Βατικανό: Θύμα υποκλοπής από Καρδινάλιο ο Πάπας- Δίκη για διαφθορά

 Βατικανό: Θύμα υποκλοπής από Καρδινάλιο ο Πάπας- Δίκη για διαφθορά

Δικαστήριο σε δίκη διαφθοράς στο Βατικανό την Πέμπτη άκουσε μια κρυφά ηχογραφημένη τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του κύριου κατηγορούμενου, του καρδινάλιου Angelo Becciu, και του Πάπα Φραγκίσκου.

Η ηχογράφηση, όπως αναφέρει το Reuters, έγινε εν αγνοία του πάπα (υποκλοπή), με ευθύνη του Becciu, τον Ιούλιο του 2021, λίγο πριν ξεκινήσει η δίκη και ενώ ο Πάπας βρισκόταν σε ανάρρωση από χειρουργική επέμβαση στο έντερο, είπε το δικαστήριο.

Ζητήθηκε από τους δημοσιογράφους να φύγουν από την αίθουσα ενώ παιζόταν η κασέτα, αλλά οι δικηγόροι που την άκουσαν είπαν ότι ο Μπεκίου ζήτησε από τον Πάπα να επιβεβαιώσει ότι ο ποντίφικας είχε εγκρίνει μια πληρωμή για να βοηθήσει στην απελευθέρωση μιας μοναχής που είχε απαχθεί στην Αφρική.

Το 2018, ο Becciu, τότε το τρίτο πιο ισχυρό πρόσωπο στο Βατικανό, προσέλαβε την συγκατηγορούμενη Cecilia Marogna, μια αυτοαποκαλούμενη αναλύτρια ασφαλείας, για να απελευθερώσει μια Κολομβιανή καλόγρια που απήχθη στο Μάλι από μια ομάδα που συνδέεται με την Αλ Κάιντα.

Η Marogna, 44 ετών, έλαβε 575.000 ευρώ (598.630 $) από τη Γραμματεία του Κράτους, το πιο σημαντικό τμήμα του Βατικανού, το 2018 έως το 2019 όταν ο Becciu εργαζόταν εκεί. Τα χρήματα στάλθηκαν σε μια εταιρεία που είχε ιδρύσει στη Σλοβενία ​​και έλαβε μερικά σε μετρητά, όπως είπε το δικαστήριο.

Η αστυνομία ανακάλυψε ότι η Marogna είχε ξοδέψει πολλά από τα χρήματα για προσωπική χρήση, συμπεριλαμβανομένων ρούχων πολυτελείας και επισκέψεων σε ιαματικά λουτρά.

Σχετικά Άρθρα