Παραδοχή “έκπληξη” Μέρκελ στο Spiegel: “Στο τέλος της θητείας μου, δεν είχα την δύναμη να επηρεάσω τον Πούτιν”

 Παραδοχή “έκπληξη” Μέρκελ στο Spiegel: “Στο τέλος της θητείας μου, δεν είχα την δύναμη να επηρεάσω τον Πούτιν”

File photo of Russian President Vladimir Putin speaking with German Chancellor Angela Merkel at the Tomb of the Unknown Soldier by the Kremlin walls in Moscow, Russia, May 10, 2015. Moscow’s meddling in an alleged rape case involving a German-Russian girl here has heightened concerns in Berlin that Russia is trying to stir up trouble in Germany, with a view to weakening Chancellor Angela Merkel. REUTERS/Maxim Shemetov/Files – RTX24XXM

Στην παραδοχή ότι δεν είχε την πολιτική δύναμη να επηρεάσει τον Βλαντιμίρ Πούτιν προχώρησε η πρώην Καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ μιλώντας στο περιοδικό Der Spiegel.

Η πρώην καγκελάριος της Γερμανίας τόνισε είχε ως στόχο να συγκαλέσει ευρωπαϊκές συνομιλίες με τον Βλαντίμιρ Πούτιν ένα χρόνο πριν από την εισβολή του στην Ουκρανία, αλλά τελικά δεν είδε καμία δυνατότητα να επηρεάσει τον Ρώσο πρόεδρο στο τέλος της θητείας της.

Η Μέρκελ δήλωσε στο ειδησεογραφικό περιοδικό σε συνέντευξή της που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη ότι η ίδια και ο Γάλλος πρόεδρος Εμάνουελ Μακρόν σχεδίαζαν να διοργανώσουν ένα ανεξάρτητο σχήμα συνομιλίας με τον Πούτιν στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το 2021, το τελευταίο καλοκαίρι της θητείας της. «Αλλά δεν είχα πλέον τη δύναμη να το προωθήσω, διότι, τελικά, όλοι γνώριζαν: φεύγει το φθινόπωρο», είπε.

Η Μέρκελ, η οποία αποσύρθηκε από την πολιτική μετά από 16 χρόνια στην εξουσία μετά τις εκλογές της Γερμανίας τον Σεπτέμβριο του 2021, παρέδωσε επισήμως τα ηνία στον Όλαφ Σολτς των Σοσιαλδημοκρατών τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν συναντήθηκε με τον Ρώσο ηγέτη τον Ιούνιο του 2021.

Αναφερόμενη στην αποχαιρετιστήρια επίσκεψή της στη Μόσχα τον Αύγουστο του 2021, η Μέρκελ, η οποία μιλάει άπταιστα ρωσικά, δήλωσε στο Spiegel: «Η αίσθηση ήταν πολύ σαφής: «Από άποψη πολιτικής εξουσίας, τελειώσατε». Για τον Πούτιν, μόνο η εξουσία μετράει».

Παρόλα αυτά, η πρώην συντηρητική ηγέτης δήλωσε για την αποχώρησή της από την πολιτική ότι ήταν «καιρός για μια νέα προσέγγιση» λόγω της έλλειψης προόδου από την κυβέρνησή της όχι μόνο στην Ουκρανία, αλλά και στις συγκρούσεις στη Μολδαβία, τη Γεωργία, τη Συρία και τη Λιβύη.