Οικονομία, πλειστηριασμοί, φυσικό αέριο στο επίκεντρο του υπουργικού συμβουλίου – Πιέσεις για μέτρα μπροστά σε νέο κύμα κόκκινων δανείων

 Οικονομία, πλειστηριασμοί, φυσικό αέριο στο επίκεντρο του υπουργικού συμβουλίου – Πιέσεις για μέτρα μπροστά σε νέο κύμα κόκκινων δανείων

Συνεδριάζει σήμερα, στις 11:00, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου, το υπουργικό συμβούλιο. Σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να τεθεί και το ζήτημα των πλειστηριασμών και για τον τρόπο αναχαίτισης των επιπτώσεων από τις αυξήσεις των επιτοκίων στα στεγαστικά δάνεια, οι οποίες, σύμφωνα με όλες τις προβλέψεις, αναμένεται να συνεχιστούν.

Οι τράπεζες, υπό τον ορατό κίνδυνο νέου «κύματος κόκκινων δανείων», πιέζουν την κυβέρνηση για ένα νέο πρόγραμμα Γέφυρα για το οποίο η κυβέρνηση θεωρεί ότι προς το παρόν δεν υπάρχει δημοσιονομικό περιθώριο.

  • Πιθανότατα θα συζητηθεί και η πρόταση που φέρεται να έχει πέσει στο τραπέζι για κρατική επιδότηση του spread, δηλαδή του «καπέλου» που βάζουν οι τράπεζες επιπλέον του Euribor 3μήνου.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορούν την κυβέρνηση ότι ευθύνεται για τους πολλούς πλειστηριασμούς από τα funds και κυρίως στις πρώτες κατοικίες κλπ. Με τον πτωχευτικό κώδικα, όπως αναφέρουν από την Κουμουνδούρου, κατάργησε οριζόντια την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Υποστηρίζουν ακόμα ότι η κυβέρνηση συνέδεσε τα δάνεια που μεταβιβάστηκαν από τις τράπεζες στα funds μέσω του «Ηρακλή» για τις τιτλοποιήσεις δανείων, όπου δεν υπάρχει καμία προϋπόθεση για πρόταση ρύθμισης πριν γίνουν πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης. Τονίζουν ότι το αποτέλεσμα αυτών των επιλογών είναι το κύμα πλειστηριασμών για το 2022, με 44.000 προγραμματισμένους πλειστηριασμούς.

Τα θέματα της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου είναι:

– Εισήγηση από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και τον αναπληρωτή υπουργό Θεόδωρο Σκυλακάκη σχετικά με την κατάσταση και προοπτικές της ελληνικής οικονομίας – σχέδιο κρατικού προϋπολογισμού 2023

– Παρουσίαση από τον υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα και τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη του νομοσχεδίου για τη διαδικασία άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών, την κυβερνοασφάλεια και την προστασία των προσωπικών δεδομένων των πολιτών
– Παρουσίαση από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα των νομοθετικών πρωτοβουλιών: α) Ερανιστικό νομοσχέδιο, β) Λήψη μέτρων εφαρμογής του Κανονισμού (ΕΕ) 2021/23, σχετικά με το πλαίσιο για την ανάκαμψη και την εξυγίανση κεντρικών αντισυμβαλλομένων, γ) Λήψη μέτρων εφαρμογής του Κανονισμού (ΕΕ) 2019/1238 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τη θέσπιση πανευρωπαϊκού ατομικού συνταξιοδοτικού προϊόντος,
– Παρουσίαση από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα του νομοσχεδίου για τη βελτίωση της διαχείρισης των υδάτων και την επέκταση των αρμοδιοτήτων της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, ως προς τις υπηρεσίες ύδατος και διαχείρισης αστικών αποβλήτων
– Παρουσίαση από τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη του νομοσχεδίου για τον Συνήγορο του Πολίτη
– Παρουσίαση από τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη και την υφυπουργό Ζωή Ράπτη του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την ψυχική υγεία. 

Άγνωστος “Χ” το φυσικό αέριο

Την ίδια ώρα η πρόταση της Κομισιόν προκάλεσε “παγωμάρα” στην Αθήνα και σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και έδωσε αφορμή για νέα αυξητική τάση των τιμών του φυσικού αερίου.

  • Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε ειδικότερα πλαφόν στα 275 ευρώ ανά μεγαβατώρα, τιμή πολύ υψηλότερη από τη χονδρική του φυσικου αερίου αυτή τη στιγμή.
  • Οι 15 χώρες που άνοιξαν τη συζήτηση για ευρωπαϊκά μέτρα, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, δεν καταθέτουν πάντως τα όπλα, θέτοντας ουσιαστικά βέτο στην πρόταση της Κομισιόν και ζητώντας πλαφόν κάτω από 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Το θέμα παραπέμπεται σε νέα συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας στις 13 Δεκεμβρίου, ενώ μαζί μπλοκάρεται και η πρόταση για επιτάχυνση αδειοδότησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που αφορά ιδίως τις γερμανικές βιομηχανίες.

Οι αγορές άρχισαν αμέσως να αντιδρούν ανεβάζοντας τις τιμές. Και αυτό ενώ η ελληνική κυβέρνηση είχε κάνει το σχεδιασμό της με βάση τα σημερινά επίπεδα ενεργειακού κόστους και με την εκτίμηση ότι το πλαφόν θα κυμαινόταν σε αντίστοιχο ή και μικρότερο ύψος. Πλέον υπάρχει ο κίνδυνος οι προβλέψεις να τιναχθούν στον αέρα και να μην υπάρξει επαρκές περιθώριο για νέα, “γενναία”, μέτρα στήριξης από τα Χριστούγεννα, αλλά και η ακρίβεια να “ξεφύγει”.

“Όσο διαρκεί η κρίση, η κυβέρνηση θα εξακολουθεί να στηρίζει την ελληνική κοινωνία”, διαβεβαίωσε πάντως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου. Παραδέχθηκε όμως ότι: “Ειναι αυτονόητο ότι χρειάζεται υποστήριξη και απο ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες και θα επιμείνουμε σε αυτή την κατεύθυνση”.

Ένα νέο ράλι των τιμών του φυσικού αερίου με αποκορύφωμα την άνοιξη ενδέχεται όμως και να επηρεάσει τους εκλογικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης. Εάν η άνοιξη προβλέπεται δύσκολη, πιθανόν το Μαξίμου να προτιμήσει να φέρει την πρώτη κάλπη το Φεβρουάριο, αντί του Μαϊου.

Σχετικά Άρθρα