπορούν να υποστηριχθούν μόνο από το κράτος (σ.σ. όποια μορφή και να έχει αυτή η υποστήριξη).

Εμείς γνωρίζουμε ότι το κράτος δοκίμασε σε “στόχους” που είχαν σχέση με την εθνική ασφάλεια της χώρας το 2020 το σύστημα πριν αρχίσουν να δημιουργούνται σύνδεσμοι τον Σεπτέμβριο του 2020 στα όρια της επιχειρησιακής δυνατότητας του συστήματος (10 στόχοι προς 150.000€ το μήνα). Νομίζω το τραγικό είναι πώς αυτού του είδους το λογισμικό το έχει ανάγκη η χώρα όταν το 70% των επικοινωνιών γίνεται μέσω εφαρμογών.

Αλλά η κυβέρνηση υποδυόμενη ότι δεν έχει σχέση με το λογισμικό καθυστερεί εκείνα τα μέτρα που θα καθιστούσαν την χρήση του ως ένα σημείο ελέγξιμη.

-Από τα δημοσιεύματα του περασμένου Σαββατοκύριακου διαπιστώσαμε ότι υπάρχει σύμπλευση ΕΥΠ και μιας ομάδας που χειριζόταν το predator. Τι άλλο μπορεί να δούμε το επόμενο διάστημα;

Το σύστημα χρησιμοποιείτο από το κράτος. Δεν πρόκειται να βρεθεί σύμβαση η απόδειξη παροχής υπηρεσιών αλλά η αρνησιμότητα είναι η καρδιά της διανοητικής στάσης όσων εμπλέκονται σε παρόμοιες συναλλαγές.

Όσο όμως βρίσκονται σύνδεσμοι στα τηλέφωνα των πολιτών-στόχων δεν θα είναι σε θέση να αρνούνται τη χρήση του σε τόσο διαφορετικούς πολίτες.

Από   την   έρευνα   που   έχετε   κάνει,   έχετε   καταλήξει   στους   λόγους   που   ελήφθη   η   απόφαση   να παρακολουθηθούν τόσοι πολλοί άνθρωποι; Είναι πολιτικοί, οικονομικοί ή δημιουργήθηκε η ανάγκη να υπάρχει γνώση των κινήσεων κάποιων ανθρώπων;

Η ανασφάλεια μιας ομάδας των κυβερνώντων. Το σύστημα ήταν εργαλείο ελέγχου της πλειοψηφίας.

-Πιστεύετε ότι οι τηλεφωνικές παρακολουθήσεις, μπορεί να προκάλεσαν τη διαμάχη μεγάρου Μαξίμου και επιχειρηματιών;  Αυτό τουλάχιστον φάνηκε από τις δηλώσεις – αλλά και απ’ όσα συνέβησαν στο παρασκήνιο και μάθαμε – των δύο πλευρών.

Δεν γνωρίζω τι την προκάλεσε αλλά και οι επιχειρηματίες είναι πολίτες και το βρίσκω δικαιολογημένο να ζητούν να τιμωρηθούν όσοι ενεπλάκησαν στο κύκλωμα των υποκλοπών.

Διαφορετικά θα υπάρξει και επόμενη φορά χωρίς πολλές αναστολές.

Σχετικά Άρθρα