Μουντιάλ 2022: Τα κλειστά στόματα των Γερμανών ξεσήκωσαν τον αραβικό κόσμο

 Μουντιάλ 2022: Τα κλειστά στόματα των Γερμανών ξεσήκωσαν τον αραβικό κόσμο

Για τους υποστηρικτές, τους ακτιβιστές, τις ευρωπαϊκές ομάδες και ειδικά τους επτά αρχηγούς των εθνικών ομάδων που σκόπευαν να φορέσουν το περιβραχιόνιο One Love, αυτό είναι ένα ζήτημα διακρίσεων για το οποίο θέλουν να συνεχίσουν να διαμαρτύρονται προς την FIFA για την απαγόρευσή του.

Για τους οικοδεσπότες το Κατάρ και τους θεατές που έχουν έρθει εδώ ή που παρακολουθούν στον αραβικό κόσμο, ο οποίος έχει μια συντριπτική μουσουλμανική πλειοψηφία, αυτό έχει να κάνει με τη θρησκεία, τον πολιτισμό, τους κανόνες της περιοχής και κυρίως τον σεβασμό που δεν νιώθουν ότι εισπράττουν για την φιλοξενία του Μουντιάλ…

Η ένταση φαίνεται να είναι το διαρκές υπόγειο ρεύμα του Παγκοσμίου Κυπέλλου μέχρι στιγμής…

Την Τετάρτη, οι παίκτες της Γερμανίας κάλυψαν το στόμα τους κατά τη διάρκεια της ομαδικής φωτογραφίας πριν από την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου με την Ιαπωνία, με τον προπονητή Hansi Flick να λέει ότι ο στόχος ήταν “για να μεταφέρει το μήνυμα ότι η FIFA φιμώνει” τις ομάδες.

Ωστόσο, η αντίδραση στη στάση της Γερμανίας είχε σφοδρές και σχεδόν ομόφωνα αρνητικές αντιδράσεις σε όλο τον αραβικό κόσμο.

Το hashtag Γερμανία-Ιαπωνία ήταν trend στα αραβικά για όλους τους λάθος λόγους για τη γερμανική ομάδα.

Πολλοί αποκαλούν «προσβλητική» και «προκλητική» τη στάση τους για «κάλυψη του στόματος» για την υποστήριξη των δικαιωμάτων των LGBT, με κάποιους να ζητούν από τη FIFA να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στους παίκτες.

«Έρχεστε σε εμάς, σέβεστε τη θρησκεία μας, τον πολιτισμό μας, τους κανόνες και τους νόμους μας – διαφορετικά μπορείτε να βάλετε τα χέρια σας όπου θέλετε», ανέφερε ένα tweet.

Ένας άλλος είπε: «Η πείνα, η φτώχεια, η έλλειψη νερού και πολλά άλλα παγκόσμια προβλήματα και επιλέξατε μόνο αυτό να είναι η διαμαρτυρία σας».

Η χειρονομία της Γερμανίας είναι το τελευταίο βήμα στη διαμάχη μεταξύ της FIFA και πολλών ευρωπαϊκών ομάδων που είχαν προγραμματίσει οι αρχηγοί τους να φορούν ένα περιβραχιόνιο OneLove κατά τη διάρκεια των αγώνων για να προωθήσουν την διαμαρτυρία τους για τις διακρίσεις και την καταπάτηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων, έως ότου η FIFA απείλησε να μοιράσει κίτρινες κάρτες.

Αυτή η κίνηση χαρακτηρίστηκε ως «ακραίος εκβιασμός» από τον διευθυντή ΜΜΕ της γερμανικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, Στέφεν Σιμόν.

Η Γερμανία – η οποία δεν θα αντιμετωπίσει καμία πειθαρχική δίωξη για τη χειρονομία “κάλυψης του στόματος” – είπε ότι “δεν πρόκειται για πολιτική δήλωση”, προσθέτοντας: “Τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι αδιαπραγμάτευτα. Το να μας αρνείσαι το περιβραχιόνιο είναι το ίδιο με την άρνηση μας μια φωνή. Στεκόμαστε στη θέση μας».

Την παραμονή του Παγκοσμίου Κυπέλλου, ο πρόεδρος της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, κατηγόρησε τον δυτικό κόσμο για «υποκρισία» και «μονόπλευρο ηθικό δίδαγμα» στις αναφορές του σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα του Κατάρ, όπου οι σχέσεις μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου και η προώθηση των ομοφυλόφιλων ποινικοποιούνται.

Αυτό είναι κάτι περισσότερο από μια διαμάχη για ένα ποδοσφαιρικό τουρνουά.

Για πολλούς Άραβες αυτό ήταν ένα χτύπημα στο μαλακό υπογάστριο.

Πολλοί εδώ στο Κατάρ ρωτούν γιατί δεν υπήρξε παρόμοια αναταραχή όταν η Ρωσία φιλοξένησε το Παγκόσμιο Κύπελλο το 2018 ή όταν η Κίνα φιλοξένησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2008 αφού και οι δύο χώρες έχουν τα δικά τους ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Όταν το Κατάρ κέρδισε την κούρσα για να φιλοξενήσει το τουρνουά, θεωρήθηκε ως νίκη των Αράβων. Τέλος, ένα από τα μεγαλύτερα αθλητικά γεγονότα στον κόσμο ερχόταν σε μια περιοχή γνωστή κυρίως για τις συγκρούσεις της.

«Αυτό δεν είναι μόνο για το Κατάρ», μου είπε ένας οπαδός του Κατάρ καθώς παρακολουθούσαμε μαζί την τελετή έναρξης. «Είναι για όλους τους Άραβες και τους Μουσουλμάνους».

Οποιαδήποτε κριτική στους διοργανωτές φαίνεται να εκλαμβάνεται ως κρίση για ολόκληρη την περιοχή και την καταλληλότητά της ως νόμιμης υποδοχής στην παγκόσμια σκηνή – ειδικά όταν πρόκειται για εκδηλώσεις κύρους όπως το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Αλλά φαίνεται επίσης ότι το Κατάρ έχει αιφνιδιαστεί από το επίπεδο ελέγχου που δέχεται – έχοντας προσκαλέσει ολόκληρο τον κόσμο στη δική του αυλή.

Πηγή: bbc

Σχετικά Άρθρα