Γιώργος Ατσαλάκης: Ενεργειακός χειμώνας

 Γιώργος Ατσαλάκης: Ενεργειακός χειμώνας

«Για να  μειωθούν οι τιμές ενέργειας απαιτείται η άμεση αύξηση της παραγωγής με κάθε τρόπο», σύμφωνα με τον καθηγητή Γιώργο Ατσαλάκη.

Όπως σημειώνει στο libre «η κλιματική αλλαγή και η μετάβαση σε καθαρότερη ενέργεια και άλλες τέτοιες κινήσεις είναι πολύ καλές για το οικοσύστημα μας. Μακροπρόθεσμα όμως οι κινήσεις αυτές είναι πολύ ακριβές και έχουν λιγότερη αποτελεσματικότητα, καθώς δεν παράγουν φθηνότερη ενέργεια, δεν παράγουν σταθερή ροή ενέργειας, και δεσμεύουν περισσότερα κεφάλαια».

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Ενεργειακός «χειμώνας»

Γιώργος Ατσαλάκης, Αναπληρωτής Καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης Εργαστήριο Ανάλυσης Δεδομένων και Πρόβλεψης

Ένας από τους σημαντικότερους λόγους για τη μεγάλη αύξηση του πληθωρισμού  είναι το κόστος ενέργειας, και ειδικότερα το κόστος του φυσικού αερίου, το οποίο τροφοδοτεί τον ένα από τα είδη του πληθωρισμού, τον πληθωρισμό κόστους παραγωγής.

Πρόσφατα τα  ευρωπαϊκά συμβόλαια φυσικού αερίου ξεπέρασαν τα 290 δολάρια ανά μεγαβατώρα. Η Τιμή αυτή είναι περίπου 490 δολάρια το βαρέλι σε ισοδύναμη βάση πετρελαίου. Το κόστος του φυσικού αερίου στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει επίσης αυξηθεί, αλλά σε πολύ χαμηλότερη απόλυτη τιμή. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι ΗΠΑ έγιναν σημαντικός παραγωγός ενέργειας τις τελευταίες δεκαετίες, ενώ η Ευρώπη μείωσε την παραγωγή ορυκτών καυσίμων και βασίστηκε στη Ρωσία ως κύριο προμηθευτή πετρελαίου και φυσικού αερίου.

  • Δυστυχώς η Ε.Ε. διέπραξε στρατηγικό λάθος, καθώς δεν έλαβε υπόψη την προστασία των καταναλωτών, την ασφάλεια του εφοδιασμού και τη συγκράτηση των τιμών. Σήμερα όλη η Ευρώπη βρίσκεται υπό ενεργειακή ανασφάλεια και σε συνθήκες που προσομοιάζουν με την πετρελαϊκή κρίση του 1973.

Ενώ οι Κεντρικές τράπεζες προσπαθούν να μειώσουν το χρήμα που κυκλοφορεί για να μειώσουν την ζήτηση, για να μειωθούν οι τιμές, ώστε να μειωθεί το είδος του πληθωρισμού που οφείλεται στην ζήτηση, οι κυβερνήσεις αυξάνουν τις πιστώσεις και την «εκτύπωση χρήματος» για να επιδοτήσουν τα νοικοκυριά να ανταπεξέλθουν στην τεράστια αύξηση του ηλεκτρικού ρεύματος.

Οι αυξήσεις όμως των πιστώσεων και η «εκτύπωση» χρήματος γινόταν σε υπερβολή μετά την κρίση του 2008 και έχουν φθάσει σε σημείο κορυφής.

Τώρα πλέον, όχι μόνο διευρύνουν τα ελλείμματα στα δημόσια οικονομικά, αλλά παράλληλα αυξάνουν τον πληθωρισμό. Το Ηνωμένο Βασίλειο πρόσφατα, ακολούθησε την συνταγή αυτή, όπου ανακοινώνοντας  την αύξηση του δημόσιου δανεισμού σχεδόν στο 20% του ΑΕΠ, είχε ως αποτέλεσμα, να εκτοξευθεί εκ νέου ο πληθωρισμός (στο 13%) και να καταρρεύσουν οι τιμές των ομολόγων, με αποτέλεσμα το κράτος να προβεί σε εκτεταμένες αγορές ομολόγων για να μην καταρρεύσουν τα συνταξιοδοτικά ταμεία.

  • Τα δημόσια οικονομικά έχουν ένα τρόπο να τιμωρούν την κακοδιαχείριση των δημόσιων οικονομικών και μάλιστα πολύ γρήγορα. Η πρωθυπουργός του Η.Β. αναγκάστηκε να παραιτηθεί με θητεία μόνο 45 ημερών.   

Οι κεντρικές τράπεζες δεν μπορούν να μειώσουν τις τιμές της ενέργειας. Ούτε οι κυβερνήσεις με τις επιδοτήσεις.

Για να  μειωθούν οι τιμές ενέργειας απαιτείται η άμεση αύξηση της παραγωγής με κάθε τρόπο. Η κλιματική αλλαγή και η μετάβαση σε καθαρότερη ενέργεια και άλλες τέτοιες κινήσεις είναι πολύ καλές για το οικοσύστημα μας.

  • Μακροπρόθεσμα όμως οι κινήσεις αυτές είναι πολύ ακριβές και έχουν λιγότερη αποτελεσματικότητα, καθώς δεν παράγουν φθηνότερη ενέργεια, δεν παράγουν σταθερή ροή ενέργειας, και δεσμεύουν περισσότερα κεφάλαια. Προτεραιότητα είναι να σωθούν οι άνθρωποι.

Αρχικά πρέπει να γίνει η απεξάρτηση από τους μονοπωλιακούς αγωγούς φυσικού αερίου. Το υγροποιημένο φυσικό αέριο ( LNG) προσφέρει τη δυνατότητα αγοράς φυσικού αερίου ακόμη και από προμηθευτές που δεν είναι συνδεδεμένοι σε δίκτυα αγωγών. Στην πραγματικότητα ένα μονοπωλιακό κανάλι εφοδιασμού όπως είναι οι  Ρωσικοί αγωγοί φυσικού αερίου, γίνεται όπλο χειραγώγησης των τιμών ενέργειας και όπλο πολιτικού εκβιασμού των κυβερνήσεων και των λαών. 

Όταν μονοπωλιακά κανάλια διανομής ενέργειας βρίσκονται στα χέρια αυταρχικών κυβερνήσεων δεν θα διστάσουν να τα χρησιμοποιήσουν για να καταστρέψουν άλλους λαούς. 

Tο LNG με την ψύξη του φυσικού αερίου στους μείον 162 βαθμούς Κελσίου, ο όγκος μειώνεται κατά 600 φορές, εξασφαλίζοντας ευκολότερη μεταφορά και αποθήκευση. Το εμπόριο LNG επιτρέπει τη μεταφορά φυσικού αερίου σε χώρες χωρίς υποδομή αγωγών και έτσι διαφοροποιεί την αγορά ενέργειας. Η διεύρυνση της χρήσης LNG, θα απεξαρτοποιήσει την Ευρώπη από το φυσικό αέριο της Ρωσίας, θα εξασθενήσει την μονοπωλιακή ισχύ των αγωγών, και θα συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη της ποντοπόρου ναυτιλίας μας, η οποία ήδη δραστηριοποιείται με σημαντικό αριθμό ιδιόκτητων πλοίων μεταφοράς LNG.

Τα κράτη χρειάζονται την οικονομία για να ζουν και ασφάλεια για να επιβιώνουν. Σήμερα όμως, απειλείται η ενεργειακή ασφάλεια της χώρας μας. Η εξόρυξη των ενεργειακών μας αποθεμάτων θα πρέπει να ξεκινήσει άμεσα. Βραχυχρόνια, μέχρι να εξορυχθούν τα αποθέματα της Ελλάδας, η χώρα μας έχει την δυνατότητα  να χρησιμοποιήσει και πάλι λιγνίτη στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, να καλύψει τις ενεργειακές της ανάγκες και να μειώσει την εξάρτησή της από το φυσικό αέριο. Ήδη, από τον Ιούνιο και μετά, το μερίδιο του λιγνίτη στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας έχει αυξηθεί, και  έφτασε στο 10,9% του συνολικού μείγματος ηλεκτροπαραγωγής, έναντι 6% τον Ιούνιο του 2021, ενώ τον Ιούλιο ο λιγνίτης ανήλθε στο 13,4%, από 8% τον ίδιο μήνα του 2021.


Σχετικά Άρθρα