Ελισάβετ: Ο βιογράφος της, περιγράφει τις τελευταίες ημέρες της – Πώς κατέρρευσε

 Ελισάβετ: Ο βιογράφος της, περιγράφει τις τελευταίες ημέρες της – Πώς κατέρρευσε

Το απόσπασμα εκείνο που περιγράφει τις τελευταίες ημέρες της βασίλισσας Ελισάβετ στη ζωή από το βιβλίο του Gyles Brandreth δημοσιεύει η Daily Mail.

To βιβλίο, μια βιογραφία της βασίλισσας που πέθανε τον περασμένο Σεπτέμβριο, με τίτλο «Ελισάβετ, ένα οικείο πορτραίτο», αναμένεται να βγει στα ράφια των καταστημάτων τον Δεκέμβριο.

Ηδη από χθες, ωστόσο, κυκλοφορούν αποσπάσματά του, όπως ο ισχυρισμός του συγγραφέα ότι η βασίλισσα Ελισάβετ δεν πέθανε απλά από γηρατειά αλλά από μυέλωμα, έναν τύπο καρκίνου.

Στο απόσπασμα που δημοσιεύει σήμερα η Daily Mail περιγράφονται οι τελευταίες ημέρες της βασίλισσας Ελισάβετ, πώς το Σαββαατοκύριακο ήταν μια χαρά, την Τρίτη ρωτούσε για τα άλογά της, συνάντησε δυο πρωθυπουργούς, συζήτησε μαζί τους, φωτογραφήθηκε και δυο μέρες μετά πέθανε.

Γράφει ο Gyles Brandreth

Oι τελευταίες ημέρες της βασίλισσας Ελισάβετ, πριν πεθάνει
«Σάββατο και Κυριακή, 3 και 4 Σεπτεμβρίου. Είναι το Σαββατοκύριακο πριν από το θάνατο της βασίλισσας. Ο Αιδεσιμότατος Δρ Iain Greenshields – ο οποίος διαμένει μαζί της στο Balmoral – τη βρίσκει «σε φανταστική φόρμα».

Δειπνεί μαζί της το Σάββατο το βράδυ, κάνει το κήρυγμα στην ενοριακή εκκλησία Braemar & Crathie την Κυριακή το πρωί και στη συνέχεια γευματίζει μαζί της το ίδιο απόγευμα. Μιλούν για τα παιδικά χρόνια της βασίλισσας, τα άλογά της, τις εκκλησιαστικές υποθέσεις (είναι «καλά ενημερωμένη») και τη θλίψη της για όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία.

Αυτό είναι αρκετά χαρακτηριστικό. Η βασίλισσα ζει κανονικά στο παρόν, αλλά συχνά αντλεί από τις αναμνήσεις της από το παρελθόν, ευγνωμοσύνη για τα μαθήματα που της έδωσαν.

«Ήταν τόσο ζωντανή και τόσο ζωηρή», θυμήθηκε αργότερα ο Δρ Greenshields.

Τρίτη, 6 Σεπτεμβρίου. Ο Clive Cox, ένας από τους αγαπημένους προπονητές αλόγων ιπποδρομιών της Αυτού Μεγαλειότητας, δέχεται τηλεφώνημα από τη Βασίλισσα στις 10 το πρωί. Θέλει να της πει για τις προοπτικές του δίχρονου αλόγου της, Love Affairs, που τρέχει σε δύωρο αγώνα στο Goodwood.

«Μιλήσαμε για το μικρό άλογο, για το πώς μπορεί να εξελιχθεί η κούρσα, για το πώς τα πάει ένα άλλο άλογό της στον στάβλο μου και για μερικά άλλα πράγματα. Ήταν πολύ σπιρτόζα».

Είναι μια πολυάσχολη μέρα. Η βασίλισσα όχι μόνο απονέμει τιμή στον απερχόμενο υπουργό Επικοινωνιών, αλλά περνάει επίσης χρόνο με τον 14ο και τον 15ο πρωθυπουργό που ορκίστηκαν κατά τη διάρκεια της δικής της θητείας.

Ο Μπόρις Τζόνσον ο οποίος πήγε στο Μπαλμόραλ για να παραιτηθεί ουσιαστικά ανέφερε για τη συνάντησή τους εκείνη: «Δεν θα μπορούσε να είναι πιο ευγενική, πιο συμπαθητική ή προσωπικά ενθαρρυντική”. Επιπλέον, ήταν γεμάτη από το χαρακτηριστικό της χιούμορ και σοφία».

Τετάρτη, 7 Σεπτεμβρίου. Όλες οι εφημερίδες δημοσιεύουν φωτογραφίες της βασίλισσας από το Μπαλμόραλ και τη συνάντησή της με τον Λιζ Τρας. Φαίνεται ηλικιωμένη, ναι – είναι 96 ετών – και εύθραυστη. Υπάρχει ένα σκούρο σημάδι από μώλωπα στο πίσω μέρος του δεξιού της χεριού, αλλά φαίνεται σε εγρήγορση και πολύ ζωντανή.

Χαμογελάει, κοιτάζοντας πάνω από τα γυαλιά της στην κάμερα. Υπάρχει μια σκανδαλώδης λάμψη στα μάτια της.

Για τους άλλους βασιλείς, η σημερινή ημέρα κύλησε ως συνήθως. Ο πρίγκιπας Κάρολος περνά τη μέρα του σε εκδηλώσεις στο Lanarkshire. Απόψε, θα παραθέσει δείπνο στο Dumfries House στο Ayrshire.

Ο Έντουαρντ και η Σόφι, ο κόμης και η κόμισσα του Ουέσσεξ, βρίσκονται σε εκδηλώσεις σε όλο το Λάνκασιρ. Η πριγκίπισσα Άννα επισκέπτεται τη νήσο Skye και τη νήσο Raasay.

Μέχρι αργά το απόγευμα, ωστόσο, οι φήμες οργιάζουν.

Μου τηλεφωνεί ο γαμπρός μου (πρώην αξιωματικός της Coldstream Guards) για να μου πει ότι βρίσκεται στο Cavalry & Guards Club στο Piccadilly, όπου συγκεντρώνονται ομάδες για να συζητήσουν τις λεπτομέρειες της Επιχείρησης London Bridge – η κωδική ονομασία για το σχέδιο δράσης που τίθεται σε εφαρμογή τη στιγμή που ο ηγεμόνας πεθαίνει. Τι συνέβη; Έπεσε; Έπαθε εγκεφαλικό επεισόδιο;

Πέμπτη, 8 Σεπτεμβρίου. Οι φήμες κυκλοφορούσαν από το πρωί. Στις 12.32 μ.μ., τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ εξέδωσαν ανακοίνωση στην οποία ανέφεραν ότι οι γιατροί της βασίλισσας ανησυχούσαν για την υγεία της και, αν και ήταν «καλά», συνέστησαν να παραμείνει υπό ιατρική παρακολούθηση, ενώ τα μέλη της οικογένειάς της ενημερώθηκαν. Το ελικόπτερο της βασίλισσας αναχώρησε από το Κάστρο του Ουίνδσορ στις 6.48 π.μ. για να παραλάβει τον πρίγκιπα Κάρολο από το Dumfries House όπου είχε περάσει τη νύχτα.

Έφτασε στο Balmoral στις 10.27 π.μ. Η Καμίλα είχε περάσει τη νύχτα στο Birkhall στο Balmoral Estate και πήγε εκεί με αυτοκίνητο για να τον συναντήσει.

Η πριγκίπισσα Αννα ήταν ήδη εκεί – στο πλευρό της μητέρας της μέχρι τέλους. Ο Άντριου και ο Έντουαρντ, οι μικρότεροι γιοι της βασίλισσας, και η Σόφι, η σύζυγος του Έντουαρντ, καθώς και ο πρίγκιπας Γουίλιαμ και ο πρίγκιπας Χάρι γράφτηκε γρήγορα ότι ήταν καθ’ οδόν.

Υπήρχε σύγχυση σχετικά με το αν η σύζυγος του Χάρι, Μέγκαν, θα πήγαινε μαζί του στη Σκωτία ή όχι. Όταν έγινε σαφές ότι η Κέιτ Μίντλετον δεν θα πήγαινε επειδή θα έπαιρνε τα παιδιά της από το σχολείο, ανακοινώθηκε ότι ούτε η Μέγκαν θα πήγαινε.

Ο Άντριου, ο Έντουαρντ και η Σόφι, καθώς και ο πρίγκιπας Γουίλιαμ έφτασαν στο αεροδρόμιο του Αμπερντίν με ένα αεροσκάφος της RAF στις 3.50 μ.μ. και ο Γουίλιαμ οδήγησε ένα τζιπ, μεταφέροντας τους υπολοίπους τρεις στο Balmoral, 45 μίλια μακριά. Έφτασαν στις 5.06 μ.μ. Η βασίλισσα Ελισάβετ Β’ ήταν ήδη νεκρή.

Η επίσημη ανακοίνωση του θανάτου της έγινε από τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ στις 6.30μμ, ενώ ο πρίγκιπας Χάρι βρισκόταν ακόμη στον αέρα. Η πτήση του από το αεροδρόμιο του Λούτον προς το Αμπερντίν είχε καθυστερήσει. Ήταν ο τελευταίος της οικογένειας που έφτασε στο Balmoral και ο πρώτος που έφυγε το επόμενο πρωί.

Ταξιδεύοντας σε ένα στούντιο του BBC στο Λονδίνο νωρίς το βράδυ, είδα ένα διπλό ουράνιο τόξο πάνω από το Παλάτι του Μπάκιγχαμ. Και έμαθα από έναν φίλο στον κόσμο των ιπποδρομιών ότι το άλογο της βασίλισσας, το Love Affairs, κέρδισε άνετα το αγώνισμα των δύο ωρών στο Γκούντγουντ την Τρίτη».

Βιογραφία: Η βασίλισσα Ελισάβετ έδινε κρυφά μάχη με τον καρκίνο

Και συνεχίζει τη διήγησή του ο συγγραφέας υποστηρίζοντας ότι η βασίλισσα έδινε κρυφά μάχη με τον καρκίνο:

«Η αλήθεια είναι ότι η Αυτού Μεγαλειότης γνώριζε πάντα ότι ο χρόνος που της απέμενε ήταν περιορισμένος. Το αποδέχτηκε αυτό με όλη τη χάρη που θα περίμενε κανείς.

«Η πίστη της ήταν το παν γι’ αυτήν. Μου είπε ότι δεν είχε μετανιώσει για τίποτα», είπε ο Δρ Greenshields, αναφερόμενος στο τελευταίο Σαββατοκύριακο που πέρασε μαζί της στο Balmoral.

Είχα ακούσει ότι η βασίλισσα έπασχε από μια μορφή μυελώματος – καρκίνο του μυελού των οστών – γεγονός που θα εξηγούσε την κούραση και την απώλεια βάρους της και τα «προβλήματα κινητικότητας» για τα οποία μας έλεγαν συχνά κατά τη διάρκεια του τελευταίου περίπου έτους της ζωής της. Το πιο συνηθισμένο σύμπτωμα του μυελώματος είναι ο πόνος στα οστά, ιδίως στη λεκάνη και στο κάτω μέρος της πλάτης, και το πολλαπλό μυέλωμα είναι μια ασθένεια που πλήττει συχνά τους ηλικιωμένους.

Επί του παρόντος, δεν υπάρχει γνωστή θεραπεία, αλλά η θεραπεία -συμπεριλαμβανομένων φαρμάκων που βοηθούν στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος και φαρμάκων που βοηθούν στην πρόληψη της εξασθένησης των οστών- μπορεί να μειώσει τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων της και να παρατείνει την επιβίωση του ασθενούς κατά μήνες ή δύο έως τρία χρόνια.

Δόθηκαν στη βασίλισσα στεροειδή για να τη βοηθήσουν να περάσει εκείνη τη σημαντική τελευταία ημέρα των καθηκόντων της;

Ήταν αυτός ο μώλωπας στο πίσω μέρος του χεριού της που είδαμε στις φωτογραφίες της με τη Liz Truss το σημάδι που άφησε μια ενδοφλέβια πεταλούδα; Ή μήπως ήταν απλώς το είδος της τυχαίας μελανιάς που συνοδεύει τα γηρατειά;

Το μόνο που ξέρω είναι ότι η «αιτία θανάτου] στο πιστοποιητικό θανάτου της θα αναγραφεί απλώς «γήρας» – όπως ακριβώς έγινε και για τον Δούκα του Εδιμβούργου πέρυσι.

Τα «γηρατειά» είναι μια αρκετά συνηθισμένη αιτία θανάτου όταν ένας ασθενής είναι άνω των 80 ετών και ο γιατρός του που τον παρακολουθεί, με την πάροδο του χρόνου, καταγράφει τη σταδιακή του παρακμή.

(Όταν καταγράφηκε ο θάνατος της βασίλισσας στις 16 Σεπτεμβρίου, η πρόβλεψή μου αποδείχθηκε ακριβής. Ο θάνατος πιστοποιήθηκε από τον Dr Douglas James Allan Glass, τοπικό γιατρό και επίσημο φαρμακοποιό της βασίλισσας, ο οποίος την φρόντιζε στη Σκωτία για περισσότερα από 30 χρόνια και ο οποίος ήταν μαζί της όταν πέθανε.

Ο δρ Glass δήλωσε: «Ανησυχούσαμε για την υγεία της βασίλισσας εδώ και αρκετούς μήνες. Ήταν αναμενόμενο και είχαμε πλήρη επίγνωση του τι επρόκειτο να συμβεί») ».

Σχετικά Άρθρα