Επίθεση Σοιλού: Διάψευση από Αθήνα, αρνείται ανάμιξη το PKK – Η Άγκυρα επιχειρεί να εμπλέξει την Ελλάδα στην πολύνεκρη έκρηξη της Κωνσταντινούπολης

 Επίθεση Σοιλού: Διάψευση από Αθήνα, αρνείται ανάμιξη το  PKK – Η Άγκυρα επιχειρεί να εμπλέξει την Ελλάδα στην πολύνεκρη έκρηξη της Κωνσταντινούπολης

Στις αιτιάσεις του Τούρκου Υπουργού Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού για τη βομβιστική επίθεση απαντά η Αθήνα ενώ και το ΡΚΚ αρνείται κάθε ανάμιξη. Ο Σοιλού, ανέφερε ότι αν δεν είχαμε πιάσει τον βομβιστή, θα είχε μεταφερθεί λαθραία στην Ελλάδα. Επίσης ο Σοϊλού είπε: «Δεν δεχόμαστε τα συλλυπητήρια της Πρεσβείας των ΗΠΑ, τα απορρίπτουμε. Τέτοιο τρομοκρατικό επεισόδιο στην Κωνσταντινούπολη δεν έχουμε δει εδώ και 6 χρόνια. Μόνο φέτος αποτρέψαμε 200 τρομοκρατικά επεισόδια. Αλλά το πρόσωπο της τρομοκρατίας είναι σκληρό. Μπλοκάρεις 200 από αυτά και γίνεται μια έκρηξη και πλήττει όλους.

Οι οδηγίες της τρομοκρατικής οργάνωσης ήταν για τη δολοφονία του τρομοκράτη. Αν δεν είχαμε κάνει τη σύλληψη, ο βομβιστής θα είχε μεταφερθεί λαθραία στην Ελλάδα. Στην τεχνική υποκλοπή μετά το συμβάν, η οδηγία της τρομοκρατικής οργάνωσης ήταν για τη δολοφονία του τρομοκράτη. Πιάσαμε και αυτόν που είχε εντολή να «σκοτώσει» τον βομβιστή.. Δεν μπορούμε πλέον να ανεχθούμε αυτές τις προδοσίες. Ξέρουμε πολύ καλά τι μήνυμα μας δόθηκε. Θα στείλουμε ένα πολύ ισχυρό μήνυμα σε αυτό το μήνυμα που λαμβάνουμε».

Ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας κατηγόρησε το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK) για την επίθεση χθες Κυριακή στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης -η οποία είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον έξι άνθρωποι και να τραυματιστούν πάνω από 80-, ενώ ανακοίνωσε πως συνελήφθησαν πάνω από είκοσι ύποπτοι, συμπεριλαμβανομένης γυναίκας που φέρεται να άφησε τον εκρηκτικό μηχανισμό στη λεωφόρο Ιστικλάλ, τον πασίγνωστο πεζόδρομο που ήταν γεμάτος Κωνσταντινουπολίτες και τουρίστες.

«Το πρόσωπο που τοποθέτησε τη βόμβα συνελήφθη. Βάσει των συμπερασμάτων μας, η τρομοκρατική οργάνωση PKK είναι υπεύθυνη» για την έκρηξη της βόμβας, ανέφερε ο κ. Σοϊλού, σύμφωνα με το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu και άλλα τουρκικά ΜΜΕ.

Συνελήφθησαν επίσης άλλοι 21 ύποπτοι, πρόσθεσε.

Ο υπουργός Εσωτερικών κατηγόρησε τις κουρδικές δυνάμεις που ελέγχουν μεγάλο μέρος της βορειοανατολικής Συρίας -η Άγκυρα τούς χαρακτηρίζει «τρομοκράτες»- πως βρίσκονταν πίσω από τη χθεσινή επίθεση. «Εκτιμάμε πως η διαταγή για την επίθεση δόθηκε από το Κομπάνι», είπε ο κ. Σοϊλού. Η συγκεκριμένη πόλη είναι πασίγνωστη εξαιτίας της μάχης του 2015, όταν οι κουρδικές δυνάμεις απώθησαν τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ). Το Κομπάνι ελέγχεται από τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (ΣΔΔ), των οποίων οι Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), σύμμαχοι του PKK, είναι η κύρια συνιστώσα.

Η χθεσινή επίθεση, για την οποία δεν έχει υπάρξει ακόμη ανάληψη της ευθύνης, πέρα από το ότι σκότωσε έξι ανθρώπους, τραυμάτισε άλλους 81, περίπου οι μισοί εκ των οποίων νοσηλεύονται σε νοσοκομεία. Έγινε γύρω στις 16:20 (τοπική ώρα· 15:20 ώρα Ελλάδας).

Η πρόσβαση στον πεζόδρομο, που αποκλείστηκε μετά την επίθεση, επιτρέπεται ξανά από το πρωί, μεταδίδουν τουρκικά ΜΜΕ.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντά είχε αναφερθεί νωρίτερα σε μια «τσάντα» που αφέθηκε σε παγκάκι: «Μια γυναίκα καθόταν σε παγκάκι για 40 έως 45 λεπτά και ένα ή δύο λεπτά αργότερα, έγινε έκρηξη. Όλα τα δεδομένα για αυτή τη γυναίκα τελούν υπό εξέταση», συνέχισε. «Είτε αυτή η τσάντα είχε ωρολογιακό μηχανισμό είτε κάποιος την πυροδότησε εξ αποστάσεως», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος Ερντογάν καταδίκασε τη «χυδαία επίθεση» προτού αναχωρήσει για την Ινδονησία και τη σύνοδο της G20 στο Μπαλί: μίλησε για ενέργεια που αφήνει να αναδίδεται «άρωμα τρομοκρατίας» και πρόσθεσε πως «εμπλέκεται γυναίκα σε αυτήν». Υποσχέθηκε ότι οι δράστες θα «αποκαλυφθούν», συμπληρώνοντας πως «ο λαός μας να είναι σίγουρος πως θα τιμωρηθούν».

Διπλή διάψευση

“Η κυβέρνησή μας είναι σταθερά απέναντι σε κάθε τρομοκρατική πράξη. Αποτροπιαστικά όσα έγιναν στην Κωνσταντινούπολη. Η χώρα μας είναι γνωστό ότι έχει ανοιχτό μέτωπο με κάθε έκφανση της τρομοκρατίας παντού στον κόσμο”, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου απαντώντας στους ισχυρισμούς του Τούρκου υπουργού Εσωτερικών.

«Η Ελλάδα φυλάσσει πάρα πολύ καλά τα σύνορα της και κανένας δεν μπορεί να μπει παράνομα στη χώρα, άρα δεν θα δεχόταν τρομοκράτες στο έδαφος της. Είμαστε από θέση αρχών ενάντια σε κάθε τρομοκρατική πράξη», τόνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, στέλνοντας ξεκάθαρη απάντηση στον Τούρκο υπουργό Εσωτέρων της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Σοϊλού.

«Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι έχουμε ήδη εκφράσει τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη μας στον τουρκικό λαό και το τουρκικό κράτος, καταδικάζοντας με τον πιο σαφή και κατηγορηματικό τρόπο την τρομοκρατική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη, που είχε ως αποτέλεσμα δυστυχώς και σκοτωθούν και να τραυματιστούν άνθρωποι», είπε ο κ. Θεοδωρικάκος και πρόσθεσε με έμφαση:

«Η Ελλάδα, η πατρίδα μας, η Ελληνική Δημοκρατία, είναι από θέση αρχών ενάντια σε κάθε τρομοκρατική πράξη, όπου και να συμβαίνει και εναντίον οποιουδήποτε στρέφεται. Θέλω όμως να ξεκαθαρίσω -ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών το γνωρίζει αυτό- ότι η Ελλάδα φυλάσσει πάρα πολύ καλά τα σύνορα της και κανένας δεν μπορεί να μπει παράνομα στη χώρα, άρα η Ελλάδα ουδέποτε θα δεχόταν τρομοκράτες στο έδαφος της. Αυτή θέλω να είναι μια ξεκάθαρη τοποθέτηση. Γι’ αυτό άλλωστε κάθε βράδυ αντιμετωπίζουμε μια μεγάλη πίεση στα σύνορα μας, την οποία αντιμετωπίζουμε με πρακτικό και αποτελεσματικό τρόπο ως Ελληνική Αστυνομία».

Και ολοκληρώνοντας τόνισε:

  • «Οι γείτονες μας το γνωρίζουν πάρα πολύ καλά, ότι από τον Φλεβάρη- Μάρτη του 2020 μέχρι τις μέρες μας, οι παράτυποι μετανάστες που έρχονται με οργανωμένο τρόπο ως ασύμμετρη απειλή, αντιμετωπίζονται με αποτελεσματικό τρόπο και πάντοτε με βάση τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου».

Παράλληλα η ένοπλη αυτονομιστική οργάνωση των Κούρδων της Τουρκίας “Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν” (PKK) διέψευσε, με δήλωσή της, πως είχε οποιαδήποτε ανάμιξη στη βομβιστική επίθεση που πραγματοποιήθηκε χθες, Κυριακή, στην Κωνσταντινούπολη.

“Ο λαός μας και το δημοκρατικό κοινό γνωρίζουν καλά ότι δεν συνδεόμαστε με αυτό το περιστατικό, ότι δεν θα στοχοθετούμε ευθέως αμάχους και ότι δεν αποδεχόμαστε πράξεις που βάζουν στόχο αμάχους” αναφέρεται στην ανακοίνωση του PKK που μεταδίδει το AFP.

«Είμαστε ένα κίνημα που διεξάγει έναν δίκαιο και θεμιτό απελευθερωτικό αγώνα (…) Είναι συνεπώς εκτός συζήτησης για εμάς να στοχοθετήσουμε αμάχους με οποιονδήποτε τρόπο στην Τουρκία», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, η οποία υπογράφεται από το Κέντρο Υπεράσπισης του Λαού, έναν οργανισμό του PKK.

Το ένοπλο κουρδικό αυτονομιστικό κίνημα κατηγόρησε εξάλλου την τουρκική κυβέρνηση ότι έχει «σκοτεινά σχέδια» και ότι «δείχνει ως στόχο το Κομπάνι».

Νωρίτερα σήμερα η τουρκική αστυνομία είχε υποστηρίξει πως νεαρή γυναίκα συριακής υπηκοότητας, η οποία συνελήφθη στη διάρκεια της περασμένης νύκτας, ομολόγησε πως πραγματοποίησε την επίθεση και πως έδρασε «κατόπιν διαταγής του PKK».

Σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, η γυναίκα είχε λάβει σχετικές οδηγίες στο Κομπάνι, στη βορειανατολική Συρία.

Η πόλη Κομπάνι ελέγχεται από τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, μείζων συνιστώσα των οποίων είναι η πολιτοφυλακή YPG (Μονάδες Προστασίας του Λαού), σύμμαχος του PKK.

Μετά την σύλληψη μιας γυναίκας από τη Συρία οι τουρκικές αρχές απέδωσαν την έκρηξη στην οδό Ιστικλάλ στο PKK, λέγοντας παράλληλα, ότι σε περίπτωση που δεν είχε συλληφθεί η ύποπτη, θα είχε διαφύγει στην Ελλάδα.

Σχετικά Άρθρα