Σοϊλού κατά Δύσης: “Κάνετε ψυχολογικό πόλεμο στην Τουρκία”

 Σοϊλού κατά Δύσης: “Κάνετε ψυχολογικό πόλεμο στην Τουρκία”

Ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, κατηγόρησε τις ΗΠΑ και ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες ότι διεξάγουν «ψυχολογικό πόλεμο» στην Τουρκία επειδή κλείνουν τις διπλωματικές τους αποστολές στη χώρα λόγω φόβου τρομοκρατικής απειλής.

Ο Σοϊλού δήλωσε ότι οι χώρες επέλεξαν σκοπίμως την Παρασκευή, ακριβώς την ημέρα κατά την οποία η Τουρκία έθεσε στόχο να προσελκύσει 60 εκατομμύρια τουρίστες ετησίως.

Οι προειδοποιήσεις από τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, τη Σουηδία, τη Βρετανία και την Ελβετία για αυξημένο κίνδυνο επίθεσης στην Τουρκία ήρθαν μετά τις εντάσεις μεταξύ της Άγκυρας και ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών που ξέσπασαν λόγω διαδηλώσεων που η Άγκυρα θεωρεί ισλαμοφοβικές ή αντιτουρκικές.

Στο πιο πρόσφατο επεισόδιο, ο ακροδεξιός εξτρεμιστής Δανοσουηδός πολιτικός Ράσμους Παλουντάν έκαψε ένα αντίτυπο του Κορανίου στη Στοκχόλμη, απειλώντας να το κάνει κάθε εβδομάδα έως ότου η Τουρκία εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Έπειτα από αυτό το περιστατικό η Άγκυρα ανέστειλε τις συνομιλίες με τη Στοκχόλμη και το Ελσίνκι σχετικά με τα αιτήματά τους για ένταξη στη Συμμαχία, αιτήματα τα οποία ακόμη δεν έχει εγκρίνει.

Το Βερολίνο έχει επίσης προειδοποιήσει τους Γερμανούς πολίτες για ιδιαίτερο υψηλό κίνδυνο επίθεσης στην Τουρκία και το γερμανικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη θα παραμείνει κλειστό την Παρασκευή.

Το γερμανικό ΥΠΕΞ επικαλέστηκε «ακριβείς και συγκεκριμένες» πληροφορίες για μια απειλή, αναφέροντας ιδιαίτερα την συνοικία Μπεϊογλού της Κωνσταντινούπολης, την εμπορική οδό Ιστικλάλ και την πλατεία Ταξίμ, καθώς και τη συνοικία Λεβέντ, η οποία φιλοξενεί πολλά προξενεία.

Δεν κατονόμασε καμία οργάνωση πίσω από την απειλή.

Στην έκδοση ταξιδιωτικών οδηγιών για την Τουρκία προχωρούν η μία μετά την άλλη οι ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες προειδοποιούν τους πολίτες τους για τον κίνδυνο εκδήλωσης τρομοκρατικών επιθέσεων κατά τη διάρκεια το προσεχές διάστημα.

Οι ταξιδιωτικές οδηγίες 

Τόσο η ΕΕ όσο και οι ΗΠΑ βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού για τις εξελίξεις στη γειτονική χώρα.

Οι οδηγίες των δυτικών χωρών σχετίζονται άμεσα με τα περιστατικά καψίματος του Κορανίου στην Ευρώπη αλλά, το εκρηκτικό πολιτικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί στη γειτονική χώρα και την εμπρηστική ρητορική του προέδρου Ερντογάν.

Οι ταξιδιωτικές οδηγίες των δυτικών χωρών προκαλούν πάντως ταραχή στο καθεστώς Ερντογάν το οποίο απάντησε με δύο ταξιδιωτικές οδηγίες για την Ευρώπη και τις ΗΠΑ λόγω της αυξανόμενη αστυνομικής βίας στην Αμερική(!) και την έξαρση της θρησκευτικής μισαλλοδοξίας στην Ευρώπη.

Η Γερμανία προειδοποίησε τους πολίτες της στην Κωνσταντινούπολη ότι ο κίνδυνος επίθεσης είναι ιδιαίτερα υψηλός στην κεντρική περιφέρεια Μπεϊογλού και γύρω από την πλατεία Ταξίμ.

Η σουηδική πρεσβεία στην Άγκυρα και το προξενείο στην Κωνσταντινούπολη παραμένουν επίσης κλειστά για το κοινό, ανέφερε το σουηδικό υπουργείο Εξωτερικών στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων (dpa). Παρομοίως το βρετανικό προξενείο δεν είναι ανοιχτό για το κοινό, σύμφωνα με μια ταξιδιωτική οδηγία.

Η Γερμανία, η Σουηδία, η Νορβηγία και η Δανία, καθώς και οι ΗΠΑ, είχαν ήδη προειδοποιήσει την περασμένη εβδομάδα τους πολίτες τους για αυξημένο κίνδυνο επίθεσης στην Τουρκία. Οι ΗΠΑ επικαιροποίησαν τη Δευτέρα την προειδοποίησή τους αναφέροντας συγκεκριμένα την Κωνσταντινούπολη.

Η ταξιδιωτική οδηγία από το Βέλγιο για την Τουρκία

Τον κίνδυνο να εκδηλωθούν τρομοκρατικές επιθέσεις σημειώνει το υπουργείο Εξωτερικών του Βελγίου

Tην αποφυγή συγκεντρώσεων και διαδηλώσεων στην Τουρκία συστήνει το υπουργείο Εξωτερικών του Βελγίου σε επισήμανση του στον ιστότοπό του: «Ταξιδεύοντας στην Τουρκία: Ταξιδιωτικές οδηγίες» και με την υποσημείωση «Ασφάλεια».

Ειδικότερα, αναφέρει: «Αποφύγετε συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις και να είστε σε εγρήγορση λόγω του κινδύνου τρομοκρατικής επίθεσης (μέρη όπου συχνάζουν Δυτικοί, χώροι λατρείας κ.λπ.)».

Η προειδοποίηση των Αμερικανών

Τη Δευτέρα, η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Τουρκία προειδοποίησε τους Αμερικανούς για πιθανές επιθέσεις εναντίον εκκλησιών, συναγωγών και διπλωματικών αποστολών στην Κωνσταντινούπολη.

Σε μια επικαιροποιημένη προειδοποίηση για την ασφάλεια, η αμερικανική πρεσβεία ανέφερε πως «πιθανές επικείμενες επιθέσεις αντιποίνων από τρομοκράτες» μπορεί να πραγματοποιηθούν σε περιοχές στις οποίες συχνάζουν Δυτικοί, ιδιαίτερα στις συνοικίες της Κωνσταντινούπολης Μπεϊογλού, Γαλατά, Ταξίμ και Ιστικλάλ.

Σχετικά Άρθρα