Εκλογές: Καταχείμωνο, ή κατακαλόκαιρο;- Όσα (δεν) ξέρει η Ναταλία Γερμανού…

 Εκλογές: Καταχείμωνο, ή κατακαλόκαιρο;- Όσα (δεν) ξέρει η Ναταλία Γερμανού…

Παρότι ο “ενδιάμεσος χρόνος”, ήτοι η άνοιξη, παραμένει το πιό ισχυρό σενάριο για την διεξαγωγή των διπλών εκλογών (και πάντως πριν τις πανελλαδικές εξετάσεις), τις τελευταίες ώρες συγκρούονται άλλα δύο εκλογικά σενάρια.

Με τη δήλωσή του από την Καλλιθέα (έναν ακόμα σταθμό στο εντεινόμενο πρόγραμμα προεκλογικών περιοδειών του) ότι “μυρίζει εκλογές”, ο πρωθυπουργός πυροδότησε κλίμα σύμφωνα με το οποίο δεν πρέπει να αποκλείεται προσφυγή στις κάλπες, τον Ιανουάριο, ή το αργότερο τον Φεβρουάριο.

Επ΄ αυτού υπάρχουν κάποια “πρόδρομα” φαινόμενα:

Όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, οι συνταξιούχοι (κρίσιμο εκλογικό ακροατήριο για τη Ν.Δ) βλέπουν με λιγότερη απαισιοδοξία τα πράγματα αφότου ο ΕΦΚΑ ανακοίνωσε ότι τον Ιανουάριο θα δοθεί στις συντάξεις οριζόντια αύξηση 7,75%, ότι 1,3 εκατ. συνταξιούχοι θα πάρουν διπλή αύξηση, ότι 185.000 συνταξιούχοι θα πάρουν τριπλή αύξηση και ότι ο ένας στους δύο θα πάρει μια επιπλέον σύνταξη.

Οι ενισχύσεις, άλλωστε, στις συντάξεις είναι ένα από τα παραδοσιακά προεκλογικά μέτρα. Τα άλλα δύο, οι προσλήψεις και οι ρυθμίσεις για τα αυθαίρετα. Και τα δύο αυτά φαινόμενα αποτυπώθηκαν στις κυβερνητικές εξαγγελίες.

Από τη μια, «έτυχε» αυτές τις ημέρες να ωριμάσουν οι διαδικασίες ώστε να ανακοινωθεί η προκήρυξη περίπου 20.000 θέσεων εργασίας στο δημόσιο.

Από την άλλη, με συνοπτικές διαδικασίες νομιμοποιούνται αυθαίρετα μέσα σε δάση και με ακόμα πιο συνοπτικές επιτρέπεται (μετά τη Μάνδρα, το Μάτι, στην εποχή της κλιματικής κρίσης…) η αυθαίρετη δόμηση σε εκτός σχεδίου περιοχές. Αρκεί ένα τοπογραφικό και ένα συμβόλαιο ιδιοκτησίας, για να (ξανα)δοθεί άδεια οικοδόμησης σε οικόπεδα μικρότερα από 4 στρέμματα -κάτι που, αφού έκανε εκτεταμένες ζημιές στα νησιά και σε όλη την Ελλάδα, είχε απαγορευτεί.

Παράλληλα, η δικαστική έρευνα για τις υποκλοπές είναι αρκετά πιθανό να μην έχουν αποδώσει μέχρι τον Ιανουάριο, το δε πόρισμα της PEGA (Ευρωκοινοβούλιο) αναμένεται τον Μάρτιο. Ως εκ τούτου, όπως λένε κάποιοι, το κλίμα μπορεί να ελεγχθεί.

Από την άλλη, όμως, υπάρχει και τρίτο σενάριο, αυτό που θέλει τον Κυριάκο Μητσοτάκη να εξαντλεί μέχρι τελευταίας …ρανίδας τα συνταγματικά περιθώρια για την προκήρυξη εκλογών και να φθάνει μέχρι το κατακαλόκαιρο.

Για αρκετούς και σοβαρούς λόγους:

Με δεδομένο ότι, κατά τις δημοσκοπήσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ διευρύνει την υπέρ του διαφορά στις νεότερες ηλικίες 18-35 (ήταν η μόνη κατηγορία που κέρδισε, με περίπου 3 μονάδες, το 2019), το Μέγαρο Μαξίμου εξετάζει προσεκτικά αυτή την πιθανότητα, καθώς οι νεότεροι ψηφοφόροι ρέπουν ευκολότερα στην αποχή από τις κάλπες, και το καλοκαίρι (χαλαρότητα, διακοπές) βοηθά προς αυτή την κατεύθυνση. “Όσοι λιγότεροι νεότεροι ψηφοφόροι πάνε στις κάλπες, τόσοι λιγότεροι θα ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ”, λένε.

Οι συνταξιούχοι, από την άλλη, στους οποίους προσδοκά το κυβερνών κόμμα, δεν χάνονται. Βρέξει, χιονίσει, ή και με καύσωνα θα πάνε στις κάλπες.

Η αύξηση του τουρισμού φέρνει χρήμα στην αγορά και αμβλύνει τα μίση και τα πάθη

Η απόσταση από τα έξοδα του χειμώνα (λογαριασμοί ρεύματος κ.ά), επίσης, ενισχύει αυτή την άποψη.

Το γεγονός, πάντως, ότι ο πρωθυπουργός έκανε την πρώτη lifestyle εμφάνισή του στην εκπομπή της Ναταλίας Γερμανού είναι σήμα ότι μπήκαμε στην σκληρή προεκλογική περίοδο. Θα ακολουθήσουν, πιθανώς, η Σταματίνα Τσιμτσιλή, η Ελένη Μενεγάκη, η τατιάνα Στεφανίδου και άλλες ψυχαγωγικές εκπομπές…

Σχετικά Άρθρα